Photoshop: In de wolken

Toen ik laatst deze foto op Instagram en Snapchat postte, kwamen er vragen. “Hoe heb je dat zo vloeiend gedaan?” Het antwoord is wellicht niet zo smooth als jullie dachten: Ik vond de foto door de paarse achtergrond zo goed als mislukt, en probeerde allerlei filtertjes om de boel te fixen. Van het één kwam het ander…

Laten we beginnen met het begin. Een paarse, bobbelige achtergrond. Waarom ik ooit zo stom wat om deze rol te kiezen, Joost mag het weten.

wolkbefore

Ik was eigenlijk van plan de foto zwart-wit te maken, maar in Alien Skin Exposure stuitte ik op een polaroidfilter (600 film) die de paarse kleur plots blauw maakte. Kijk, dat zag er al beter uit!

wolkpola

Door de blauwe kleur en de retro-feel van de foto kwam ik zo op het wolkjes-idee. Ik zocht een stockfoto van wolken uit, plakte die over de foto en zette de blending mode van de layer op Luminosity.

lumin2

wolklum

Ehhh. Ook leuk, maarre… Duidelijk, ik moest mijn model gaan uitmaskeren. En even tussen jou en mij: ik heb een hékel aan uitmaskeren. Zo pietje precies alles uitknippen… Nee, als er een gemakkelijkere oplossing is, kies ik daarvoor.

Gelukkig is die er: Select > Color Range. Hiermee is het mogelijk een kleurbereik te selecteren, en laat mijn achtergrond nu net opvallend paars zijn…

Ik ging even terug naar een van mijn onderste lagen, zonder filter, gewoon dat paars. Dat laat zich het beste selecteren.

sample

Met het pipetje klikte ik ergens in het paarse gebied, en vervolgens ben ik zodanig met de slider gaan schuiven dat er een goede selectie uitkwam. Is je selectie niet helemaal perfect? No worries, dat valt later nog te fixen. De selectie zette ik vervolgens om in een masker door op de wolkenlaag te gaan staan, en op Add Layer Mask te klikken.

lumin2a

Waar mijn masker te zichtbaar is (door harde randen bijvoorbeeld), kan ik er met blur overheen. Ook heb ik bij de achterkant van haar haren het masker iets weggehaald door met een lichte zwarte kwast over het masker te gaan. Omdat ik een wolkenpatroon gebruik, valt dat totaal niet op.

Met wat laatste aanpassingen (een laag Selective Color en een stukje Hue/Saturation omdat de trui me te geel werd) komt er dan zoiets uit. In een slider om makkelijk te vergelijken, tadaaaaa!

[twentytwenty]
wolkbefore


[/twentytwenty]

Het model op deze foto is Esmée Hart (Tjarda Model Management). Haar en make-up werden verzorgd door Charlotte van Beusekom (Colourfool Agency).

Oh en als je denkt, wat is dit plaatje hieronder? Ik vind die sliders kut en ben even aan het testen in jQuery voor rollover images die ook op mobile werken. YAAAAAS!

wolkhaarna

Een reactie op “Photoshop: In de wolken”

  1. Joanne schreef:

    Wat is dat gaaf geworden! :)
    Altijd leuk om te zien wat eraan vooraf gaat! En dat juist een ‘in eerste instantie mislukte foto’ uiteindelijk een van je favoriete shots kan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *