Photoshoples: Pruikentijd

Hallo mensen, hierbij weer een Photoshoples. Ik wilde eigenlijk een lesje maken over hoe kinderen te vervangen en snotneuzen weg te shoppen, maar helaas, die foto’s zijn nog tot januari onder embargo. Daarom nu Hairschool deel 3: Klonen voor gevorderden!

Aanschouw de mooie Jaimy van VDM, in deze rollover.


Ik wilde het op zich niet met statieven in beeld schieten, maar men vond het leuk, en ach, inderdaad, het heeft wel wat.

Model Jaimy heeft niet echt roze haar, dit is een pruik. Een dat zie je.

En hoe fix je dat dan? Met de kloonstempel! (Sorry, Clone Stamp natuurlijk, voor de Engelstalige Photoshoppers.) De kloonstempel kennen jullie vast wel, maar wellicht vind je ‘m lastig om mee te werken. Vaak zie je precies waar je gestempeld hebt. Daarom heb ik deze truc.

Ik heb de modus op “lichter” gezet. Dat houdt in dat de kloonstempel alleen werkt als je bron lichter is dan je doel. We moeten de donkere gaten in het haar opvullen, en dat doen we met lichtere stukken haar. Als we nu een bronlocatie zoeken die net even iets dónkerder is dan het haar links en rechts van het gat, dan vult de kloonstempel alleen het gat, en gaat ‘ie niet over de randjes. Zo zie je dus geen overduidelijke kloonvegen.

In deze foto van Jaimy loopt het haar van boven naar beneden, van donker naar licht. Als je gaat klonen is het dus slim om je bron nét wat hoger te pakken dan je doel. Zo:

Zoals je misschien kunt zien heb ik het rondje (de kloonstempel) er later ingezet, want met het maken van een screenshot verdween ‘ie steeds. Awel.
Het plusje is de bron van je kloon-actie. Het rondje je doel. Als je zo met een Wacom-pen heel voorzichtig streken maakt over het gat dat je weg wil werken, zie je er niks meer van! Mocht het er toch nog ergens een beetje te licht of te donker uitzien, dan heb je altijd dodge en burn nog.

Let trouwens wel op dat je niet drie keer hetzelfde randje kloont. Die herhaling in het haarpatroon valt snel op. Het goed zoeken naar je bronmateriaal (welk haar gaat dezelfde kant op, heeft de juiste structuur) is erg belangrijk. Enne, blijven oefenen. Succes!

3 reacties op “Photoshoples: Pruikentijd”

 1. Jennifer schreef:

  Ik snap echt geen bal van die kloonstempel, enigste wat ie bij mij aangeeft is ‘Could not use the clone stamp because the area to clone had not been defined’

 2. Toeps schreef:

  Je moet met alt+klik de bron aangeven, waarvandaan ie moet klonen :)

  1. Jennifer schreef:

   aaah dankjedankjedankje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *