Pill-o-talk 2.0

Waarschuwing: Deze blogpost gaat over bloed, mijn baarmoeder en eierstokken. Mocht je hier niet tegen kunnen, dan verwijs ik je door naar het rode kruisje of bolletje in de linker- danwel rechterbovenhoek van je scherm.

In augustus postte ik hier een blog getiteld Pill-o-talk. Korte samenvatting: ik was al enige tijd met de pil gestopt, dat beviel op zich goed, maar er moest een serieuzere anticonceptie-oplossing komen. Na een gesprekje bij de dokter en de nodige gesprekken thuis, kwamen Riemer en ik tot de oplossing: hij zou zich laten steriliseren, en ik ging voor de koperspiraal.

Pijnlijke taferelen

In oktober was het dan eindelijk feest, althans, voor mij. Ik liet een koperspiraal plaatsen, en daar ga ik eens even heel eerlijk over zijn: DAT DOET GODVERGETEN PIJN! Stel even voor dat ze een staaf van zo’n zes millimeter door de opening van je baarmoeder proberen te jassen… Want dat is precies wat ze doen. Nu is dat misschien geen probleem als je al drie kinderen hebt gebaard, maar ik ging echt compleet dood.

Wat daarbij ook niet echt meehielp, is dat het de gynaecoloog in eerste instantie niet lukte. “Ik bel even mijn leidinggevende, goed?” Ehm, ja, goed, of nou ja, ik lig hier met mijn benen wijd in twee beugels met een eendenbek in m’n… Wat dacht je dat ik ging doen? Weglopen? Afijn. De bazin kwam en die ramde de spiraal er wel even in. Ze bedoelde het vast niet zo, maar toch. Au. Au. Au.

En dat was dus al mét duizend milligram paracetamol in m’n mik. De volgende dagen ging ik zo mogelijk nog doder, en slikte ik Aleve Feminax alsof het smarties waren. Niet dat het hielp of zo.

Bloed en smurrie

Je moet zo’n spiraal laten plaatsen tijdens je menstruatie, waardoor je in het begin niet zeker weet of het bloed en de pijn nu normaal zijn of niet. Het bloeden ging nog twee weken door, en ging toen over in een soort koperkleurige smurrie.

(Ik had jullie gewaarschuwd.)

De smurrie werd gelukkig na een tijdje minder, al is het nog altijd meer dan voorheen. De pijn voor en tijdens mijn menstruatie werd helaas níet minder. Een aantal dagen voordat ik ongesteld moet worden, ga ik kapot van de pijn. Afgelopen woensdag nog; toen heb ik een uur in Utrecht bij de Starbucks gezeten, starende naar mijn kop thee, wachtend op het moment dat de Aleve Feminax zou aanslaan. “Blijven ademen Toeps, blijven ademen. Niet out gaan hier, dat zou een beetje raar zijn.” En steeds als ik zo’n dag heb, roep ik tegen mezelf, tegen Riemer en tegen iedereen in mijn omgeving: “NOG ÉÉN KEER EN DAT DING GAAT ERUIT!”

Behalve de kramp zijn er nog een aantal nadelen die ik goed zat ben. Zo bloed ik als een rund tijdens mijn menstruatie. Dat hadden ze er ook wel bijgezegd hoor, toen ik de koperspiraal nam, maar ik dacht nog, ach, hoe erg kan het zijn? Nou, zo erg dat je binnen twee uur genadeloos door kunt lekken, zelfs met de meest gigantische tampons uit het schap. Zeg maar dag tegen je leuke ondergoed.

PCOS?

Verder is mijn huid nog altijd niet zoals ‘ie tijdens de Diane was, en is mijn cyclus na anderhalf jaar nog altijd belachelijk lang (60 à 70 dagen is geen uitzondering) en onregelmatig. Ik heb al eerder bij de huisarts te term PCOS laten vallen, maar zij vond het niet belangrijk genoeg om te laten onderzoeken. “Je wil geen kinderen, dus daarvoor is het niet nodig. En als je klachten hebt, dan is de pil een oplossing, maar die wilde je juist niet meer. Dus waarom wil je het weten?”

Nou, gewoon, om goed geïnformeerde keuzes te maken?! Afijn. Een tijdje geleden moest ik langs bij het ziekenhuis, om te controleren of de spiraal goed geplaatst was. Dat was ‘ie, maar omdat ik er toch was, keek de echoscopiste direct even naar mijn eierstokken. Ik keek mee op de monitor en wat ik zag kwam me bekend voor. “Is dit PCOS?”, vroeg ik. “Dat kan je alleen op basis van een echo niet vaststellen, daar hoort nog een bloedtest bij.” Joe, ik haat bloedprikken, en ik had die dag al genoeg vreemde objecten in mijn lichaam gehad, dus ik dacht, prima. Ik geloof het wel.

Oh en, die pijn? “Geef het wat tijd”, aldus de gynaecologe. “Als het over twee maanden nog steeds niet beter is, kan je je spiraal bij de huisarts laten verwijderen.” En dat is dan ook precies wat ik donderdag ga laten doen.

Terug bij af

Goed, dan zijn we dus weer terug bij af. Inmiddels is Riemer op intake geweest voor sterilisatie, maar dat bleek in zijn geval dan toch weer net lastig, waardoor hij onder narcose zou moeten. Ik merkte meer en meer twijfel bij hem, dus dat project ligt nu eigenlijk stil. Er moet dus toch een andere oplossing komen.

En eerlijk is eerlijk… Ik denk eraan om terug te gaan naar de pil. Ja, ik had hoofdpijn, anderhalve dag lang, vlak voor mijn menstruatie. Maar met de pil kun je die menstruatie plannen, en zelfs meerdere maanden uitstellen. Ja, ik was die blije hippie, die helemaal verwonderd was van de signalen van haar lichaam en oh, wat is het toch allemaal puur en mooi. Maar één van de signalen van mijn eisprong, namelijk een nacht brandend maagzuur from hell, kan me toch echt gestolen worden. Puur of niet. En alle andere klachten, zoals mijn huid, de krampen, het overmatige bloeden, de onregelmatigheid… Deze zouden allemaal verholpen kunnen worden met één fijn medicijntje. De pil.

Toch twijfel ik. Voel ik me gelukkiger, zonder? Da’s altijd zó lastig in te schatten, aangezien de omstandigheden ook gigantisch zijn veranderd. Ik huil nu minder vaak om Dr. Phil, oké. Maar zou ik dat erg vinden? Meer huilen om Dr. Phil, in ruil voor een dikke week helse pijnen? Klinkt als een goeie deal. Zou ik plots dik worden, als ik weer aan de pil zou gaan? Of juist niet? Ach, ik was vroeger ook aan de pil, en toen was ik ook niet dik, toch?

Pfff. Wij vrouwen, we zijn gewoon screwed.

20 reacties op “Pill-o-talk 2.0”

 1. Chloe schreef:

  ik heb zelf uiteindelijk mijn koperspiraal (Na álle anticonceptie geprobeerd te hebben en deze spiraal als last resort te hebben gezien) er met spoed uit laten halen omdat ik ZOVEEL pijn had en eigenlijk dezelfde problemen had als jij. Ik vond het wekelijks/dagelijks slikken van Aleve het uiteindelijk ook niet waard. Je maagwand gaat er aan, en dan gaat het misschien later wel van de regen in de drup (eerst pijn in baarmoeder en daarna maag problemen). Heb je wel eens gekeken naar de Lady Comp? Misschien zou dat een optie zijn voor je. Ik wil hem zelf heel graag proberen en ga dat binnenkort ook zeker doen :-)

  1. Toeps schreef:

   Ik heb geen LadyComp maar wel een app (Clue) en een thermometer, dat doet hetzelfde maar is stukken goedkoper. Helaas is mijn cyclus zo onregelmatig dat het niet veilig is om zo te werken. Of nou ja, ik heb een paar veilige dagen en daarna kán er een eisprong komen (maar meestal duurt het dan nog een maand…)

 2. Nellian schreef:

  Ikzelf zal niet aan de pil gaan, maar je kan (voordat je beslist terug naar de pil te gaan) als laatste alternatief altijd nog de GyneFix proberen. Dat is ook een koperspiraaltje, maar tot tegenstelling met het ‘oude’ spiraaltje is het kleiner wat leidt tot minder bloedverlies en is ook hormoonvrij. Een optie misschien? ;)

  1. S schreef:

   Ik heb die ook, werkt heel goed! En koperspiraal binnen 2maanden eruit laten halen vanwege zelfde klachten als jij…. deze koperspiraal is fantastisch!

 3. Sharon schreef:

  Geweldig stuk! Heel hard gelachen, meer omdat het bekend voorkomt. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Mirena spiraal, zitten wel wat hormonen in maar niet bijster extreem. Laten plaatsen is nog steeds geen pretje (tip: op de fiets naar de afspraak is alles behalve aan te raden) maar daarna ben ik er eigenlijk alleen maar blij mee geweest. Minder klachten, weinig tot geen bloedingen.

 4. Eitsrik schreef:

  Ik heb op dit moment ook een koper spiraal. Hiervoor heb ik 3 jaar een mirena spiraal gehad, daar kreeg ik acne van maar dat liever dan ongewenst zwanger raken. Het voordeel hiervan was dat ik dus helemaal niet meer ongesteld werd en dat was heerlijk! Na 3 jaar hem eruit laten halen ( gelukkig deed dat geen pijn) en daarna aan de pil gegaan waar ik enorm van aankwam. Geen optie dus. Laatste poging voor anti conceptie zonder hormonen was de koper spiraal. Ik had ook trauma’s van het zetten van de mirena (precies zelfde verhaal als bij jou, eerste dokter lukte het niet dus 2de ramde hem met alle liefde doorheen) dus heb het dit keer in het ziekenhuis laten doen bij een ervaren gynaecoloog. . Toen eenmaal het apparatuur weer verwijderd was en het spiraaltje op plaats van bestemming was, ging het overigens wel qua pijn. Ongesteld met koper spiraal was ook x 10, wat ik voorheen nooit had. Nu een jaar verder neemt het GELUKKIG af daarnaast kan je voor vakantie’s of ongewenste momenten dat je niet ongesteld wilt worden wel pillen halen bij de dokter waarmee je het een week kan uitstellen. Misschien was het even afwachten met de koper spiraal maar de pijn die jij beschrijft tijdens heb ik niet zo heftig gehad dat ik op advil leefde.

 5. Rian schreef:

  Ik heb een spiraal met een i ieminie beetje hormonen en na een half jaar geen menstruatie meer. Ik heb 10 jaar lopen kl*ten met de pil en sla mezelf voor mijn kop dat ik dit niet eerder heb gedaan.
  Dus laat hem eruit halen en een nieuwe erin rammen.
  Je gaat geen spijt krijgen. Oh en van de hormonen heb ik geen last en bij de pil enorm…

 6. eleonora schreef:

  Die pijn van het laten zetten is 1 van de redenen dat ik aan de prikpil ben begonnen. Het was voordeliger dan de slik pil en ik word niet meer ongesteld (ook voordelig voor de portemonnee hihi). Dat was voor mij erg belangrijk omdat ik mentaal en lichamelijk elke maand extra bovenop mijn eigen gesteldheid kapot ging.

  De prikpil staat er om bekend dat je redelijk aan kan komen in gewicht, en dat is zeker gebeurd icm gestopt met roken. Gelukkig is na een paar keer zetten mn gewicht stabiel en kan ik weer gaan afvallen :).

  Succes er verder mee!

 7. Lisa Olierook schreef:

  Ik heb ook een koperspiraal, bijna een jaar nu. De pijn en het doorlekken kloppen allemaal.. maar voorheen was mijn menstruatie zo goed als niet bestaand. Ik bloedde wel, hoor. Ik werd wel ongesteld, alleen ik had geen last van pijn of heftig bloeden.

  Nu is dat wel zo, maar de pil gaf mij zoveel zelfmoordneigingen, dat ik dit toch wel een betere oplossing vind. Het is eigenlijk puur als anticonceptie, dus.

  Ik viel wel twee keer flauw tijdens het zetten van de spiraal! Ik heb het dus eigenlijk niet bewust meegemaakt, haha. En de rest van de dag was ik aan het kotsen en was ik ziek. Hoewel dit per persoon verschilt, was dat wel een minpuntje.

  Toch heb ik er geen spijt van.

 8. Suzanne van Dijk schreef:

  Als je helemaal geen kinderen wilt, waarom dan zelf geen sterilisatie? I did en ik vind het heerlijk! Na 16 jaar gestopt met de pil, mijn menstruatie hobbelde vrolijk door. 1 a 2 weken wat pijn van gaatjes in je buik en gekke objecten op je eileiders geplaatst. Het viel mij alles mee! Als je meer wilt weten, weet je me te vinden ;)

  1. Toeps schreef:

   Ja dat durf ik dus niet, omdat je dan echt geopereerd word… Dat vind ik gewoon doodeng.

 9. Sophie schreef:

  Hoi Toeps, ik heb ook n koperspiraal gehad en dat was een drama! Maar de pil wilde ik ook niet meer. Ik gebruik nu sinds een jaar de Ladycomp en dat werkt perfect voor mij. Misschien dat dat voor jou ook ‘n goede oplossing is?

  1. Toeps schreef:

   Iemand anders stelde dat ook voor, ik heb nu een thermometer en een app (basically een goedkope Ladycomp) maar mijn cyclus is zó onregelmatig… Dat is niet te vertrouwen helaas!

 10. Jacqueline schreef:

  En een mirenaspiraal? Of wil je echt helemaal niets aan hormonen? Op zich zit daar al veel minder aan hormonen in dan met de pil. En ik vind het echt een pluspunt dat ik niet meer ongesteld word.

 11. Naomi schreef:

  Hii hallo!

  Ik heb zelf het mirena spiraaltje en ik ben dol gelukkig. Het eerste wat mijn huisarts tegen mij zei was ‘pak geen koperspiraaltje hiervan wordt de menstruatie erger en de pijn ook’ ik heb mijn spiraaltje nu bijna een jaar en heb in het begin 2 tussen tijdse bloedingen gehad, nu nergens last van.

  Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen.

  -xox

 12. Aranka schreef:

  Ik heb hetzelfde pad bewandeld en de koperspiraal was bij mij een hel. Mega stemmingswisselingen en (b)ac(k)ne wat ik nooit eerder had. Nu heb ik 5 jaar de mirena en ook al zijn het wel hormonen is het 100X beter dan de pil. Ik ben al 5 jaar niet meer ongesteld. Mocht je de pijn van het zetten niet aankunnen vraag dan om een roesje. Ze doen het alleen als je er om vraagt! Succes

 13. Hellen schreef:

  Ik heb jarenlang migraine-aanvallen tijdens de pil, de ene maand erger dan de andere maand. Tijdens de zwangerschap geen enkele migraine-aanval gehad, dus hup, na de bevalling een mirena-spiraal laten plaatsen. Nou, nou, heb dat geweten! Ging kapot van de pijn tijdens het plaatsen, pijn bleef hangen en werd er gestoord van. Doorbijten was het advies. Pijn werd inderdaad minder, maar alle voordelen van de mirena-spiraal had ik niet: menstruatie werd niet minder, nog steeds hele erge buikkrampen etc. 2 jaar later spiraal eruit laten halen en het was net alsof de kurk van de champagne-fles af vloog: ik had gewoon 2 jaar lang die spiraal gevoeld in mijn buik!! Nooit geen spiraal meer, dan maar de pil met de bijbehorende bijverschijnselen. Er moet een anticonceptie zijn die perfect past bij jou en ik vind het de taak van de gyneacoloog om uit te zoeken welke dit is!!

 14. Anoniempje schreef:

  Ik heb sinds ongeveer een jaar een koperspiraal. Hiervoor had ik een mirena maar deze hormonen waren geen succes. Tijdens de mirena overigens wel altijd ongesteld gebleven. Hierdoor weet ik dat ik altijd regelmatig ben in mijn cyclus. Na het plaatsen van de koperspiraal wel wat heftiger ongesteld, maar dat is normaal. Nu ben ik sinds 3 maanden erg onregelmatig in menstruatie. Eerst 10 dagen overtijd. De maand erna zelfs 19 dagen. Ook deze maand blijft het alweer 21 dagen uit… Ben al naar de HA geweest, maar deze zegt dat ze het raar vind omdat ik altijd regelmatig was en pas na een tijd deze onregelmatigheid optreed, maar dat dat misschien wel kan met koperspiraal en dat ik het moet afwachten.

  Dat probeer ik, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel spannend vind. Ik lees namelijk nergens ervaringen zoals deze met een koperspiraal. Iemand?

 15. Cindy schreef:

  Meidje,

  Ik heb niet alle reacties gelezen, maar heb je al door hoe relaxt de Mirena is? Ik heb geen kinderen, en heb net mijn tweede Mirena laten plaatsen. Ben al tien jaar niet ongesteld geweest en heb al tien jaar geen pms meer (de stemmingswisselingen, buien en vreetaanvallen die ik nu heb zijn roodborstjes vergeleken bij de horrorweken die ik vroeger elke maand had). Ik denk enkel alleen nog: waarom heb ik dit ding niet vanaf mijn 14e genomen?

 16. Jasmijn schreef:

  Ik heb na mijn bevalling in december 2017 een t-safe koperspiraal laten zetten. Normaal heb ik een cyclus van 26 dagen en nu zit ik al op dag 42. Niet vergeten te melden dat ik idd oook bloed als een rund en soms na 1 uur al een super plus ob moet vervangen. Daarom tegen ben ik ook zo 9 a 10 dagen ongesteld. Enige voordeel is dat dit hormonen vrij is, maar daar is ook alles mee gezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *