The Model Convention 2016

In de vijf jaar dat ik verslag doe van The Model Convention kwamen er elke keer meer jongens en meisjes, betere bureaus én ging de prijs gestaag omhoog. Betaalde je vorig jaar nog 99 euro, dit jaar kostte een gooi naar wereldfaam je 119 zuurverdiende euro’s. Misschien was dat de reden dat de opkomst niet zo hoog was als voorgaande jaren; waar we vorig jaar 532 hoopvollen voorbij zagen schuiven, hield het dit jaar na nummer 380 al op.

Maar was er dan ook minder talent? Of scheidde de duurdere tickets juist het kaf van het koren? Eén kandidate had geluk, zij hoefde de 119 euro niet neer te tellen; zij won het kaartje hier op Fashionmilk! Charlotte en ik gingen naar haar op zoek, maar dat was nog lastig, tussen ál die mooie, lange meiden…

FashionmilkTMC2016-1

FashionmilkTMC2016-2

Bij binnenkomst liepen we recht tegen de photo booth aan. Fotograaf Ron Stam en zijn collega maakten foto’s van kandidaten die geen portfolio hadden. Voor twintig euro had je twee onbewerkte, direct afgedrukte foto’s voor in je map. Welke map? Oh ja, de map die je voor 10 euro kon aanschaffen, wist één van de modellen ons te vertellen. Ik moet toegeven, ik ben stikjaloers. Met een mobiele studio en een doos plastic mapjes van de Action een maandsalaris binnenharken, da’s business.

Meiden die niet meedoen

Dan lopen we tegen het eerste mooie meisje aan. Ze heet A., is veertien jaar en… Heeft al een bureau. Huh? Maar, waarom is ze dan hier? Om de buitenlandse bureaus te ontmoeten! A. werd op Instagram gescout en heeft pas haar eerste testshoot gehad. In de meivakantie heeft ze wellicht meer shoots. Dan is ook haar beugel eruit, dus dat komt goed uit! A. zit pas in de tweede, dus het zal nog wel even duren voordat ze écht als model aan de bak kan. Maar dat rustige vindt ze juist wel fijn.

Bij de inschrijfbalie spotten we nog een beauty, maar dat blijkt Femke van Via Model Management. Ze is een dagje gezellig op de Huishoudbeurs, dus wij besluiten haar niet langer lastig te vallen.

FashionmilkTMC2016-4

Charlotte en ik nemen plaats in een dubbeldekkerbus die heel handig langs de catwalk geparkeerd staat. Ik neem wat foto’s van het uitzicht, en dan valt ons oog op een meisje in het publiek. Ze heeft geen nummer op, dus we vragen ons af of ze een vriendin komt aanmoedigen. We kijken elkaar kort aan en rennen dan de bus uit.

FashionmilkTMC2016-5 FashionmilkTMC2016-6

Evy Peeters is stomverbaasd. Ze heeft helemaal niks met The Model Convention, of op de foto gaan. Ze heeft zelfs geen Instagram-account! De zestienjarige, 1.73 lange schone stond alleen maar te kijken omdat haar moeder met een knutselkraam op de Huishoudbeurs stond! Toch hoop ik dat één van de scouts haar in het publiek heeft gespot.

Scouting for girls

FashionmilkTMC2016-7

Dan valt ons oog op de lange Charlotte van Sommeren. Deze tweeëntwintigjarige studente International Business and Languages heeft reizen in haar bloed zitten, dus toen Mariana Verkerk haar een dag eerder aansprak op de Huishoudbeurs, besloot ze een gokje te wagen. En met succes, ze kreeg een callback!

(Voor wie niet bekend is met het concept van The Model Convention: de kandidaten lopen over de catwalk, laten vervolgens hun foto’s zien aan alle aanwezige scouts en agenten, en wanneer zij geïnteresseerd zijn wordt het model uitgenodigd voor een kennismakingsgeprekje aan tafel, de zogeheten callback. Hierna komt het al dan niet tot een samenwerking.)

FashionmilkTMC2016-12

Op de catwalk spotten we nummer 138, een nummer dat we nog heel vaak gaan terughoren tijdens het oplezen van de callbacks. 138 lijkt een TMC-geluksnummer te zijn: vier jaar geleden was het Puck Loomans (Tjarda Model Management) die met dat nummer de ene na de andere callback binnenhaalde.

I’m as free as my hair

FashionmilkTMC2016-8

FashionmilkTMC2016-9

Op de catwalk valt mij deze ontzettend stoere chick op. Da’s eens wat anders dan die schoolgala-hakjes die we doorgaans over de planken zien gaan. Het is Anne van Zon, zeventien jaar, modestudente. Anne is al eerder gescout; toen ze tien jaar was, is er een documentaire over haar gemaakt. Haar moeder vond haar toen nog te jong, en daar kunnen wij ons iets bij voorstellen.

Toen Mariana Anne aansprak op de Huishoudbeurs, benadrukte Mariana dat ze vooral in deze outfit moest komen. Het maakt haar uniek! Of het iets geworden is, weten we helaas niet. Na het oproepen van de callbacks hebben we Anne niet meer kunnen vinden…

FashionmilkTMC2016-10 FashionmilkTMC2016-11

Over uniek gesproken: deze super kawaii otaku Sanne Visser is vijftien jaar, heeft blauw haar en heeft een voorliefde voor manga en alles wat met Japan te maken heeft. Hell yes, girl! Vorig jaar deed Sanne ook mee, maar toen vonden de bureaus haar nog te jong. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Sanne kreeg twee callbacks, maar of daar nu wat uitkomt of niet… Ik wil een shoot met haar doen!

FashionmilkTMC2016-13

Ook deze dame heeft vermoedelijk haar haren geverfd: Shanna Ausma uit Friesland. Ze is heel vroeg opgestaan om naar de Amsterdamse RAI te komen, maar reizen vindt ze niet erg; dat lijkt haar juist het leuke aan modellenwerk. Shanna is zestien jaar en heeft al wel eens foto’s naar bureaus gemaild, maar zonder resultaat. Daarom wilde ze het op The Model Convention proberen. Het bleek een goed idee, want Shanna scoorde maar liefst twaalf callbacks! Toch ben ik heel benieuwd naar een roodharige Shanna…

Oudgedienden

FashionmilkTMC2016-21

FashionmilkTMC2016-20

FashionmilkTMC2016-19

Over roodharigen gesproken: Oud-TMC-deelnemers Elise Burgess (De Boekers), Fay de Vries (OMG Model Management) en Lesley van Helden (IBe Model Management) lopen, samen met nog een aantal andere ontdekkingen, de hele dag rond om te helpen. Mariana haalt ze op het podium, zodat ze een iets kunnen vertellen over hun carrière.

Happy girls are the prettiest

FashionmilkTMC2016-16

Ik word aangesproken door de vrolijke Noah Oostdijk. Deze achttienjarige Alkmaarse is een trouwe volger van Fashionmilk, maar had helaas nét niet gewonnen met de winactie. Ze besloot dan maar zelf een kaartje te kopen.

Als ik foto’s maak van Noah valt me een plekje op haar kin op. Een pukkeltje, dacht ik. Maar het bleek iets heftiger: Noah is vorig jaar door een raam heen gevallen! Ze heeft littekens op haar kin, door haar wenkbrauw en op haar oor, en kan haar pink niet meer goed bewegen. Jeetje! Toen het net gebeurd was, zag het er volgens Noah vreselijk uit, maar inmiddels zie je er bijna niks meer van. Noah scoorde met haar mooie koppie dan ook dertien callbacks!

FashionmilkTMC2016-23

In mijn zoektocht naar onze blonde, dertienjarige winnares spreek ik dit meisje aan. Het blijkt iemand anders, namelijk Brandy de Groot. Deze 1.73 lange beauty komt uit Zwanenburg, en is aangespoord door een vriendin. Ze heeft geen ervaring, maar modellenwerk lijkt haar erg leuk omdat je dan mooie foto’s van jezelf krijgt.

FashionmilkTMC2016-24

FashionmilkTMC2016-26

De fotoronde is inmiddels begonnen, en daar spotten we dan ook eindelijk onze winnares: nummer 33, Kyara Peters uit Limburg. Ze heeft haar ouders en zus meegenomen naar de RAI, maar die vonden dat niet erg. Het was immers Kyara’s moeder die op Fashionmilk had gelezen over de wedstrijd! Tijdens het opnoemen van de callbacks sta ik zelf ook te juichen: Kyara scoort er twaalf!

FashionmilkTMC2016-27

FashionmilkTMC2016-28

FashionmilkTMC2016-29

Mariana en Mauritz lezen de nummers voor, en op de eerste rij wordt nummer 138 steeds stiller. “Ik? Alweer?”, lijkt ze te denken. Alle deelnemers met meer dan drie callbacks worden op het podium gevraagd, en wij gaan op zoek naar die befaamde 138.

FashionmilkTMC2016-35

Het is Simone Vriend uit Alkmaar. Mariana spotte haar op de Huishoudbeurs en dat leverde haar achttien callbacks op!

FashionmilkTMC2016-34

FashionmilkTMC2016-30

FashionmilkTMC2016-33

De bureaus ontvangen hun favoriete modellen aan de tafeltjes, maken polaroids en proberen de modellen subtiel te overtuigen voor hen te kiezen. Bij Future Faces zien we Astrid foto’s maken van de dertienjarige Noa Hewitt. Ze werd donderdag aangesproken op de Huishoudbeurs, en is toen gelijk foto’s gaan maken voor een portfolio. Haar moeder vertelt ons dat Noa al eerder is gescout, maar door een shady bureautje dat ze niet vertrouwden. Daarom leek The Model Convention ze een beter idee.

FashionmilkTMC2016-38c

En dan, mijn nieuwe girl crush: Betsy Teske. Deze negentienjarige beauty houdt van musicals en wil graag naar de kleinkunstacademie. Of wordt het toch een modellencarrière? De twee bureaus die curvy meisjes vertegenwoordigen, Tjarda Model Management en Maxime Models, vielen bijna van hun stoel van deze schoonheid. En het is dat Charlotte en ik niet op een stoel zaten, want anders wij ook. Wauw, wat is ze mooi!

FashionmilkTMC2016-37

Ik ben heel erg benieuwd wat er verder gaat gebeuren, en ik probeer jullie daar ook van op de hoogte te houden. Heeft de kaartprijs invloed gehad op de opkomst? Wellicht. Maar één ding is zeker: er zat weer genoeg moois tussen!

Een reactie op “The Model Convention 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *