Tweedehands scoren in Nederland en Japan

Als vintage-nerd en tweedehands tovenaar hoor ik vaak: “Ik snap níet hoe je het doet. Ik vind nóóit iets leuks in de kringloopwinkel!” Dat is jammer, want tweedehands shoppen is goedkoop, goed voor het milieu én je scoort er unieke items mee. In deze blog verklap ik mijn geheimen, zodat jullie straks ook allemaal pareltjes op de kop tikken voor een paar euro. (Maar niet té veel graag, anders heb ik geen business meer met mijn webshop, hahaha!)

De kringloop

Je hebt kringloopwinkels en kringloopwinkels. Er zijn ketens als Het Goed, waar de kopjes op kleur gesorteerd staan en de meubels een godsvermogen kosten, en hey, is deze lamp van 15,- niet gewoon 9,99 nieuw bij Ikea? Die winkels zijn niet mijn favorieten, al zou ik ze ook niet direct helemaal afschrijven – de prijsstelling is meestal totaal niet consistent.

Mijn favoriete kringloopwinkel is die van het kaliber teringzooi. Neem Ansje Tweedehansje, een klein winkeltje in Den Haag, tussen stations CS en HS in. Het staat er bomvol. Als je bij de kleding wil komen, vergt dat eerst een hinkstapsprong over audio-apparatuur en een verdwaalde kinderwagen. Aan de kledingrekken zie je dat heel lang geleden iemand wel een poging heeft gedaan: de broeken hangen nog redelijk op kleur. Maar het hangt vol, het hangt door elkaar, en 99% wil je niet. Maar zo nu en dan vind je juweeltjes: kleding die van oude omaatjes uit het bejaardentehuis is geweest. Een Polaroid-camera. De items zijn niet geprijsd, maar toen ik laatst met een berg van tien stuks kleding bij de kassa aankwam, zei de man achter de toonbank: “Doe maar eh… Twaalf euro of zo.” Oké dan!

Ik vind het heerlijk om een paar items mee te nemen voor in mijn shop, want als ik één broek of jasje verkoop, heb ik de rest van mijn haul al gratis.

"Maar ik vind nooit wat!"

Het is belangrijk om het verschil te ervaren tussen scannen en intensief kijken. Want waar in reguliere kledingwinkels zes ontwerpen in acht verschillende maten aan een rek hangen, heb je het in de kringloopwinkel al snel over 48 totaal verschillende items.

Nu is goed kunnen scannen vooral op rommelmarkten wel een skill. Als je snel kunt oppikken wiens kraam vol waardeloze Primark-meuk ligt, en wiens kraam vol goed verzorgde omakleren, scheelt dat een hoop tijd. Maar in kringloopwinkels is die logica er eigenlijk niet. Om mooie items te vinden in de kringloop, moet je alle kledingstukken bekijken. Eén voor één. Ook die op de mannenafdeling. Ook de dingen die níet jouw maat zijn.

En waar let je dan op? Nou ja, dat ligt eraan wat je zoekt. Als ik voor mijn webshop shop, dan vind ik het belangrijk dat het item heel is. Geen vlekken, geen gaten. Als ik dingen wil inleveren in Japan, dan is vooral het merk belangrijk. En na al die tijd heb ik geleerd: is het item zo geniaal dat ik er direct een Insta-post over wil maken? Dan moet ik het meenemen. Zo vond ik laatst een K3-mok met Karen, Kristel en Kathleen. Binnen een uur had ik een geïnteresseerde in mijn inbox.

Want hoewel ik het in deze blog vooral over kleding heb, sla ik ook de andere afdelingen niet over. Kringloopwinkels hebben vaak geen idee wat oude camera’s waard zijn – al denken ze soms juist dat de meest afgeragde compactcamera nog geld gaat opleveren – en ook vintage servies kan geweldig zijn. In Delft vond ik eens een 90’s Furby (gehouden, natuurlijk) en in Hilversum pikte ik twee prachtige paarse soepkommetjes op.

Op internet

Maar tegenwoordig hoeft de koopjesjager het huis niet meer uit. Naast good old Marktplaats heb je nu apps als United Wardrobe en Vinted, waar je enorm kunt scoren. United Wardrobe is groot in Nederland, Vinted doet het vooral goed in Frankrijk.

Ik bestelde de afgelopen weken meer dan dertig keer op Vinted. Dat had ermee te maken dat ze een actie hadden, waardoor de verzendkosten, zelfs vanuit Frankrijk, maar 3,20 bedroegen. Ook het feit dat de Fransen (Euro) Disney-goodies wegdoen alsof het niks is, droeg bij aan mijn shopping spree. Die mensen hebben geen idéé!

En dat moet je hebben. Mensen met geen idee. Op Marktplaats kan het handig zijn om verkeerd gespelde zoekwoorden in te geven. Zoek bijvoorbeeld eens op Polariod.

Op Vinted verdwaal ik graag in profielen van verkopers. Zo begin ik mijn zoektocht bijvoorbeeld met “Canda”, een merk van C&A dat menig oma in haar kast heeft hangen. Ik sorteer de resultaten op prijs, en waar ik jaren ’80-jassen spot voor één euro, weet ik: hier is iemand een hele inboedel aan het liquideren. Ik klik vervolgens door op het profiel om te kijken wat deze mensen allemaal nog meer wegdoen. De foto’s zijn vaak onduidelijk en onscherp, maar dat is juist je voordeel: niemand anders heeft deze koopjes gespot!

Omdat de verzendkosten vanuit Frankrijk meestal beginnen bij zo’n euro of zes (shop to shop, dus ophalen bij de lokale Spar), is het voordelig om meerdere items van één persoon te kopen. Zo kocht ik gisteren een Dolce & Gabbana zonnebril op sterkte, een gewone vintagebril op sterkte, een blazer, een geborduurde portemonnee en een rok voor in totaal 19,87 – want oh ja, er is ook nog bundelkorting. De verzendkosten voor het hele pakket waren 6,35, en dan kwam er nog zo’n anderhalve euro aan verplichte verzekering bij. Wat ook wel super chill is. De twee brillen ga ik door Eelke (@masterofoptics) van Bril&Lens onder handen laten nemen, en de rest gaat waarschijnlijk in de shop.

Op United Wardrobe rekenen ze in plaats van die verzekering servicekosten, maar die worden berekend per bestelling. Het kan daar dus voordelig zijn om meerdere items (van meerdere verkopers) per keer te bestellen. Ook zou je kunnen besluiten te wachten tot er weer een promoronde van start gaat, met lagere verzend- of servicekosten.

There, I fixed it

Het is goed om een beetje handig te zijn met de naaimachine, maar soms is een was- of schoonmaakbeurt zelfs al genoeg. Veel mensen weten niet dat ze leer kunnen poetsen, suede kunnen borstelen, of dat losse naden gewoon weer vast te naaien zijn. Investeer vijftien euro in een pluizenscheerapparaat, waarmee je pilling van sweaters verwijdert.

Ook electronica is soms te fixen, al heb ik nog steeds geen camera-reparateur bereid gevonden om naar mijn analoge Canon-compactjes te kijken. Stelletje amateurs. Nog een tip voor wie camera’s wil shoppen, zoals ik in Japan deed: zorg dat je batterijen en lege pakjes film naar de winkel meeneemt. Je kunt zelfs gemaakte foto’s terugstoppen in lege Polaroid- en Instax-cassettes, zodat je kunt testen of het eject-systeem nog wel werkt.

...deze kawaii ijsbeertjesjas. Ik vond ze voor 500 yen (ongeveer 4 euro) op de rommelmarkt in Oi Keibajo.

In Japan

Ik weet niet voor hoeveel van jullie dit interessante informatie is, maar het is te leuk om niet te vertellen. Al eerder schreef ik over tweedehands kleding in Harajuku, Shimo-Kitazawa, Koenji en Oi Keibajo, en over speelgoed in Nakano. Hoewel de Hard-Off heel even aan bod kwam in Shimokita, ben ik sindsdien stukken wijzer. Tweedehands electronicawinkel Hard-Off (en de bijbehorende ketens Mode-Off en Off-House) is de MVP.

Althans, niet élke Hard-Off. Toen Dennis en Sterre in Japan waren, appte fotograaf Dennis me dat ‘ie maar weinig goede camera’s had gevonden. Hij was naar de Hard-Off in Akihabara gegaan, dé nerd-hotspot van Tokio. Die is natuurlijk al compleet leeggeroofd!

De beste Hard-Offs, Mode-Offs en Off-Houses zitten in the middle of nowhere. Een uur met de trein, en dan nog een kwartier lopen. Zoiets. De grootste winkels zitten bij elkaar, in een complex genaamd Eco-Town. Met Maan en Yves bezocht ik een complex waar we de hele dag wel hadden kunnen doorbrengen. (Maan alleen al op de kimono-afdeling.)

Verder nog een eervolle vermelding voor Tanpopo House. Deze tweedehands kledingwinkel is spotgoedkoop. Ook hier geldt: de beste winkels zitten in de voorsteden. Ik kocht bijvoorbeeld die in Chiba helemaal leeg. De prijzen beginnen bij 105 yen, da’s nog geen euro.

Een allerlaatste tip, voor wie in Japan deze winkels wil bezoeken: als je de Westerse naam intikt in Google Maps, dan vind je lang niet alle winkels. Dus copypaste de namen in kana. Hard-Off is ハードオフ en Tanpopo House is たんぽぽハウス.

Op YouTube

Nee, je kan geen vintage kopen op YouTube, maar de laatste tijd volg ik een aantal resellers die met hun camera op pad gaan, en de kijker uitleggen waar je zoal rekening mee moet houden als je koopjes jaagt. Resale Rabbit verkoopt alles wat los en vast zit (storage lockers, Amazon returns, maar ook afstandsbedieningen van de kringloop), en sinds kort ben ik ook helemaal fan van Hustle at Home Mom. Een jonge moeder van twee, die haar eBay-business zodanig heeft geprofessionaliseerd dat ze er over een paar jaar de hypotheek mee kan aflossen. Da’s stukken beter dan zo’n MLM, hehehe.

Hebben jullie nog tips die ik vergeten ben, of vragen? Drop ze hieronder!

Een reactie op “Tweedehands scoren in Nederland en Japan”

  1. Linda schreef:

    Ik ben fan van tweedehandswinkels in Oost-Europa, landen als Bulgarije, Roemenië en Servië. Daar ligt wat in West-Europa is ingezameld (vaak heten ze dan ook ‘Engelse winkel’ :-)). Maar anders dan hier meestal ongesorteerd, dus niet alle merken en bijzondere dingen er al uitgevist voor vintage winkeltjes. En goedkoop natuurlijk, soms ook met het systeem dat de prijs per kilo per dag van de week zakt, tot de dag van de nieuwe aanvoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *