Negen worstelingen die je waarschijnlijk wel herkent als je autistisch bent

  1. Mensen vragen of je niet gewoon hoogbegaafd, hoogsensitief, een nieuwetijdskind of een oude ziel bent. In ieder geval níét autistisch. Waarom niet? Omdat hun stereotiepe beeld van autisme niet past bij wat ze voor zich zien.
  2. Het bouwen van een ingewikkelde website, het doorgronden van complexe materie of de halve wereld afreizen om je favoriete Disneypark te bezoeken? No problemo. Maar iemand die vraagt of je even het vuilnis wilt buitenzetten of eten wilt koken? Dat kan plots leiden tot grote blokkades – en onbegrip, want als je het voornoemde allemaal wél kunt, ben je dan niet gewoon lui? (Antwoord: Nee. Al bestaan er natuurlijk ook luie autisten, zulke blokkades komen meestal door problemen met je executieve functies.)
  3. Je reispakket bestaat uit een koptelefoon, oordoppen, een zonnebril, een pet, iets om mee te friemelen en een pakket extra prikkelarme kleding. En dan nog raak je overprikkeld.
  4. Mensen aankijken doet pijn aan je brein, maar omdat je niet als leugenachtig of onbetrouwbaar gezien wilt worden, dwing je jezelf naar neuzen en wenkbrauwen te kijken. “Kijk me eens aan!” was de soundtrack van je jeugd.
  5. Je snapt niet waarom mensen zo veel liegen. Of nou ja, je snapt het wel, maar je begrijpt het nog steeds niet helemaal. De meeste mensen draaien overal maar een beetje omheen, en dan moet jij raden wat ze bedoelen. Andersom beledig je om de haverklap niet-autisten. Wie jou iets vraagt (“Wat vind je van mijn nieuwe kapsel?”) kan een eerlijk antwoord verwachten, maar dat valt niet altijd in de smaak.
  6. Je bent de enige in de ruimte die he-le-maal gek wordt van DaT GeLuiD!!!! (Van een koelkast, tikkende klok, ventilatiesysteem of oplader, bijvoorbeeld.) De rest van het gezelschap heeft geen flauw idee waar je het over hebt.
  7. Je snapt niet wat mensen leuk vinden aan drukke, “gezellige” café’s en terrasjes. Zodra er twee mensen in de ruimte aan het woord zijn, volg jij niks meer.
  8. Je kunt helemaal opgaan in je interesse en daar intens van genieten. Dat je gesprekspartner wellicht iets minder geïnteresseerd is in een veertig minuten durende verhandeling over Star wars, ontgaat je soms een beetje.
  9. Je bent zo goed in maskeren geworden dat mensen je vertellen dat je er helemaal niet autistisch uitziet. De dagen dat je totaal overprikkeld in bed ligt, zien ze natuurlijk niet.