Photoshoples: I like your beard

Dat Photoshop geweldig is voor sfeertjes, bewijst deze foto van de Coiffure Awards 2013. Aanschouw deze rollover:

Zoetsappig plaatje hè, voor? Oh wacht. Dienstmededeling. Zie hier een artikel uit het reglement van de Coiffure Awards:

Screen Shot 2013-08-04 at 7.53.18 PM

Eerst even allemaal heel hard lachen, want wie denkt dat er bij de Coiffure Awards niet aan het haar geshopt is, gelooft waarschijnlijk ook in de tandenfee. Maar goed, ik verklaar bij deze plechtig dat ik, zoals u ook kunt zien op de rollover, níet aan het haar gezeten heb. Alleen aan de kleurtjes.

En die kleurtjes, daar gaat het om! Check hier mijn layers:

Screen Shot 2013-08-04 at 7.58.50 PM

We beginnen dus met een selective color, om het rood iets donkerder te maken. Vervolgens heb ik een 50% grijze laag gemaakt, die op overlay staat. Hiermee kun je een foto lichter of donkerder maken. (Je maakt ‘m zo: Layer > New > Layer > Mode: Overlay > Fill with 50% gray.) Ga er met een lichtere grijs (of de dodge-tool) overheen en de foto wordt lichter, Ga er met een donkerdere grijs (of de burn-tool) overheen een de foto wordt donkerder.

overlay

Ik maakte een lichtere “halo” rond het model dat we op de shoot ook wel grappend Jezus noemden. Een andere, veel gebruikte techniek is de hoeken donkerder maken, voor het oude-foto-effect (of: goedkope lens met te veel groothoek-effect). Al worden de hoeken nu natuurlijk ook gewoon relatief donkerder.

De volgende layer, genaamd Layer 2, is een kopie van al het zichtbare (Ctrl/Command + Alt + Shift + N + E), zodat ik vervolgens de Alien Skin-filter kan toepassen. Ik werkte hier met een custom filter, afgeleid van een Polaroid-filter. Na deze filter vond ik de foto wel mooi, maar nog steeds te licht. Onze baardman moest nóg duisterder, en ik wilde ook iets meer contrast. Daarom maakte ik nog een laag selective color, en daarin maakte ik de volgende aanpassingen.

Screen Shot 2013-08-04 at 8.00.44 PM Screen Shot 2013-08-04 at 8.00.55 PM Screen Shot 2013-08-04 at 8.01.07 PM

De roodtinten nog een stuk donkerder en minder geel, de zwarttinten meer cyaan en magenta, en wat ik bij het wit doe, is een goede om te onthouden: Ik trek de zwarttinten iets omlaag, waardoor het wit witter wordt. De highlights in de foto gaan zo echt poppen, probeer het maar eens! Gevolg: Een stoer uitziende, duistere baardman. En dit alles in een (vrij lelijke, maar hopelijk duidelijke) gif:

gof2

Een reactie op “Photoshoples: I like your beard”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *