Over vaccinatie en autisme

Het is weer een hot topic deze week: vaccinaties. Er zou vergif in zitten en je zou er autisme van krijgen. Arjen Lubach wijdde er in zijn programma een stukje aan, en dat leverde op Facebook onder andere deze reactie op:

milan

Nu heb ik Asperger, een vorm van autisme, én ben ik als kind ingeënt. Kortom, ik heb het meegemaakt, dus ik mag er volgens deze moeder wat over zeggen. Komt ‘ie.

☞ DISCLAIMER ☜

Vooropgesteld vind ik het natuurlijk ontzettend naar voor deze moeder, dat haar zoontje autisme heeft. Ze had zich zijn jeugd vast anders voorgesteld.

MAARRR…

Dat zegt nog niet dat haar mening evenveel, of misschien zelfs wel méér waard is dan de mijne. Een mening gebaseerd op feiten, op herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek, is meer waard dan een onderbuikgevoel. Dat hele “is mijn mening, die moet je respecteren!”-gepiep komt me zo onderhand de neus uit.

Ja, ik geloof heus dat haar zoontje is achteruitgegaan na het ontvangen van de prikken, maar dat toont niet direct een oorzakelijk verband aan. Zo is het geboortecijfer in Nederland ook evenredig gedaald met het aantal ooievaars in het land – zou dat dan ook betekenen dat baby’s tóch… Nee. Natuurlijk niet.

Inlevingsvermogen

“Oh, grof! Die dame is door een hel gegaan, maar daar kan jij je als autist vást niet in inleven!” Nog zoiets dat ik graag even wil rechtzetten. Wij autisten leven ánders in. Onze spiegelneuronen werken niet zoals die van neurotypische personen, maar soms is dat stiekem eigenlijk wel goed. Want leven deze anti-vaxxers zich écht in? Of denken ze gewoon dat iedereen precies hetzelfde is als zij…?

Want als we het dan toch over inleven gaan hebben: Wat te denken van de ouders van een kind met autisme? Een kind dat ze braaf naar het consultatiebureau hebben gebracht, voor alle prikken? Mijn ouders, bijvoorbeeld. Moeten zij zich nu schuldig voelen om wat ze mij hebben “aangedaan”? Moet ik ze iets verwijten? Moet ik haat koesteren jegens de overheid, die mij willens en wetens met autisme hebben opgezadeld?

En de ouders, die besluiten niet in te enten. Wat als hun kind overlijdt aan mazelen? Denk je niet dat ze spijt krijgen?

Feiten

Kortom: trek alsjeblieft niet de zieligheidskaart als je wordt aangeproken op je ononderbouwde (en gevaarlijke!) denkwijze. Niemand valt je ervaring af, het gaat om je argumenten. Om de feiten. Daar zijn wij autisten dan net weer heel goed mee.

15 reacties op “Over vaccinatie en autisme”

 1. An schreef:

  Het autisme werd bij d’r kind gewoon steeds meer zichtbaar doorheen de maanden en jaren. Ze heeft ergens horen vallen dat autisme veroorzaakt wordt door vaccins, en toen heeft ze in d’r hoofd heel haar herinneringen verdraaid en werd d’r kind plots ziek(er) van elk spuitje.
  Het zal wel een stuk dichter bij de waarheid liggen dan haar eigen verhaal, maar het verkoopt wat moeilijker natuurlijk.

 2. Marjon schreef:

  Wij hebben de afgelopen week eindelijk (na 2 jaar) de diagnose van onze zoon van 7 gekregen. Hij heeft Asperger en ADD. Ja je merkt steeds meer eigenaardigheden en typische dingen aan je kind, je jarenlange onderbuikgevoel word bevestigd. Een stempel is niet leuk maar zorgt wel voor begrip en handvaten.
  Hij heeft idd ook alle vaccinaties gehad (ook die voor de (opgeblazen) Mexicaanse griep). Maar ik heb genoeg voorbeelden in mijn familie (die is nogal groot) van diverse aandoeningen (Pdd-Nos, ODD, klassiek Autisme). En ook van een aantal waarvan ik een vermoeden heb dat daar een stempel voor bestaat, maar dat ze daar vroeger geen idee van hadden. Het lijkt me stug dat dit allemaal van vaccinaties zou komen, dit lijkt me eerder een genetisch dingetje, maar dit is natuurlijk niet iets waar ik bewijzen voor heb 😉

  Maar of het nu door de vaccinaties zou komen of door iets genetisch, feit is dat je verder moet.

  Ik geniet van mijn slimme, lieve lichtelijk door Minecraft geobsedeerd kind mét gevoel voor humor. De boze buien gaan we na de cursussen ongetwijfeld beter te lijf én we hebben hem vandaag zonder mopperen op school gekregen 😁

  1. Toeps schreef:

   Bedankt voor je reactie. Goed bezig, volgens mij!

 3. Maarten schreef:

  Geen idee hoe ik hier terecht kwam… Maar fijn stukje!
  Het lijkt me ook niet meer dan logisch dat hoe ouder een kind wordt hoe beter autisme waar te nemen is.

 4. VindMe schreef:

  Moeders kunnen heel goed aanvoelen en zien want er met een kind gebeurt. Genoeg om hun verhalen serieus te nemen lijkt me. Wetenschap lijkt wel heilig af en toe, maar ook de wetenschap stelt dingen bij, na verloop van tijd. Een veel gestelde aanname in deze discussie is dat autisme is aangeboren. Daar is dus geen bewijs voor. Wel sterke vermoedens. Veroorzaken vaccinaties autisme? Het is ook mogelijk dat het autisme versterkt… Maar daar is ook geen sterk bewijs voor. Een industrie waar grote belangen spelen qua geld, is wel te wantrouwen. De griepprik is redelijk onzinnig bijvoorbeeld. Jammer dat als je kritisch bent of vragen ergens bij hebt je als malloot wordt afgeschilderd of zweefteer zoals door Lubach. Nou is hij van de humor, maar het gebeurt in deze discussie meestal ook vrij snel serieus. Makkelijk om mensen die het ergens niet mee eens zijn als een stel gekke weg te zetten. Schuldgevoel van ouders hoeft helemaal niet, ze deden wat ze dachten het beste was voor hun kind. Ook andersom, ouders die hun kinderen mazzelen lieten krijgen deden wat hun het beste leek. De kinderziektes als mazzelen zijn met gemak te overleven als je gezond van lijf bent.

  1. Toeps schreef:

   De wetenschap stelt dingen bij op basis van nieuw bewijs. Stellen de anti-vaxxers hun mening bij op basis van bewijs? Zo te horen niet. Zij blijven bij hun onderbuikgevoel. Ik denk dat moeders lang niet altijd kunnen aanvoelen wat er met hun kind gebeurt, en op momenten dat ze zich hulpeloos voelen omdat ze niet begrijpen wat er gebeurt, op zoek gaan naar een verklaring, een schuldige. “Botte pech” is voor veel mensen moeilijk te verkroppen.

   1. VindMe schreef:

    Mensen die anti zijn zullen misschien voor weinig bewijs openstaan. Maar laat er nou een groep mensen zijn (volgens Lubach de hipsters…) die sinds kort vragen bij vaccineren hebben en het niet meer willen, of minder willen. Zo was er eerder ook al een groep ‘kritisch prikken’. Niet alle prikken zijn nodig. En vragen mogen gesteld worden. Aan beide kanten zijn er beschuldigingen van fraude over onderzoeken. De ene club trekt harder aan het rechte eind als de ander…
    Vanuit de autisme wereld wordt vaak verontwaardigd gezegd dat moeders een oorzaak zoeken en schuld in iets. Ik vind dat niet zo raar van die moeders, zeker als ze iets gemerkt hebben aan hun kind. Autisme hoeft daardoor ook niet anders bekeken te worden hoor. Of lijkt het dan te veel alsof het minder een persoonlijkheid diagnose is en dus een aandoening veroorzaakt van buitenaf?

    1. Toeps schreef:

     Maar het is gewoon de grootste flauwekul! Er is nul bewijs voor een link tussen autisme en vaccins. Nul! Dat houdt dus in dat autisme evenveel voorkomt bij niet-gevaccineerde kids. Of wil je nu zeggen dat autisme twéé oorzaken heeft?

     1. VindMe schreef:

      Zou me niet verbazen als er meerdere oorzaken zijn: leefomgeving, opvoeding (deze is ook omstreden), vervuiling, de wereld die veranderd en sneller wordt etc. En vergeet niet, de kijk vanuit de psychiatrie naar de diagnoses.

     2. Toeps schreef:

      Heb je daar ook nog enige bewijzen voor, of verzin je nu gewoon dingen? Nog even en je gaat over ijskastmoeders beginnen…

     3. VindMe schreef:

      Bewijzen, nee.
      Ik spreek vanuit mijn onderbuik gevoelens…

   2. Bianca schreef:

    Test 123.

  2. Maarten schreef:

   @VindMe: Hoi, jij hebt zo te horen wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat autisme veroorzaakt word door vaccinaties ? Ik neem dat je doelt op ‘Andrew Wakefield’ die dit inderdaad claimde ? Sinds hij deze claim maakte is echter bewezen dat hij alle ‘bewijzen’ hiervoor zelf verzonnen heeft (lees: uit zijn dikke duim gezogen) en zijn ‘onderzoek’ dus frauduleus is. Als gevolg hiervan werd het hem door de autoriteiten verboden om nog langer zijn beroep als arts uit te oefenen in de UK en USA.

 5. Inge schreef:

  Mijn oma was echt een ” rare”. M’n vader heeft sterke trekken van asperger ik heb wel iets adhd denk ik zomaar en oudste misschien ook wel. Mijn gok:genetisch en dienis niet wetenschappelijk onderbouwd en ja “normaal”. Bestaat niet. 😜😘

 6. Danielle schreef:

  Mijn oma heeft nooit een vaccinatie genomen maar die is toch echt een rasechte autist en mijn vader asperger (haar zoon) precies hetzelfde nooit een vaccinatie genomen.
  Ik en mijn broertje zijn wel beiden ingeënt, ik heb adhd/add en mijn broertje pdd-nos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *