Het bokeh-experiment

9d1dcb9c7dfc11e3af880ede7ea704c1_8
Deze foto postte ik gisteren al op Instagram: bokeh!

In eerdere Photoshop-tutorials heb ik het wel eens gehad over bokeh, de lichtjes die je krijgt bij een onscherpe foto. Normaal gesproken rond, maar met wat trickery ook wel eens in de vorm van hartjes of sterretjes. Bij de Dept-shoot gebruikte ik stock-bokeh, maar je kunt deze lichtjes natuurlijk ook zelf maken!

Wat heb je daarvoor nodig?

IMG_7907
Zwart, dik papier (en dat glitterpapier kwam later ook nog wel van pas…)

IMG_7921
Een mesje en een snijmatje (al is een schaar ook best prima)

IMG_7927
En een 50mm 1.8-lens

Hoe doe je dat dan?

We gaan een opzetkapje voor de lens maken, dus ik pakte een potlood en trok de lens om. Omdat ik geen zin heb om meerdere opzetkapjes te maken, maar wel graag verschillende vormpjes wil, tekende ik een vierkant af. Zo kan ik straks hartjes, sterretjes en duizend andere dingen voor de ingang van mijn lens plakken.

IMG_7935

IMG_7942

Het vierkant sneed ik uit. Het ronde stuk knipte ik uit. Dit wordt de bovenkant van ons kapje. Nu hebben we nog een zijkant nodig, die perfect om de lens past. Ik tekende een strook af, met wat mooie flapjes eraan.

IMG_7937

IMG_7941

Ook deze sneed ik uit.

IMG_7956

Ik vouwde de flapjes om en rolde de strook strak om mijn lens heen. Met een stukje plakband zette ik de strook vast.

IMG_7944

IMG_7948

Ik maakte twee vierkantjes, iets groter dan het uitgesneden vierkant uit de bovenkant. Hieruit sneed ik een sterretje en een hartje. Dit kan je ook met van die ponsjes doen, ware het niet dat die in heel Zaandam uitverkocht waren, op een paar stomme als een kerstboom en een sneeuwvlok na.

IMG_7952

Ik plakte het vierkantje met wat tape in het midden van mijn cirkel.

IMG_7960

Met wat plakband of lijm maak je vervolgens de strook aan het ronde bovenkantje vast, en tadaa! Je eigen bokeh-maker! Zo makkelijk? Jep!

Schieten maar!

IMG_7964

Wat heb je dan vervolgens nodig om bokeh te maken? Nou, een berg kerstlampjes bijvoorbeeld! De bedoeling is dat ze níet scherp zijn, dus ik zette mijn camera op manual focus en ik draaide de lens zo dat ‘ie helemaal onscherp was. Het kartonnen kapje eroverheen en hop!

IMG_7966

IMG_7967

IMG_7970

IMG_7978

Ik besloot het gordijn open te doen en mijn Momiji-poppetje voor de kerstlampjes te houden. Deze techniek biedt natuurlijk ongekende mogelijkheden voor portretten en zo!

Glitterpapier

IMG_7984

We gingen verder met experimenteren. Ik verwisselde het sterretje voor een hartje en Jorine hield glitterpapier achter de lampjes.

IMG_7986

We plakten het glitterpapier op de muur en schenen er met een lamp op. Omdat het kapje een deel van de lens afdekt, kregen we zwarte randen. Ach, dan snijden we de foto toch een beetje bij?

IMG_7988

Ook deze techniek biedt natuurlijk mogelijkheden voor portretten, ware het niet dat je dan enorme vellen glitterpapier nodig hebt, hihi!

IMG_7992

Verder is deze techniek awesome voor bijvoorbeeld video (NikkieTutorials, I’m looking at you!), productfoto’s (Serena, go for it!) en prachtige foto’s van een snelweg in de avond, met langsrazende auto’s. Wij gaan vrolijk door met experimenteren, dusse… Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *