Over reizen en privilege

Hoera! Het is International Women’s Day! CARE Nederland vroeg me na te denken over empowerment, over dingen die ik als vrouw doe, kán doen en mág doen.

Vandaag vlieg ik naar Hongkong. De afgelopen maand woonde ik in Tokio. Daarvoor kan ik mezelf wel enorm op de borst gaan kloppen, maar ik moet niet vergeten dat ik dit boven alles te danken heb aan mijn privileges. Privileges die niet elke vrouw op deze aardbol heeft.

IK HEB RECHTEN

Ik word gezien als een zelfstandige volwassene en mag reizen zonder dat ik daarvoor toestemming nodig heb van een man of wie dan ook. Dit geldt lang niet voor alle vrouwen ter wereld, en zelfs in Nederland werd tot 1956 een getrouwde vrouw als handelingsonbekwaam gezien.

IK HEB EEN NEDERLANDS PASPOORT

Met een Nederlands paspoort zijn dingen zóveel makkelijker. Ik mag zonder enige uitleg drie maanden in Japan gaan wonen. Ik kan in Hongkong bij de grens aankloppen en word zonder morren binnengelaten. Dat kun je met de meeste Afrikaanse paspoorten bijvoorbeeld wel vergeten.

IK BEN (FINANCIEEL) ONAFHANKELIJK

Ik mag werken, mijn eigen geld verdienen, en omdat wij in Nederland niet al te veel last hebben van sociale rolpatronen, mag ik mijn leven zo inrichten als ik wil. Hoe anders was het geweest, als ik nu drie kinderen had gehad, en de maatschappij had van mij verwacht dat ik die als huisvrouw zou opvoeden?

Laten met z’n allen stilstaan bij onze privileges, en ervoor knokken dat álle vrouwen op deze planeet van dezelfde rechten kunnen genieten. Wat zijn jóuw privileges, en wat heb jij als vrouw bereikt? Laat het de wereld weten en deel ook je foto + post-it met de hashtag #WeGotThis18. Ik ben benieuwd!

Oh enne: Ik ben ook te zien in de video die CARE maakte! Check it out:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *