Photoshop: Een broekspijp op het asfalt

In Hongkong fotografeerde ik Clara Jade; een heerlijk model, vol energie, dat de hele dag in het rond sprong. Als je even drie seconden niet oplette, zat Clara midden op de weg, of hing ze over de rand van het balkon op de tweeëntwintigste verdieping. Dat zorgt voor toffe foto’s, maar is tegelijkertijd een styling hell. Want tijd om te checken of de omgespelde broekspijp nog wel goed zit? Die heb je niet. Tegen de tijd dat de broek is gefixed, is het moment weg.

Photoshop to the rescue

Maar wat moet je dan, met die o zo geweldige foto van kikker Clara, met die vrouw-met-boodschappen op de achtergrond die zero fucks geeft, maar ook met nét die ene wardrobe malfunction? Eh… Photoshop! Kijk, dit was er aan de hand:

Oké, dus die broekspijp moet korter. Dat kan niet zomaar met een beetje liquify (uitvloeien), want dat vertekent het asfalt en het zebrapad onder haar. Wat zullen we dus moeten doen? Een stukje zebrapad kopiëren. Zo ongeveer.

Smeltend asfalt

Met een beetje vervormen heb ik het stuk zebrapad zo passend mogelijk gemaakt. Maar dit lijkt natuurlijk nog nergens op… De volgende stap: toch liquifyen. Ik maakte een kopie van de onderste laag, legde die kopie bovenop het stuk asfalt en opende liquify.

Niet alleen maakte ik de rechterbroekspijp iets korter, ik heb ook de linker iets verlengd. Zo is de foto meer in verhouding, zonder het maximale te vragen van die paar arme pixels rechts. Je ziet dat er nog een flap hangt; die knip ik zo digitaal af.

Ik koos voor deze manier omdat zo de natuurlijke schaduw op een deel van de broekspijp behouden blijft. Natuurlijk kun je de pijp ook gewoon uitknippen. Maar dan moet je schaduw gaan tekenen, en… Ach, nou ja, dat moet ik straks ook. Laten we verder gaan.

Ik selecteer Clara Jade met de pen tool. (Meer over de pen tool hier.) Vervolgens klik ik op het mask-icoontje in het layerpaneel en tadaaa! Clara is uitgemaskerd.

Schaduwen

Dat ziet er nog niet uit natuurlijk. Ik ga terug naar het stuk uitgeknipte asfalt, dat eigenlijk veel te groot is. Ik geef het een zwart masker, en schilder het alleen terug waar nodig.

Bijna… Nu hebben we alleen nog het probleem dat het stuk asfalt op sommige plekken te licht of te donker is. Tijd om te knutselen. Ik maakte een dodge/burnlaag aan, en ging daarop met licht en schaduw tekenen. Dit is iets dat je op gevoel moet doen. Je kunt af en toe terugbladeren naar de originele foto, maar de schaduw is, nu er een stuk broek weg is, natuurlijk ook veranderd. Zoom in, zoom uit, zoom weer in… Net zo lang tot je tevreden bent.

Op een nieuwe laag, waarop alle vorige lagen zijn samengevoegd (CMD + Alt + Shift + N + E) heb ik nog wat finishing touches aangebracht. Wat blur, omdat het gekopieerde stuk zebrapad scherper was dan de omgeving. Wat blur op de rand van de broekspijp, omdat mijn selectie te scherp was. Wat patch-werk op het asfalt.

Als laatste komen daar nog de lagen kleurcorrecties overheen. Daarover ga ik in deze tutorial niet uitweiden, maar als je wil kun je hier meer lezen. En dan is dit het resultaat!

Aan de close-up hoefde ik overigens maar weinig te veranderen. Een paar wapperende haartjes, wat schaduw hier en daar, en dan hop, kleurcorrecties. Contrast en verzadiging, want elke foto komt saai uit een digitale spiegelreflex op standje raw.

Workshop

Wil je ook beter leren retoucheren? Boek dan eens een lesje bij mij! Kosten? 175,- (ex btw, plus eventuele reiskosten) voor twee uur privéles! En dat kan zowel hier, als bij jou thuis. Aanmelden kan via fotografie@toeps.nl. Zie je snel!

Model: Clara Jade / Make-up en haar: Krishna Kanaiya / Locaties en productie: Maan Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *