When you buy from a small business, an actual person does a little happy dance

Een tijdje geleden zag ik een Pinterest-achtig plaatje voorbij komen met daarop de tekst: “When you buy from a small business, an actual person does a little happy dance”. Nu kan ik uit eerste hand bevestigen dat dat klopt: elke keer als iemand iets bestelt in mijn webshop, een shoot wil boeken of een website gemaakt wil hebben, denk ik: YESSS! Maar ik ben in mijn omgeving lang niet de enige small business. Ik werk voor ze, ik werk met ze, of ik koop hun goodies, omdat ze fantastisch zijn.

Wie bij kleine ondernemers koopt, maakt heel direct iemand blij. Je geld gaat niet naar een of andere CEO met drie vakantiehuizen, die desondanks zijn personeel uitbuit. Je geld gaat niet linea recta naar China. Je geld gaat naar iemand in je lokale community, die de wereld steeds een stapje mooier maakt.

Hieronder een aantal van mijn favoriete creatieve mensen. Je weet wat je te doen staat!

Boterham010

Kayleigh en Noortje maken portemonnees van oude reclamebanners. Dat idee is ooit ontstaan toen Noortje haar oude, versleten portemonnee wilde vervangen, maar geen geschikt exemplaar kon vinden. “Dan maken we ‘m toch gewoon zelf!”, moeten de dames gedacht hebben. De portemonnees van Boterham010 kosten 24 euro en bestel je hier.

Iris Borduurt

Ik volgde Iris al een tijdje op Instagram, waar ze postte onder de naam @ikbenirisniet. In een lastige periode is ze gaan borduren, en dat liep plots zo goed dat het uitgroeide van een etsy-shopje naar een echte webshop! Iris’ borduurwerkjes hebben vaak een stoere twist. Ook borduurt ze op bijzondere stoffen. Zo heb ik hier zelf een poezenkopje met bloemenkrans aan de muur hangen. Lovely!

Pony People

Patches, stickers, ansichtkaarten en bloempotten met cute kitties erop? Pony People is waar je wezen moet! Pony People is de shop van Anne, een creatieve chick die houdt van haar katten, kringloopwinkels en lange wandelingen door de natuur. Ik bestelde zelf ooit een aantal stickers, patches en ansichtkaarten, waarvan ik er een aantal naar Kei in Japan stuurde (she loves ’em!).

The colors of decay

Bas van der Poel, een vriend van mij, reist regelmatig af naar plaatsen waar je nog nooit van hebt gehoord (Abchazië?!), om daar verlaten paleizen, koeltorens, ziekenhuizen en andere fascinerende gebouwen op de foto te zetten. Hoewel ik zelf waarschijnlijk veel te schijterig zou zijn om een op instorten staand klooster binnen te stappen, kan ik uren wegdromen bij de foto’s van zulke vergane glorie. Bas bundelde onlangs zijn mooiste werk in een boek. Maar ook alle andere beelden zijn te koop als print, bekijk daarvoor zijn website.

Kimono-no

Mijn vriendinnetje Maan houdt net als ik van Japan. Toen ze vorig jaar met haar bf in een huurbusje door het platteland trok, stuitte ze op een hele collectie prachtige uchikake: bijzonder uitvoerig gedecoreerde trouwkimono’s. Ze kocht ze, stuurde ze naar huis en opende een Etsy-shop: Kimono-no.

Volwassen worden is optioneel

Marloes de Vries is illustrator en, hmm, hoe zeg je dat… mijn eh, uitgeverij-collega? We zitten allebei bij Blossom Books, waar Marloes enige tijd geleden haar boek Volwassen worden is optioneel uitbracht. Een collectie aan herkenbare strips, over het volwassen leven (ofwel: M&M’s als diner), het ZZP-bestaan en andere onderwerpen waar een vrouw van deze tijd over nadenkt. Ik ontmoette Marloes laatst in de boekwinkel in Rotterdam, waar ze voor mij een exemplaar van haar boek signeerde. Meer over het boek lees je hier!

Sneak peek: Iris Esther

Nog een Iris! Deze Iris ken ik al jaren, van toen ze nog werkte als styliste. Samen deden we shoots voor meidenbladen, en Iris kwam zelfs langs in Tokio. (Voor de oplettende lezer: dit is níet de I. uit mijn boek.) Inmiddels is ze mama van twee prachtige kindjes, en ruilde ze haar stylingwerk in voor een andere creatieve passie: illustreren. Met haar kinderen als inspiratie, tekent ze dromerige, een klein beetje retro aanvoelende knuffeldieren, die tot leven komen.

Voor Iris ontwikkelde ik haar website, compleet met webshop en blog. Op dit moment legt Iris de laatste hand aan de collectie, en dan gaat ‘ie binnenkort live. (Dan post ik er vast nog een keer over, omdat ik apetrots ben op de site!) Maar via Instagram (@irisesthercom) kun je Iris vast gaan volgen, en een idee krijgen van haar werk.

Maar wacht, er is meer...?

Omdat ik nooit genoeg kan krijgen van het supporten van kleine ondernemers, hoop ik dat jullie mijn lijstje nog wat kunnen uitbreiden. Ken je ook een coole creative die awesome shit maakt/verkoopt? Laat het me weten in de comments!

12 reacties op “When you buy from a small business, an actual person does a little happy dance”

 1. Maja schreef:

  Ik naai baby- en kinderkleding van biologische stoffen, met gots of ökotex certificaat. Zo weet ik zeker dat er geen kinderhandjes aan te pas zijn gekomen!
  http://www.instagram.com/mommymade.it

  1. Jamie schreef:

   Erik Buikema maakt schattige illustraties en verkoopt onder andere pins, patches, sleutelhangers en stickers via zijn Etsy webshop We Are Extinct.

   https://instagram.com/erikbuikema?utm_source=ig_profile_share&igshid=2tz9cfmmxad7

 2. Jamie schreef:

  Die katten patches, yesss! Allemaal super toffe kleine ondernemers! Wat gaaf dat je dit doet, Bianca!
  Ik heb zelf ook een Etsy shop, waar ik mijn gehaakte spulletjes verkoop. Knuffeltjes, beanies/mutsen, sleutelhangers, etc. Moet binnenkort nog een paar dekens toevoegen, maar doe ook custom orders o3o
  En kan bevestigen, dat inderdaad, elke keer als ik een bestelling binnen krijg, doe ik een vreugde dansje.

 3. Jacqueline schreef:

  Wat een toffe ondernemers heb jij hier bij elkaar gezocht! Hele leuke spullen, vooral die portemonnees en borduursels. Die ga ik onthouden voor als ik weer eens cadeautjes moet kopen.

  Zelf ben ik heel erg fan van Rosie’s Art, die custommade kleding en alledaagse kleding maakt, maar dan niet zo standaard. Beetje dieselpunk/post-apocalyptisch.

 4. Laura schreef:

  Net een portomonnee besteld bij boterham010 door dit artikel, super leuk initiatief en super mooi! (en had serieus al een portomonnee nodig dus yesss)

 5. Mary ann schreef:

  Leuk on te lezen. Mijn eigen “small business” heet Studio Inktvis. Ik moet altijd heel hard lachen als iemand schrijft ” jullie team” of “jullie zitten toch in de Randstad?” Nee geen team (Ik doe alles alleen en ik heb ook alles ontworpen (behalve de KAKserie) ) En ik woon heeeeel ver weg in de provincie Limburg. Dus ik doe idd een happy dance bij iedere bestelling ;-) Gr. Mary ann

  1. Natasja schreef:

   Om eerlijk te zijn vroeg ik me eerst ook af of Studio Inktvis uit meerdere personen bestond Mary Ann. Ik denk omdat je vrij veel merchandise hebt ^_^ Ik koop vaak een van jouw kaarten in plaatselijke winkels. Leuk dat je deze ondernemers deelt Bianca! Iris, Pony People en Marloes vind ik erg tof, de anderen kende ik nog niet. En ik heb jouw boek gekocht (en in een ruk uitgelezen) Ik vind het als zzp-er ook fijn om andere kleine ondernemers te steunen.

 6. Nynke schreef:

  Wat een leuke selectie, degene die ik nog niet volgde ben ik direct gaan volgen.Ik heb zelf een heuze winkel vol met leuke spullen. En ben dus altijd opzoek naar leuke ontwerpers. Hierbij een paar tips van mij:
  Zoï Zoï illustraties en leuke pins

  Gekkleurd bont gekleurd stipwerk en ander gekkigheid.

  Vrolijke famkes, rokjes en jurkjes gemaakt met haar eigen vrolijke prints.

  Roeks rariteitenkabinet, sieraden met miniatuur werelden erin. Zo ontzettend leuk.

  Lets colour your world. Allerlei vrolijke kitch en truttige bordjes.

  Ik kan nog wel even doorgaan, maar via deze dames uit het noorden vind je vast weer heel veel anders leuks.
  Groetjes Nynke

 7. Jennifer schreef:

  Superleuk! Ik vind dit soort dingen altijd zo leuk, hier zit tenminste nog passie in =)

  Een oud klasgenootje van me maakt moderne glas in lood raamhangers, ook erg mooi ^^
  https://www.etsy.com/shop/ravenhaylin

 8. Sharon schreef:

  Een Japanse local business: Mokuhankan in Tokio van meneer David Bull. Hij maakt samen met zijn team Japanse houtblok gravures en prints. Hij komt oorspronkelijk uit Canada en heeft samen met Japanse ambachtslieden (en tekenaar Jed Henry) het oude ”Carving and printmaking” weer nieuw leven ingeblazen. Hij heeft ook hele wholesome youtube filmpjes en een twitch-stream. Grampa himself heeft trouwens zelf zijn website en alle bedrijfssoftware gebouwd toen wij nog niet eens bestonden en slaapt in een kamertje achter zijn workshop. *overdaad aan enthousiasme*
  Ik doe zelf iets heel anders maar zijn houding en manier van aanpakken inspireert mij enorm in het opbouwen van mijn eigen bedrijfje.

 9. Irene schreef:

  Josien Brands (een vriendin van mij) heeft een eigen illustratie bedrijfje:

  http://www.josienbrandsdesign.nl

  Ze maakt, met diverse soorten materialen, een keur aan verschillende soorten prachtige illustraties, kaarten, de altijd leuke Tiny Cacti en nog veel meer! Neem vooral ook een kijkje in de winkel op haar website. 🙂

 10. Fransje schreef:

  Een vriendin maakt supergave pop art portretten (en ander leuks): https://www.fiverr.com/makemebark en https://www.instagram.com/makemebark/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.