Photoshoples: So fresh, so clean!


Beweeg met je muis over de foto

Hallo, welkom bij deze Photoshoples met daarin veel rollover-images. Sorry voor iedereen op een smartphone of tablet, waarbij de rollover het maar één keer doet. Daar moet toch een oplossing voor zijn? Nee, geen animated gifs, die zijn ook leuk, maar niet altijd geschikt. Awel. Deze tutorial.

Deze tutorial gaat over het opfrissen van plaatjes. Zoals je misschien wel ziet, is onze before-picture rommelig. Dat komt door meerdere zaken. Ten eerste zit het haar rommelig. Ook steekt er een plukje haar uit links, waardoor we helemaal niet meer zien hoe mooi de kaaklijn van model in kwestie is. (Model in kwestie is trouwens Elsemiek van Elite, styling is gedaan door Ashley Veraart en haar en make-up door Nikkie de Jager.)

Maar niet alleen door het haar lijkt bovenstaande foto’s rommelig. Ook door de lijnen in het gezicht van het model is de foto niet zo strak als we zouden willen. Lijnen in het gezicht heb je altijd. Nou ja, ik kan de boel totaal platbelichten met een frontale flits of een ringflitser, maar dat wil je ook niet altijd. In dit soort foto’s krijg je snel lijnen en schaduwen, en stelregel, alle lijnen omlaag maken een gezicht oud.

Ik heb in deze foto even de boosdoeners getekend. U ziet, het wordt er niet charmanter op. Wil je volgende keer als oma naar Halloween? Accentueer deze lijnen dan met een lekker donker kleurtje. Verrotheid gegarandeerd! Maar goed. Wij willen deze lijnen dus níet. We pakken de dodge-tool, aaien zachtjes over de lijnen heen en hop. Weg zijn ze!

Nekplooien bestaan vaak uit te donkere én te lichte stukken, dus het omgekeerde van dodge, de burn-tool, komt ook van pas. Ik gebruikte ook burn bij de haarlijn, om die minder opvallend te maken. Verder haalde ik wat vlekjes weg met de healing brush en kloonde ik de rommelige haren weg. De tussenstand:


Beweeg met je muis over de foto

Wat ik vervolgens met de kleuren heb gedaan is geheel naar smaak. Wij gingen deze keer voor een duistere, punky look met een fel roze achtergrond, maar ik had alleen dit lieve tintje. En haar huid mocht van mij ook wel iets rauwer. Alles lichter maken is een veelgebruikte techniek om foto’s fris en clean te maken, maar als je de foto al helemaal hebt opgefrist is donker ook wel eens leuk. Ik maakte een Adjustment Layer > Selective Color, en deed dit:

Het belangrijkste is meer zwart in de roodtinten, de overige schuifjes zijn naar smaak. Hierna natuurlijk de onmisbare Alien Skin Exposure-filter. Deze keer koos ik voor Kodak Ektar 100, die ik nog enigszins aanpaste. Dan zijn we al een heel eind, maar er is nog een finishing touch: De shine!


Beweeg met je muis over de foto

Werkt niet altijd, maar is soms juist extra fijn. Je kunt deze shine ook alleen op het gezicht toepassen, als je dat mooier vindt. Maar dus:

Weer een Adjustment Layer > Selective Color, en dan de whites. Schuif de zwarte tinten omlaag, en hop: Shiny shine! Succes!

Een reactie op “Photoshoples: So fresh, so clean!”

  1. Madeleine schreef:

    Super handig!:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *