Re-retouching: Ik bewerkte oude foto’s opnieuw

Heb je dat ook wel eens, dat je, bijvoorbeeld tijdens het opruimen van je HD, oude foto’s tegenkomt waarvan je denkt, aiii, dat had beter gekund? Nou, ik wel.

Zo vond ik laatst een serie die ik in 2008 maakte in Zweden. Ik weet nog dat ik toen ontzettend blij was met de foto’s, en vooral met de belichting, want dat was een staaltje kunstig improvisatiewerk met lange sluitertijden en omgevingslicht. Ik weet ook nog dat ik aan het ploeteren was op de nabewerking: door de verhoogde verzadiging en contrasten werden Imme’s benen op sommige foto’s bijzonder rood. Op een andere foto stoorde een rare oksel me. Maar ja, meer dan een beetje liquifyen kon ik niet.

R-r-r-retouch!

Inmiddels zijn we negen jaar verder, en zijn mijn photoshop-skills gelukkig een stuk verbeterd. Ik besloot de foto’s opnieuw te editten, en er voor jullie een leuke rollover van te maken. Ga met je muis (of vinger) over de foto om de oude versie te zien.

3

What happened? Oh, die benen! In de nieuwe versie gebruikte ik onder andere een aanpassingslaag Selective Color om de roodtinten wat geler en lichter te maken, een laag waarop ik een fijnere huidtint heb gekleurd op Blending Mode: Color en een beetje Frequency Separation met een Surface Blur.

What else? Kleine verschillen in de Liquify, ik werkte een lelijk snoertje weg in de achtergrond, en zoals je waarschijnlijk direct was opgevallen, de vignettering is een stuk minder heftig. Donker is leuk, maar dichtlopend zwart is een drama.

Maar wacht, er is meer!

Omdat ik het zo leuk vind, hier nog een foto uit dezelfde serie. Het liefst zou ik trouwens ook die roze legging nog wegshoppen, haha, maar hey, er zijn grenzen. Ga met je muis of vinger over de foto voor de oude versie.

IMG_3035-1

Aiii, die oksel. Op de onbewerkte foto zag ‘ie er nog vreemder uit trouwens, een gevolg van een ziet-er-modisch-uit-maar-is-technisch-gezien-onmogelijk-oncomfortabele houding op het bankje. Wie zei dat model zijn makkelijk was? Afijn, ik ging aan de slag met de oksel, niet alleen met Liquify maar ook met Dodge en Burn deze keer. Zo is niet alleen de vorm gefixed, maar ook de bult die ontstaat. (Rollover of tap voor de onbewerkte versie.)

okselna

Verder gaf ik de onderkant van de foto meer licht, haar gezicht juist iets minder, en deed ik wederom wat aan die overmatig rode kleur op armen en enkels. Ook zitten er wederom wat verschillen in de vorm: vroeger dacht ik dat zo’n bank met print een enorme beperking was in het shapen, maar tegenwoordig weet ik dat je daar prrrima omheen kan werken.

Workshoppp!

Wil je ook beter leren retoucheren? En daar dan níet negen jaar over doen? Boek dan eens een lesje bij mij! Kosten? 175,- (ex btw, plus eventuele reiskosten) voor twee uur privéles! En dat kan zowel hier, als bij je thuis. Aanmelden kan via fotografie@toeps.nl. Zie je snel!

2 reacties op “Re-retouching: Ik bewerkte oude foto’s opnieuw”

  1. Rob Baard schreef:

    Waarom gebruiken fotografen nog steeds zo vaak dunne modellen als je blijkbaar die modellen gewoon dun kunt fotoshoppen?
    Waarom zou je het slank(dun)heidsbeeld willen voeden?

    1. Toeps schreef:

      Omdat je live niet kunt photoshoppen, en dan passen ze de kleren niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *