Photoshop: Dreamy Maan

Vorige week ging ik met Maan het Volkspark in, op zoek naar mooie bloesem. Die was niet te vinden, maar een romantisch plaatje werd het toch. Ik hield een takje voor de lens, en voor de rest: Lang leve de Photoshop! Bekijk hier de before and after:


Rol met je muis over de afbeelding voor de onbewerkte foto

Liquify

Wat heb ik allemaal gedaan? Ik begin meestal met liquify. Zo ook bij deze foto. Liquify is een krachtig wapen, waarmee je de vormen in de foto zo kunt bijwerken dat het beeld gelijk stukken lekkerder oogt. Een goed voorbeeld is het haar rechts op de foto. Dat hing eerst recht naar beneden, waardoor de foto wat vierkant oogde. Door daar iets meer een golfbeweging in te brengen, wordt de hele foto een stuk levendiger.

Ook de wenkbrauw, kaaklijn, haargrens en lippen moesten eraan geloven. Hierdoor wordt het gezicht wat “gelift”, hoewel arme Maan dat natuurlijk in real life helemaal niet nodig heeft. Maar ja, foto’s hè. Onverbiddelijk.

Mijn settings voor liquify staan trouwens heel zacht. Ik aai liever drie keer over een plek heen, dan dat ik te snel uitschiet en bobbels en deuken creëer.

Screen Shot 2015-04-25 at 11.38.39

Bekijk hieronder de before and after.

Dodge, burn, healing brush

Schoonmaaktijd! De volgende stap is altijd het weghalen van pukkels, schaduwen en andere oneffenheden. De übernette Photoshopper doet dat dodgen en burnen in een nieuwe, 50% grijze overlay-laag, maar ik wissel zo vaak van gereedschap in deze stap, dat ik dat heel onhandig vind. Ik pruts gewoon ín de foto, en mocht het mislukken… Dust yourself off and try again. 

Ook mijn dodge/burn-settings staan heel zacht. Wist je trouwens dat je, door Alt ingedrukt te houden, de pen verandert van dodge naar burn? Handig!

Screen Shot 2015-04-25 at 11.40.57

Beweeg je muis over de onderstaande foto voor het verschil.

Zoals je ziet, heb ik ook dat kleine gaatje in Maans haar dichtgemaakt. Je zou misschien denken dat je dat moet clonen, maar ook zulke dingen zijn ontzettend makkelijk met burn. Hetzelfde geldt voor gaten in wenkbrauwen.

Ogen

Ik heb de ogen lichter gemaakt door de iris te dodgen op de stand “highlights”. Vervolgens heb ik de pen tool gepakt, het oog geselecteerd en twee adjustment layers gemaakt: curves en hue/saturation. Een meer uitgebreide uitleg over ogen vind je hier. In dat (oude) blogje selecteer ik nog met de magnetic lasso, maar tegenwoordig vind ik de pen tool fijner werken. Meer lezen over de pen tool? Klik!

Highlights

Iemand gaat lekker stralen van glimmende highlights. Visagistes poederen daarom altijd een glanzend poedertje op de cheekbones, de neus en soms ook boven de lippen en op de kin. Shiny, shiny models! Wij hadden geen visagiste, dus ik besloot de natuurlijk aanwezige highlights nog even wat aan te zetten. Hoe? Met een 50% grijze layer op overlay!

Screen Shot 2015-04-25 at 11.52.38

In deze layer ga je vervolgens met dodge over de highlights heen, om ze nóg flitsender te maken. Dit werkt overigens ook fantastisch op haren, probeer het maar eens!

Kleurtjes

Joepie, nu is het tijd om echt los te gaan op de foto! Wij willen kleurtjes! En dat is me toch makkelijk. Je maakt gewoon een nieuwe laag aan, pakt een huge ass kwast, tekent wat vlekken en gaat vervolgens wat aan het experimenteren met opacity en de blending modes “overlay” of “screen”. Het is per foto verschillend hoe het uitpakt, dus het is gewoon kijken wat je mooi vindt. Sim-pel!

Screen Shot 2015-04-25 at 11.18.49

Oh ja, en die bovenste laag, da’s een stockfoto van een stuk film waar licht op gelekt is. Google maar eens op “light leak texture” en je vindt genoeg. Ik heb de laag gemengd op “screen”, op 44% opacity gezet en vervolgens een stuk bij haar gezicht uitgemaskerd, omdat ze anders wel erg rood aanliep.

Kleur en contrast

Nou, dat wordt al best een mooie foto, niet? Alleen, hij is een beetje flets… Tijd voor meer geklooi met layers!

Screen Shot 2015-04-25 at 11.20.54

In de onderste laag, de Selective Color 2, haal ik de highlights nog wat op. Dat doe ik door naar de “whites” te gaan, en daar het schuifje met zwart wat omlaag te trekken.

Screen Shot 2015-04-25 at 11.21.39

Vervolgens heb ik een zwartwit-laag gemaakt, die ik vervolgens op 14% overlay heb gemengd. Deze laag zorgt voor wat meer contrast, zonder dat de kleuren ook feller worden. Het effect kan heel vreselijk en slechte fotograaf-achtig uitpakken, dus blijf vooral kijken en gebruik dit met mate. Tenzij je van fout houdt, natuurlijk.

In de laag Selective Color 3 zit ik wat te klooien met de roodtinten. Ik vind haar huid namelijk nog steeds te rood door de filter die ik er eerder overheen legde.

En last but not least: extra contrast! Deze keer doen ook de kleurtjes mee, en wordt gewoon de hele foto een stuk levendiger. Ik vind contrast altijd zo’n raar ding. Als je de foto zonder ziet, denk je niet dat er iets aan hoeft te gebeuren. Maar als je dan eenmaal het contrast hebt toegevoegd, en je klikt weer terug naar je origineel… Dan is het ineens één fletse bende!

Hoe dan ook, hier het resultaat van deze sessie “klooien met layers”. Beweeg met je muis over de afbeelding voor het verschil.

Photoshoples

Nou, dat was het dan, ik hoop dat je er iets van opgestoken hebt! Wil je het liefst één op één les van me, hier op kantoor of bij je thuis? Dat kan ook! Mail me even op fotografie@toeps.nl voor een afspraak. Kosten zijn 150,- ex btw en reiskosten, voor een les van twee uur.

Oh enne, Maan, ontzettend bedankt voor je hulp! ♥

3 reacties op “Photoshop: Dreamy Maan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *