Hup daar is Toepsie met de waterpomptang

Ik woon heerlijk in mijn huisje in Den Haag, maar toen het buiten wat kouder begon te worden, ontdekte ik een probleem: mijn verwarming deed het niet. Althans, die in de woonkamer. De radiator in de badkamer deed het prima, al had ik die nooit nodig; in mijn badkamer is het, door omliggend leidingwerk, eerder te warm dan te koud.

Hot hot hot

Nou goed. Ik mailde DH2Stay, en er zou iemand langskomen. De verwarming werd ontlucht, afgesteld, en toen ik een keer thuiskwam na de zoveelste poging het ding aan de praat te krijgen (we hebben een congiërge met een sleutel, dus na toestemming kunnen ze mijn huis in zonder dat ik aanwezig hoef te zijn), bleek dat er iets met de verwarmingsknop gedaan was. Hij zat er plots gedraaid op, dus niet meer met standje 0 bovenaan. Hmm.

De verwarming deed het na deze fix… Iets té goed. Ik kwam erachter dat ‘ie niet meer uit ging. Zelfs al draaide ik de knop op 0, er bleef een klein beetje warmte van de radiator komen. Zucht. Ik mailde en er zou wederom een monteur komen.

tochtig

Hoewel ik dacht dat het aan de knop lag, vermoedde de monteur dat het de tocht was die ervoor zorgde dat mijn verwarming zelfs op 0 nog verwarmde. Het zit namelijk zo: Wij hebben een verwarmingssysteem met temperatuurgevoelige knoppen. Zet je je verwarming op bijvoorbeeld standje 3, en de gewenste temperatuur is bereikt, dan zet in de knop een vloeistof of metalen veer dusdanig uit, dat het ventiel van de verwarming wordt dichtgedrukt. Heel zuinig, handig en hip. Als het werkt.

De monteur dacht dus dat er tocht langs de knop liep, waardoor de temperatuurregeling zou worden beïnvloed. Hmm ja, kan. Hij kitte de boel rond de leiding af en wisselde voor de zekerheid de knoppen van de woonkamer en de badkamer nog even om. Niet dat ‘ie me geloofde hoor. Maar toch.

takkeherrie

Die middag zat ik rustig te werken, toen plots… DENGDENGDENGDENGDENGDENGDENG (filmpje). Aanvankelijk dacht ik dacht buiten iemand met zo’n tegelstamper aan het werk was, maar na nadere inspectie bleek het geluid uit mijn badkamer te komen. What the…?! Ik draaide wat aan de radiatorknop, en het geluid hield op. Hmm, vreemd.

Na de radiator een tijdje aan te hebben gehad, waardoor mijn badkamer langzaam in een Finse sauna veranderde, draaide ik de knop weer dicht. Aaah, stilte. Voor eventjes. Ongeveer een kwartier later begon het gebonk weer. Het werd een herhaaldelijk open-en-dicht-feestje, totdat ik wilde gaan slapen. Hmm, aan laten dan maar…

Niet veel later werd ik uit mijn bed ge-DENGDENGDENG-d door de verwarming, die nu ook op standje 1 begon te bonzen. Shit.

Natuurlijk had ik direct DH2Stay gemaild, inclusief bonkfilmpje, maar zij zouden pas na het weekend komen. Eh, ja, hallo?! Hoe moet ik slapen dan?! Ik postte snel een oproepje in de Facebook-groep van ons gebouw: SOS! WIE HEEFT ER EEN WATERPOMPTANG?!

hup daar is willem…

Gelukkig had ik binnen vijf minuten reactie. Een buur had wel zo’n tang te leen. Ik beloofde ‘m de volgende ochtend terug te bezorgen. Het was inmiddels bijna middernacht, en ik moest nog uitzoeken hoe ik die verwarming zonder schade onklaar kon maken. Goed, eerst die knop er maar eens af.

Wist je dat een radiator, als je een knop verwijdert, vol open gaat staan? Ik niet. (Nu wel.) De knop eraf halen bleek dus geen oplossing, al kon ik daardoor wel het ventiel goed bestuderen. Ik zag een pinnetje, dat door de knop dient te worden ingedrukt. Hoe harder het pinnetje ingedrukt wordt, hoe minder water er door de verwarming stroomt. Toen ik het pinnetje nét niet helemaal dichtdrukte, hoorde ik dat ellendige bonkgeluid weer. “Aah!”, zo dacht ik, “de knop duwt het pinnetje niet goed genoeg naar binnen!”

verkeerd om

Op twitter meldde iemand nog iets anders: “Die verwarming zit verkeerd om aangesloten, daarom maakt het ventiel zo’n herrie!” Ook op klusfora vond ik daarover berichten, maar goed, één ding wist ik zeker: Voordat de monteur de knoppen omwisselde, was er niks met de badkamerverwarming aan de hand.

Na het bestuderen van wat installatiehandleidingen besloot ik dat de beste oplossing voor mij op dat moment (2:00 ‘s nachts inmiddels) het dichtdraaien van de afvoerleiding zou zijn. Als die gare knop niet zorgt voor volledige afsluiting, dan zorgt het dichtdraaien van de afvoerleiding er wel voor dat de waterstroom wordt stilgelegd. Ik ontdekte achter een afdekdopje een inbus-schroef, waarmee ik de verwarming onklaar kon maken. Stilte. Eindelijk.

Dinsdag kwam er weer een monteur. Ik moest weg, dus ik had een briefje opgehangen en de congiërge geïnformeerd. “Knop sluit niet af, graag vervangen.” De monteur kwam echter tot de conclusie die voornoemde twitteraar ook al trok: “Je verwarming zit verkeerd om aangesloten, we moeten de leidingen omleggen!” Daarvoor had ‘ie dan weer niet de juiste spullen bij zich, dus hij zou donderdag terugkomen.

Goed, donderdag. Monteur numero zoveel. Haalt met z’n gore zwarte handen het witte (althans, voormalig witte…) systeemplafond van mijn badkamer eruit. Wisselt wat leidingen om. Vertrekt. Ik vraag nog naar de knop, maar dat was het niet volgens hem. “Maar mijn verwarming is warm…?” Nee, dat kwam doordat hij ‘m even open had gedraaid. Om te testen. Hmm, right. We zullen zien.

warm

Vandaag is het vrijdag. De hele nacht heeft die verwarming op 0 gestaan. Ik voel aan de verwarming. Warm. Een donderwolk vormt zich boven mijn hoofd. WAAROM ZOU JE VERDOMME OOK EEN VROUW GELOVEN HÈ?!

Morgen pak ik mijn inbussleutel en draai ik de afvoerleiding weer dicht. Who needs verwarming in de badkamer anyway. Amateurs.

Een reactie op “Hup daar is Toepsie met de waterpomptang”

  1. m(i)e schreef:

    Zoooooooooooo herkenbaar! Ik maak zo’n dingen ook regelmatig mee in mijn huurappartement. Vakmannen die maar wat prutsen en me blaasjes wijsmaken, den huisbaas die het dan niet echt wil laten aanpakken want dan kost het hem te veel… Sinds een paar weken heb ik eindelijk na 10 jaar miserie met de afvoer van de wasbak in de keuken een afvoer die normaal doorloopt: ik heb zelf een goeie loodgieter laten komen die écht op zoek ging naar het probleem en de oorzaak bij de bron aanpakte en dat bleek dan een 500 euro te hebben gekost. Dat vond mijn huisbaas dus al die jaren te veel en zorgde ervoor dat ik en de huurster voor me veel geld hebben uitgegeven aan ontstoppingsdiensten en -middelen met bijzonder beperkt resultaat… . De oorzaak bleek exact te zijn wat ik met mijn beperkte kennis al 10 jaar zei: verkeerd aangelegde buizen die bovendien te smal waren (ze hingen door, zaten vol 90°-bochtjes, lagen te horizontaal … ) .Maar ik werd niet geloofd.
    En nu ben ik zooooooooo gelukkig met mijn goede afvoerbuizen! (ik hoop alleen dat de huisbaas – de zoon ondertussen en die lijkt daar wat anders mee om te gaan – zijn belofte nakomt en het grootste deel betaalt )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *