Pers

Op deze pagina vind je een verzameling interviews en radio- en tv-optredens. Klik op de button om het artikel groter te openen of naar de externe pagina te gaan. PS, Engelstalige pers vind je hier.

Wil je me ook eens uitnodigen of interviewen? Mail dan naar pers@toeps.nl

Opiniestuk Trouw

Te vaak wordt autisme verward met hoogbegaafdheid, schreven Noks Nauta en Willem de Boer. Volgens vijf auteurs met autisme, onder wie Judith Visser, slaat die bewering nergens op.

Samen met vier andere autistische auteurs schreef ik een reactie op een opiniestuk dat de autismediagnose van schrijfster Judith Visser in twijfel trok – zonder dat de afzenders haar ooit ontmoet hadden.

Tijd voor Max

Bianca Toeps woont sinds kort in haar eigen micro-appartement in Tokio. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Ze schreef er een boek over: Deze autist ging naar Japan.

Ik schoof aan bij Tijd voor Max om te vertellen over mijn micro-appartementje in Japan en mijn liefde voor treinen, structuur en al het andere wat Japan zo fijn voor me maakt.

Opinie De Standaard

Psychiater Thibault Van Lysebetten zag het taboedoorbrekende programma Taboe en schreef meteen een opiniestuk om autisten terug in hun taboe-hokje te trappen. Waarom hechten ze toch zoveel waarde aan dat label? Plaatsen ze zichzelf daarmee niet te veel in een hokje? Ieder mens is toch uniek?

In dit opiniestuk reageer ik op dit veelgehoorde kritiekpunt. Waarom die diagnose? Omdat die ons verder helpt, en ja, soms zelfs levens redt.

Dook Duikt In

Dook Duikt In het zwembad met… Bianca Toeps! Schrijver van het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit. Bianca deelt haar kijk op het hebben van een voorbeeldfunctie als vrouw met autisme.

Ik dook het zwembad in met Dook voor een openhartig gesprek over opgroeien als klein meisje met autisme, en de vooroordelen die er nog altijd heersen.

Podcast GRRRLS

In deze aflevering: bestsellerauteur en modefotograaf Bianca Toeps. Over het geheimhouden van diagnosen, grenzen stellen en het omverwerpen van sociale conventies. Over autisme, moeilijke tijden en de slimme lifehacks die daaruit voortkwamen. Verder hoor je dat handen schudden er pre-Corona al niet bij was en wordt er zenuwachtig met thee gegooid.

Ik sprak met Roufaida Aboutaleb voor haar podcastserie Grrrls. Het werd een mooi, open en inspirerend gesprek.

Foto: Dorien Hein

Talkshow Zzzzzondag

Op 7 april 2019 sprak ik met hosts Patrick Nederkoorn & Oscar Kocken over mijn leven met autisme en mijn eerste boek, Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit.

Interview AD

Bianca Toeps (34) ziet er niet autistisch uit, maar is het wel. Ze merkt vaak dat mensen er een verkeerd beeld bij hebben. In haar boek, dat vandaag op Wereld Autisme Dag verschijnt, beschrijft de blogger, fotograaf en webdesigner haar ervaringen.

Met het AD sprak ik over een late diagnose, de band met mijn vader en de vraag of autisme een handicap is of niet.