Photoshop: Haar fixen

Vorige week plaatste ik een oproepje voor modellen om mijn Photoshopskills op te botvieren. Lieve Claudia reageerde. Ze was geen model maar een boeken-blogger, hoe leuk is dat! Ik besloot portretten van haar te schieten – “een beetje zoals in de LINDA”, dacht ik. Maar we hadden geen visagiste of haarstylist, dus haar kapsel zat niet perfect. Gelukkig is daar… Photoshop!


Rol met je muis over de afbeelding voor de onbewerkte foto

Attack of the Clone-tool

Hoe doe je dat nou, als je model (zoals iedereen op aarde) pluishaartjes heeft? En andere haartjes die eigenwijs de verkeerde kant op staan? Bij deze foto’s is het makkelijk: de achtergrond is egaal, dus de clone tool voldoet. Ik maakte een nieuwe laag aan en kloonde even flink over de randjes.


Rol met je muis over de afbeelding voor het resultaat

Vervolgens gaf ik deze laag een masker, waarna ik al het overdadige gekloon weer wegmaskerde. Resultaat: gladde haartjes! Pro-tip: experimenteer met de grootte en hardheid van je brush. Soms staat deze te hard, waardoor je te strakke lijnen krijgt, soms staat deze te zacht waardoor het resultaat wat blurry is. Schuif wat heen en weer om precies de goede hardheid te vinden.

Knippen en plakken

We zijn er nog niet, want er ligt ook een plukje haar op haar schouder. Op zich geen probleem, maar nu we toch bezig zijn: weg ermee! Het jurkje dat Claudia draagt heeft een patroon, maar gelukkig kunnen we een stukje van verderop selecteren, er een nieuwe laag mee maken met Ctrl + J (of cmd + J) om deze vervolgens weer gedeeltelijk uit te maskeren.


Rol met je muis over de afbeelding voor het resultaat

Is het gekopieerde stukje nou net wat te licht of te donker? Maak dan een adjustment layer aan en gebruik deze als clipping mask voor de onderliggende laag. Hiervoor werken de aanpassingen van de adjustment layer alleen maar op de onderliggende laag, in dit geval de laag met het uitgeknipte stukje jurk. Ik heb gekozen voor een layer brightness/contrast en schoof de brightness iets omlaag.

Screen Shot 2015-04-29 at 19.21.59

 

The finishing touch

Vervolgens besloot ik de plukjes in haar nek weg te werken. Dit heb ik gedaan door gewoon een heleboel te klooien met de clone tool, de healing brush en nog wat dodge en burn. Even een snelle voor en na:


Rol met je muis over de afbeelding voor “the before”

Maffe mintkleurige foto

Omdat Claudia ook nog een leuk mintkleurig bloesje mee had, schoten we daar ook nog een foto mee. Het is een beetje een awkward plaatje geworden, maar we like!


Rol met je muis over de afbeelding voor de onbewerkte foto

Omdat ik bij deze foto eigenlijk precies hetzelfde heb gedaan als bij de vorige, hiervan geen uitgebreide tutorial. Wat ik nog wel even kan vermelden: De “gaten” in het haar heb ik vooral dichtgemaakt met burn. 8%, midtones. Easy as that.

Photoshoples

Wil je graag één op één meer uitleg, hier op kantoor of bij je thuis? Dat kan! Mail me even op fotografie@toeps.nl voor een afspraak. Kosten zijn 150,- ex btw en reiskosten, voor een les van twee uur.

3 reacties op “Photoshop: Haar fixen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *