Achtergrondprocessen

Hallo, groetjes vanuit het meest sneue plekje in de lokale Starbucks. Achterin de winkel, zonder ramen, in een hoekje. Een eenpersoonstafeltje tegen de muur. Ik zit hier met mijn laptop, omdat ik een change of scenery wilde. Even geen afleiding van alle spullen om me heen, zodat ik in alle rust aan deze blog kan schrijven. Althans, zo lang als de batterij van deze laptop het volhoudt.

Al sinds Korea gebruik ik Riemers laptop, die hij even niet nodig had omdat hij er ook een van de zaak heeft. Of nou ja. Meerdere. Anyway, ik leende de vrij nieuwe MacBook Pro, omdat mijn 2016-modelletje het allemaal niet meer trok. Net als ik, eigenlijk. Maar dus, ik ging met het apparaat naar Korea, door naar Japan, en het plan was om hier dan een nieuwe te kopen. Van de zaak. Mijn zaak. Dat plan is er nog steeds, maar ik moet erin duiken. En dat kost energie, dus dat doe ik niet.

De MacBook Pro gaat steeds minder lang mee, maar of dat komt doordat ik met de continu ingeplugde dongel-met-oplader de batterij heb verpest, of doordat er te veel processen op de achtergrond draaien, weet ik niet. Ik weet wel dat ik het apparaat zelden uitzet. Want dan begint mijn verkeerde Apple ID te roepen dat ‘ie in wil loggen, omdat die op de een of andere manier verbonden is aan mijn Teams/Skype. Ik weet niet precies wat daar gebeurt, maar het gaat niet helemaal goed. Ik moet er eens in duiken. Maar dat kost energie, dus dat doe ik niet.

Mijn hoofd is namelijk precies die MacBook met te veel processen op de achtergrond. Althans, dat hoop ik. Soms denk ik ook wel eens dat ik gewoon helemaal stuk ben, maar ik denk dat het toch de processen zijn.

Huisbezoek

Vorige week dinsdag kwamen er twee mensen van de Tokiose overheid bij me op bezoek, om mijn kantoor te controleren. Mikako was er ook bij, dus het was plots vrij vol in mijn kleine kantoortje. Voor het verlengen van mijn start-up visum is het hebben van een zelfstandig kantoor een vereiste, dus dat kwamen ze even checken. Ze leken onder de indruk, en gaven me het idee dat mijn verlenging een formaliteit zou zijn. Wel een lange formaliteit; Mikako heeft de aanvraag begin augustus al ingediend, maar kennelijk is het drukdruk personeelstekort bla bla, dus het zou wel twee maanden kunnen duren. Mijn huidige visum loopt begin september af, maar dat is op zich geen probleem, als ik de e-mail laat zien waarin staat dat mijn aanvraag wordt behandeld. “Maar wat als ik nu het land uit wil?” – “Als je wil dat de aanvraag soepeltjes verloopt, dan kun je beter even hier blijven”, aldus Mikako. Oké. Ineens wil ik naar huis.

Ja, in deze Freudiaanse versprekingstoestand noem ik Nederland “huis”. Gek.

Na het bezoek van de ambtenaren pakte ik de trein naar Takao
Op station Takao vind je kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog

Maar goed, ik kan de komende weken dus nog niet naar huis. Gelukkig heeft Japan intussen wel de entry requirements versoepeld, waarbij de PCR-test is komen te vervallen. Dus als ik eventjes naar Nederland op en neer ga, dan kan ik dat voortaan in ieder geval met enige zekerheid plannen. Maar nu nog even niet, want visum. Nou goed. Dan maar vrienden maken.

I am here to make friends

Charlotte vertelde me ooit over Bumble, de app die niet alleen een dating-afdeling heeft, maar ook een Bizz en een BFF department. Ik besloot een kijkje te nemen op de BFF-uithoek van de site, vond daar 300 Japanners die Engels wilden leren (daar is niks mis mee, maar ik leer al Japans van Mariko, en dan is het niet echt gelijkwaardig) en een handjevol expats.

Het is lastig vrienden uitzoeken op een app. Althans, op Twitter lukt het me meestal vrij aardig, maar op zo’n app waar je Tinder-style moet swipen na een profiel met vier foto’s en zes hobby’s? Da’s niks. Bergbeklimmen? *swipe* Alcohol? *swipe* Uitgebreid koken? *swipe* Tarot? *SWIPE!* En toen bedacht ik me dat al mijn Nederlandse vriendinnen deze dingen ook doen. Dat ik misschien wel een Aafke of een Maan wegswipete, in drie seconden afgedaan als “te wild” of “te spiritueel”. Ik besloot vijftien euro aan de app uit te geven, zodat ik kon zien wie míj had geliked. Zo hoefde ik niet te wachten op een toevallige match. En het feit dat deze mensen mij naar rechts hadden geswiped, maakte ze meteen een stuk leuker, haha!

Na een paar berichten en voice memo’s met Adelaide, een toffe chick die werkt als lerares Engels, besloten we een drankje te gaan halen in Ikebukuro. We vonden een dakterras en dronken bubble tea. Daarna aten we rijst met vlees in een restaurantje dat zij aanraadde. Ik liet me verrassen, al is dat niet mijn ding. Adelaide was gezellig, en veel introverter/serieuzer dan ik aanvankelijk dacht. Misschien zijn hyper-enthousiaste, zelf-verkopende profielen wel helemaal niks voor autisten.

Nieuwe mensen leren kennen is altijd lastig. Vrijdag ging ik met Elyse, een Nederlandse die ik via sociale media ken, naar de nieuwe Starbucks in Shinjuku Gyoen. We waren al twee keer eerder iets gaan doen, maar toen we op het gras zaten op mijn meegebrachte plastic picnic-kleed, gebeurde er iets opvallends. Zij vertelde iets persoonlijks, waarop ik ook iets persoonlijks deelde. Het gesprek ging ineens een level dieper.

Op het dak van de Seibu in Ikebukuro
Met Adelaide
Dit is een Starbucks

Welcome to my bed talk

Hoewel ik het met beide dames gezellig vond, kostten deze ontmoetingen me alsnog een hoop energie. En niet alleen dat, de gesprekken hadden allerlei oude laatjes geopend, met dingen waar ik lang niet over gepraat had. Geen trauma’s of zo, maar wel dingen die me in mijn dromen nog eventjes over de kop lieten gaan. Ik heb het hele weekend in mijn bed gelegen. Nu had ik eerder in de week ook een fantastisch opvouwbaar tafeltje gekocht, dus het was geen straf, zo met mijn laptop in bed. Maar toch. Ik was MOE.

PS: Zoek op YouTube naar Jenny Nicholson's video over The Church Play Cinematic Universe, you won't regret it

“Jeetje, jij hebt het wel druk zo te horen”, zei Elyse die vrijdag. “Oh echt? Ik heb het gevoel dat ik geen zak doe?”, zei ik. En dat was ook zo. Is ook zo. Want wat doe ik nou helemaal? Deze website een nieuw uiterlijk geven. Een beetje voor klanten werken. De kringloopwinkel bezoeken. Ik doe geen kut. Ik moet nog een laptop uitzoeken en kopen. Ik stond deze week in het NRC, waarop twee mensen me mailden waar die webshop was, waar ik het over had. Die moet ik nog vullen. Ik moet de hor van kantoor-balkon-deur nog repareren, nog een home tour video of blog maken, een nieuwe advertentiecampagne voor mijn boek verzinnen/ontwerpen/aanzetten, voor de JLPT (Japanse taaltest die ik ga doen in december) leren, nog bij Kei langs met mijn verjaardagskadootje voor Emma… En oh ja, ik wilde een heel nieuw boek schrijven over dit avontuur. Maar ik weet nog niet hoe het eindigt.

En ondertussen wil ik dus naar huis. Want ik mis mensen. Mensen bij wie ik op de bank kan gaan liggen, met wie ik vrijuit kan praten over onderwerpen variërend van de nieuwe vlog van K3, tot de downfall van Jordan B. Peterson.

Avondwandeling views

Nog een paar weken. Dan kom ik écht even naar huis, hoe duur de tickets ook zijn. Naast de afschaffing van de PCR heeft Japan ook de cap op arrivals meer dan verdubbeld. Ik hoop dat hierdoor de tickets ook iets goedkoper worden, al is de rest van de wereld natuurlijk nog steeds een shitshow.

En ineens besef ik: het is helemaal niet zo gek dat ik moe ben. Mijn brein is op de achtergrond steeds bezig. Met het leren van een heel nieuwe taal, met het opstarten van een bedrijf, met het ontmoeten van nieuwe mensen, en met het zoeken naar duidelijkheid in een wereld die in de afgelopen tweeënhalf jaar compleet is veranderd. Maar het zijn kleine stapjes waarmee alles beter wordt.