De wondere wereld van Photoshop

Wat modellen meestal wel weten, maar de gemiddelde consument niet, is dat er aan foto’s een heleboel geshopt wordt. Althans, kán worden. De mooiste modellen hebben het vaak helemaal niet zo nodig, maar sterren daarentegen… Ikzelf knap ook wel op van een flinke dosis Photoshop, maar ik schaam me ook niet voor de originele versie. Daarom deze blog, waarin ik jullie laat zien hoe dat nou in z’n werk gaat, dat shoppen.

Eerst moet er natuurlijk een foto gemaakt worden. Aan lieve fotografe Melissa Houben de eer me te fotograferen. Ik besloot mezelf op te maken (en dat kan ik dus niet zo goed…) en, die arme Melissa maakt wel betere foto’s hoor, ik koos een niet al te flatteus exemplaar uit. Hallo, kin. Deze foto’s ga ik stap voor stap een stukje mooier maken, waarna jullie in deze kekke sliders het resultaat kunnen bewonderen.

Stap 1: Liquify

Liquify is mijn beste vriend. Met deze tool kun je duwen en trekken aan een foto, zodat je iemand slanker kunt maken of de vorm van iemands neus kunt veranderen. Ik ging los op mijn arm, mijn kaak en mijn wenkbrauwen. Ook mijn haargrens en hoofdvorm moesten eraan geloven.

Stap 2: Dodge, burn en healing brush

Vervolgens is het poetsen geblazen. Met de tools dodge (lichter maken) en burn (donkerder maken) heb ik de lelijke vouwen in mijn nek weggewerkt. Ook heb ik de lege stukken in mijn haar opgevuld met burn, net als een paar kleine stukjes wenkbrauw. Met de healing brush (het pleistertje) heb ik de grote strepen in mijn nek onder handen genomen, evenals de pukkels. Met de clone-tool heb ik vervolgens nog wat haartjes uit mijn nek verwijderd.

Stap 3: Huid en ogen

Mijn ogen witter, mijn huid donkerder en wat glansjes op mijn cheekbones, die daar normaal door een goede visagiste zouden worden aangebracht, maar hey, die was er niet. Je denkt nu misschien, hmm, die huid ziet er gek uit, maar dat komt wel goed met de filter die ik er zo nog overheen ga plaatsen.

The finishing touch: Alien Skin

Alien Skin? Ja, da’s het filterpakket waar ik bij zweer. In het pakket zitten kleurenfilters, een beetje zoals op Instagram maar dan duizend keer geavanceerder. Je kunt van elk filtertje de instellingen veranderen, en zo je eigen kleurbewerking creëren.

Hieronder vind je een slider met de before en de after. Ik knap er aardig van op hè?

Photoshop, yay or nay?

Er is veel discussie gaande over Photoshop. Het zou slecht zijn voor het zelfbeeld van jonge meisjes, en volgens sommige mensen moeten geshopte foto’s zelfs verboden worden. Wat ik ervan vind? Ik vind Photoshop geweldig. Het is een tool die me helpt een mooiere foto te creëren, zonder opvallende pukkels, in het rond springende haren en rode vlekken. Natuurlijk, mensen hébben pukkels, haren en vlekken. Maar willen we die altijd zien? Ik niet.

Wel denk ik dat het belangrijk is om openheid te creëren. Mensen zien er doorgaans niet uit als hun geprinte equivalent, en dat is om meerdere redenen. De make-up is perfect verzorgd, het licht is gunstig, de kleding zit aan de achterkant met tien klemmen vast en van de honderden gemaakte foto’s wordt er slechts één uitgekozen. Die wordt dan vervolgens ook nog digitaal geperfectioneerd in Photoshop. Een geshopt model is als de hamburger van McDonalds op het plaatje. Die lijkt ook in niks op dat platgedrukte, saus lekkende geval in het doosje.

Dat geeft niks, zolang je verwachtingspatroon klopt. Verwacht dus ook niet van jezelf dat je eruitziet als de geshopte versie van een Victoria’s Secret-model. Sterker nog, verwacht ook niet van jezelf dat je eruitziet als de ongeshopte versie van een Victoria’s Secret-model. Er zo uitzien is een fulltime job, ik heb wel wat beters te doen. Hamburgers van McDonalds eten, bijvoorbeeld.

De blog verscheen al eerder in aangepaste vorm op mijn oude blog, Toeps Blog. Wil je ook leren photoshoppen? Dat kan! Ik geef privélessen van 1,5 uur, bij je thuis of hier op kantoor. De kosten bedragen 150,- ex btw en reiskosten. Interesse? Mail even naar fotografie@toeps.nl

6 reacties op “De wondere wereld van Photoshop”

  1. Charlotte schreef:

    Tsja maar als de enige fotos die je ziet overal waar je kijkt, die van perfecte onrealistische mensen zijn, dan kan het niet anders dan dat je zelfbeeld daardoor gewoon wordt aangetast.

    Ik vind best dat daar héél veel meer openheid mag zijn. Photoshop kan je rustig gebruiken om achtergronden enzo weg te werken of mooier te maken, maar ik vind het eigenlijk helemaal niet normaal, dat je normale menselijke dingen zoals lijnen en rimpels gewoon standaard wegpoetst en er allerlei dingen bij verzint, zoals grotere borsten, grotere ogen of betere wenkbrauwen.

    1. Toeps schreef:

      Nou er is ook nog gewoon de échte wereld hè. Elke dag zie je toch allerlei echte mensen met kreukels en rimpels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *