Kawasaki Warehouse: Kowloon Walled City als gamehal in Japan

Toen ik met Maan in Hongkong was, bezochten we een verlaten eiland. We hebben allebei wel iets met ruïnes, bizarre hoogbouw en andere urban jungles. We hadden het erover hoe jammer het was, dat de Kowloon Walled City niet meer bestond.

Kowloon Walled City

De Kowloon Walled City was een stuk Hongkong dat eigenlijk tussen wal en schip viel. Ooit begonnen als Chinees militair fort, wat maakte dat de Engelse overheid er geen zeggenschap over had. In eerste instantie boeide dat de Engelsen weinig; er woonden drie man een een halve kip. Maar als gevolg van de Chinese burgeroorlog trokken duizenden Chinezen naar de ommuurde stad, omdat ze zich omringd door de Britten veilig voelden. De Britten, die inmiddels wel eigendom van het gebied claimden, hebben nog even geprobeerd de Chinezen tegen te houden, maar dachten al snel: laat maar.

En zo stond de Walled City er tot 1993 bij. Op een gebied van 2,5 voetbalveld woonden 50.000 mensen, in omstandigheden die door geen enkel bouwbesluit zouden worden goedgekeurd. De Chinezen en Britten sloegen de handen ineen en besloten tot de sloop van de stad. Een stadspark kwam ervoor in de plaats.

Kawasaki Walled City

Tijdens een rondje Wiki-lezen en YouTube-filmpjes kijken over de Walled City, stuitte ik op iets bijzonders: een Japanse gamehal, geïnspireerd op deze plek! De gamehal was in Kawasaki, zo’n half uurtje treinen vanaf Tokio. Dus toen Maan een maandje later in Tokio op bezoek was, moesten we natuurlijk even gaan kijken.

Zoals je ziet is de ingang al impressive. Als je naar binnen gaat, begint de boel te knipperen, geluid te maken, en eenmaal door de deur is er geen weg meer terug…

Donkere gangetjes met prostituees achter de ramen, net als in de echte, wetteloze Walled City. Maar wacht eens even… Zulke gangen vragen om een uitgebreide fotoshoot! Maans vriendje Yves werd gebombardeerd tot Instagram Husband slash paraplu-houder, al moest hij er zelf ook nog even aan geloven.

Goed, tijd om naar boven te gaan. Met de… Roltrap?! Afijn, plots stonden we in een vreemde combinatie van een stadspleintje en een gamehal. Een groot videoscherm was geïnstalleerd om de verwarring compleet te maken. Oh enne. Kip. Plastic kip.

En wat doen nerdjes in een gamehal? Dance Dance Revolution natuurlijk! De rest van de games was overigens ook spacend. Wat te denken van de meest hysterische coin pushers ooit? De meeste Japanners waren overigens niet geïnteresseerd in zulke gimmicks. Die gingen voor de good old pachinko, fruitautomaten of elektronische darts. Eh. Mja.

En net als je denkt dat je alle gekheid wel gehad hebt (ik ga voor het gemak even voorbij aan de Griekse/Romeinse fontein op de een-na-bovenste verdieping – don’t ask), is daar nog de uitgang. Ik weet niet uit welke game dit komt, maar wow. Spacend.

Wie wat waar?

Ook eens naartoe? Kawasaki Warehouse (Anata no Warehouse, ofwel “jouw warehouse” volgens Google) zit op loopafstand van station Kawasaki of Keikyu Kawasaki. Entree is gratis, spelletjes kosten 100 yen. Daarvoor mag je vaak nog drie keer ook. Kortom, doen. Enne, vergeet je camera niet!

2 reacties op “Kawasaki Warehouse: Kowloon Walled City als gamehal in Japan”

  1. moois van me schreef:

    Wat een coole plek!!!!

  2. monique brouns schreef:

    Cool !
    Thanks for sharing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *