Ik ging Pokémon vangen op Odaiba, het Kijkduin van Tokio

In Nederland lijkt de hype alweer een beetje op z’n retour, maar in Japan, home of the Pokémon, is ‘ie nog springlevend. Pokémon GO, het spel waarin je op allerlei locaties in de échte wereld, virtuele beestjes moet vangen. En waar we in Nederland hele volksstammen zagen opdoemen in Kijkduin, is er in Tokio Odaiba. Het kunstmatige eiland met winkelcentra en entertainment, door Riemer en mij altijd grappend “het Japanse equivalent van Almere” genoemd. Het schijnt de thuisbasis te zijn van Blastoise, Dewgong, én, voor mij als Westerling interessant: Asia Exclusive Farfetch’d!

toepspokemongoodaiba-1

In New Yoooo… Oh nee, wacht. Odaiba.

toepspokemongoodaiba-2

toepspokemongoodaiba-3

Snaks.

Al op mijn eerste dag in Japan zag ik dat het feest was in Odaiba: Op weg naar de onsen zag ik bijna alle lures roze blaadjes regenen. Daarom ging ik vrijdag voor het eerst richting het eiland om de beestjes te vangen. Ik trof een scène die in een sci-fi comedy niet had misstaan: “Huhuhu, alle mensen in de toekomst lopen er als zombies bij, turend naar hun mobiele telefoon!” Jep. Zombietown.

toepspokemongoodaiba-14

Op een aangelegd strandje, met prachtig uitzicht op de Rainbow Bridge (die overigens wit is, en ’s avonds zo lafjes verlicht dat ‘ie z’n naam eigenlijk niet verdient), zag ik de één na de ander op de rotsen zitten. Telefoon in de hand, of soms zelfs twee.

toepspokemongoodaiba-9

toepspokemongoodaiba-6

toepspokemongoodaiba-7

toepspokemongoodaiba-10

toepspokemongoodaiba-43

toepspokemongoodaiba-5

toepspokemongoodaiba-29

toepspokemongoodaiba-30

Zonsondergang, een gezellig marktje en duizend bejaarden. Nee, Pokémon GO is in Japan niet iets van de jeugd – ik zie ouderen, zakenmannetjes, dames in mantelpakjes en net bevallen moeders, kind in de wandelwagen, achter hun telefoon aan lopen. Backlash is er volgens mij amper: Japan is blij dat deze mensen wat vaker buiten gaan wandelen.

toepspokemongoodaiba-13

toepspokemongoodaiba-15

toepspokemongoodaiba-12

toepspokemongoodaiba-17

Het viel me op dat Japanners Pokémon GO niet samen spelen. Ja, stelletjes soms nog wel, maar groepsinteractie? Daar houden Japanners niet van. Toch wordt snel duidelijk wanneer er een zeldzame Pokémon is verschenen: Hele volksstammen lopen dan één kant op. Ik had vaak geen idee wat er was (de meeste Pokémon heten in Japan anders, dus vragen schoot ook niet op), dus ik liep maar gewoon achter de meute aan. Geen idee of zij ernaar op zoek waren, maar ik vond zo toch mooi mijn eerste Farfetch’d!

toepspokemongoodaiba-18

toepspokemongoodaiba-19

toepspokemongoodaiba-41

toepspokemongoodaiba-27

toepspokemongoodaiba-28

toepspokemongoodaiba-45

“OMG een Dewgong!” – Die ik overigens niet heb kunnen vangen, bummer…

Als de schemer invalt, verschijnen naast de Pokémon ook de bruidspaartjes op Odaiba. Zonder foto bij de Rainbow Bridge ben je niet echt getrouwd natuurlijk.

toepspokemongoodaiba-35

toepspokemongoodaiba-37

toepspokemongoodaiba-39

toepspokemongoodaiba-36

Hoewel het op Odaiba afgeladen is met Pokémon-spelers, spotte ik ook nog een paar mensen die iets anders aan het vangen waren: vissen. Gotta catch ‘em all!

toepspokemongoodaiba-23

toepspokemongoodaiba-4

toepspokemongoodaiba-22

6 reacties op “Ik ging Pokémon vangen op Odaiba, het Kijkduin van Tokio”

 1. Manon schreef:

  Maar de grote vraag is natuurlijk: wat heb je hier allemaal gevangen?

  1. Toeps schreef:

   Nou vooral die Farfetch’d dus, en de nodige Voltorbs, Magnemites, een incidentele Pikachu, een Rapidash van level 27, en duizend Magikarp, Staryu en het bekende gespuis.

 2. Natasja schreef:

  Wow, wat leuk dat Pokemon Go nog zo populair is in Japan! Ik vind het toch wel jammer dat je in Nederland niet meer op elke straathoek iemand ziet spelen. Maar goed, het is nu wel makkelijker om je Pokemon in de Gym te houden ;) Mooie foto’s!

 3. Liz schreef:

  Welke camera gebruik je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *