Over vliegen met een bus

Nog een week, dan vlieg ik naar Tokio. Ik besloot vrijdagavond nog even te checken hoe laat ik zou vertrekken, waarna ik plots iets vreemds opmerkte. Mijn overstap in Osaka zou van het ene vliegveld naar het andere zijn!

kansai

Osaka? Je ging toch naar Tokio? Klopt, maar ik vlieg met een overstap op Osaka. Waarom? Dat weet ik eigenlijk ook niet precies. Maar het waren werelddealweken, en volgens mij was dit de enige, danwel goedkoopste optie. Ik besloot het te doen, want 1) dan zou ik met een Dreamliner vliegen!, en 2) dan zou ik Kansai International Airport kunnen bekijken, een luchthaven gebouwd op een kunstmatig eiland! U ziet het, de inner nerd in mij was gelukkig.

Iets minder gelukkig was ik, toen ik erachter kwam dat ik dan wel zou landen op Kansai, maar 4½ uur later weer zou vertrekken van Itami! Dit is het oude vliegveld van Osaka, helemaal aan de andere kant van de stad. Hoe je daar komt? Met een bus. Een uur en een kwartier met een bus.

Busje komt zo

Chaos! Panic! Disorder! Zoals sommigen van jullie wel weten, ben ik niet zo goed met bussen. Of nou ja, preciezer gezegd: met bussen zonder wc. Wegens een nare ervaring met vreselijke buikkrampen en een bijna-gemist vliegtuig twee jaar geleden, kreeg ik tot voorkort paniekaanvallen als ik in een vervoermiddel zonder wc moet zitten. “Wat nou als ik plots buikkramp krijg?! Wat nou als ik eruit wil, en we staan vast in de file?!” Het vooruitzicht van 75 minuten in een bus maakte me zo gestresst, dat ik gisteren bij mijn moeder wéér bijna een paniekaanval kreeg.

Ik ging nadenken, en dacht het perfecte plan te hebben bedacht. Wat nou als ik in Osaka gewoon de trein pak? Met de Shinkansen ben ik in iets meer dan vier uur in Tokio, en wacht eens even, da’s nog sneller dan vliegen ook! Wat koffers betreft leek het me geen probleem, want voor zover ik heb kunnen nagaan, moet ik die gewoon zelf heel Osaka door slepen naar het andere vliegveld. Maar goed, toch eens bij KLM informeren…

noshow

Nou, ik kon hoog en laag springen. Volgens de Facebook-webcare, die je normaal altijd in o zo grappige straattaal van antwoord voorziet (“Fawaka, Willem! Waar blijft die ene helft van de twix, mattie? Paar dagen chillen in The Big Apple is natuurlijk super flex. [..]”), is er niks mogelijk. Skip ik die vlucht van Osaka Itami naar Tokio, dan ben ik een no-show. En bij een no-show vervallen je verdere tickets, dus in mijn geval ook mijn terugreis!

Maar, maar… Ik wil mínder afnemen! Daar hetzélfde voor betalen! Mijn stoeltje op de ANA-vlucht van Osaka naar Tokio kunnen ze aan iemand anders doorverkopen, en zo dubbele winst pakken! En überhaupt, wat is dat voor een onzin, dat je een vlucht boekt en dan zelf een hele stad door moet crossen?! Da’s net zoiets als dat je passagiers voor Schiphol op Eindhoven dropt en zegt: “Doei, zoek het maar uit vanaf hier! Oh en, je moet naar Den Haag? Screw you, wel eerst even op Schiphol melden graag!” Helaas, helaas. Alle logica ten spijt, ik móet en zal die vlucht van Itami naar Tokio maken.

“Other reasons”

Nog steeds in lichtelijke paniek ben ik gaan Googlen. De busritten van het nieuwe naar het oude vliegveld worden kennelijk uitgevoerd door twee maatschappijen, en de maatschappij met de meeste info op de site, KATE, meldt dat er toiletten aanwezig zijn. Mits niet verstopt, overstroomd of ondergekotst.

“All buses are lavatory-equipped. However, in some cases, it is not available due to maintenance or other reasons. Besides, some buses of our joint operating company do not have lavatory.”
Bron

De bussen rijden elk half uur, dus de luxe om een paar bussen weg te laten rijden als de plee verstopt is, heb ik niet. Dan mis ik straks alsnog mijn vlucht.

Nou goed, dan zit er nog maar één ding op. Mezelf uit voorzorg volproppen met Imodium en Oxazepam, voordat ik in de bus stap. Bedankt KLM, echt, bedankt.

Een reactie op “Over vliegen met een bus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *