Interview: Modelsinshape traint modellen

Fashionmilk reisde af naar Arnhem, om gezellig te lunchen met Marjolein Vreeke, de moeder van Robin Hölzken (Fresh Model Management). De fitness-instructrice heeft een programma speciaal voor modellen ontwikkeld, met oefeningen en tips om prachtig in shape te komen.

IMG_4468a

Fashionmilk: Hoe ben je met Modelsinshape begonnen?
Marjolein: Ik werk al jaren in de sport. De laatste jaren als fitness-instructrice, maar ik heb ook in andere sporten lesgegeven. Toen Robin gescout werd was ze nog heel erg jong, dus in het begin ben ik overal mee naartoe geweest. Hierdoor heb ik veel modellen ontmoet, en toen kwam ik erachter dat veel meiden helemaal verkeerd trainen.

Sommigen gaan echt hardlopen met vuilniszakken om, en de meesten doen erg veel cardio omdat ze bang zijn om grotere maten te krijgen door de spieren van krachttraining. Dat klopt ook wel als je met zware gewichten gaan trainen, maar als je met je eigen lichaamsgewicht werkt is de combinatie tussen krachttraining en cardio eigenlijk het beste.

Ik heb training gegeven op modelCAMP van Fresh, en op een gegeven moment zei Jitte (Oerlemans, Fresh Model Management): “Ik zou eigenlijk het liefst gewoon een paar dagen bij jou trainen!” Ook Mauro van Fresh zei al na het eerste modelCAMP dat ik modellen zou moeten gaan begeleiden. Dus toen dacht ik, waarom niet, ik ga daar meer mee doen! Het idee begon te groeien, en samen met de moeder van Jitte heb ik de naam Modelsinshape verzonnen.

Samen met Anies Tahitu, een echte fitnessgoeroe die een heleboel weet, heb ik het idee verder uitgewerkt en hebben we de oefeningen samengesteld. Robin doet regelmatig die oefeningen en toen het bij een aantal andere meisjes aansloeg dacht ik: Dit is het! Omdat er eigenlijk nog niet echt een specifiek op modellen gerichte training bestond, en ik het erg leuk vind om met meiden van die leeftijd te werken, ben er toen helemaal voor gegaan.

FM: Wat is jouw beeld van modellenwerk?
M: Toen Robin gescout werd had ik best een negatief beeld van de business, maar dat is helemaal veranderd. Het is eigenlijk best een relaxed wereldje. Iedereen gaat heel leuk met elkaar om, dat had ik niet verwacht. Ik dacht dat er meer haat en nijd zou zijn, zoals je dat wel eens op tv ziet. Maar iedereen gaat eigenlijk hartstikke leuk met elkaar om! En als de meiden nuchter blijven en goed eten en trainen kunnen ze echt heel ver komen – daarin wil ik ze graag ondersteunen.

1381358_566381520095841_135793033_n
Jitte en Robin, samen aan het trainen

FM: Kan jij iedereen in shape krijgen, of zeg je soms ook: dit gaat gewoon niet lukken?
M: Sommigen meisjes zijn tengerder van nature dan anderen, dat zit natuurlijk ook in de genen. Maar voor de meeste meisjes die heb, vooral in de leeftijd tussen 14 en 18, is het wel mogelijk om af te vallen. De heup is altijd het moeilijkst, maar iedereen kan wel strakker worden, en dan oogt het ook allemaal wat slanker.

Wanneer de meiden ouder worden, wordt het allemaal toch wat slapper. Het is dus heel belangrijk dat ze vroeg beginnen met trainen; de ideale leeftijd is eigenlijk toch wel op of voor hun zestiende. Omdat mijn oefeningen met het eigen lichaamsgewicht zijn, kan dat geen kwaad (als je met gewichten gaat trainen, moet je minstens zestien zijn).

Voor modellenwerk is het ook heel belangrijk om een gezond en getraind lichaam te hebben, omdat shoots en castings erg zwaar en lang kunnen zijn. Zo had Robin eens een shoot waarbij ze gehurkt op van die hakken-zonder-hak moest staan. Daar heb je flinke spieren voor nodig, haha!

1378976_349469685188669_1136969328_n
Ga maar eens een half uur zo zitten!

Om een gezond lichaam te hebben, is het belangrijk om naast het sporten gezond en voedend te eten. Als er een nieuw meisje bij mij komt, let ik dan ook meteen op het eten. Als een meisje gezond eet en erbij traint om strak te blijven, is dat eigenlijk de perfecte combinatie. Je figuur word gevormd door het sporten, zelfs je borsten kunnen door het trainen kleiner worden. De meeste meisjes hebben moeite met de maten bij de heupen en de taille, daarom heb ik gerichte oefeningen voor elke plek op het lichaam.

FM: Wat is nou eigenlijk de meest gemaakte denkfout?
M: Een veel voorkomende fout is dat meisjes bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s middags twee uur cardio gaan doen. Dat is gewoon veel te veel. Ook het fabeltje dat je met krachttraining flinke spiermassa kweekt, hoor ik vaak. Wanneer je met je eigen lichaam traint, word je door krachttraining alleen maar strakker. Ook werkt het effect van krachttraining langer door: wanneer je krachttraining gedaan hebt, verbrand je nog tot 48 uur door. Dat is bij cardio niet zo.

Wat heel veel meiden ook verkeerd doen is het heel langzaam hardlopen, dat kan op de sportschool ook: dan zet je het apparaat op “vetverbranding” en dat moet je je hartslag laag houden – maar dat is al lang achterhaald! Intervaltraining gecombineerd met kracht is veel beter, en ook de conditie wordt daar veel beter van.

Soms komen er ook meisjes bijvoorbeeld een heel weekend hier in huis. Ik begeleid ze dan met sporten en eten, zodat ze leren hoe ze het beste kunnen leven. Ik geef de meisjes ook altijd huiswerk mee en als zij zich daar goed aan houden, kunnen de centimeters er heel snel af vliegen.

Veel meisjes vergissen zich ook in het ontbijt. Het ontbijt is heel erg belangrijk om je stofwisseling op gang te laten komen. Wanneer je weinig eet, word je spijsvertering “lui” en ga je veel minder snel verbranden. Ook moet erop gelet worden dat meisjes niet doordraaien met bijvoorbeeld een koolhydraatvrij dieet, want koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. En ook bepaalde vetten heb je nodig, bijvoorbeeld voor een mooie huid en gezond haar. Je moet niet overdrijven: als modellen goed trainen en goed op hun eten letten, mogen ze ook echt wel eens een snoepje of een koekje.

FM: Hoe kom je aan nieuwe klanten?
M: Een aantal bureaus heb ik een mailtje gestuurd en op Facebook heb een account aangemaakt. In korte tijd heb ik daarop al heel wat vrienden gekregen. Maar vooral de mond-tot-mondreclame is voor mij erg belangrijk. De modellenwereld is een heel klein wereldje, dus via via horen veel mensen over mijn trainingen. Ook via Fresh, waar ik eigenlijk begonnen ben met de modellentraining op modelCAMP, krijg ik veel nieuwe klanten binnen.

FM: Hoe duur ben je eigenlijk?
M: Ik ben best goedkoop, maar dat is eigenlijk gewoon omdat dit echt mijn passie is. Een uurtje personal training bij mij kost 35 euro. Een dagtraining (’s ochtends trainen, dan lunch en in de middag nog een keer trainen) kost 75 euro. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met een vriendinnetje te komen trainen, dan betaal je beiden iets minder.

mis7
Backstage bij de dvd-opnames met Robin

FM: Waar ben je op het moment vooral mee bezig?
M: Ik heb laatst een dvd gemaakt, waarop oefeningen worden uitgelegd en worden voorgedaan door Robin. We waren op dit idee gekomen doordat Robin vertelde dat je in het buitenland, naast de castings en jobs, erg weinig tijd hebt om te sporten. Met de metro naar de sportschool zit er dan niet in, dus toen hebben wij de dvd gemaakt met oefeningen die op je hotelkamer te doen zijn. Het is een complete work-out van 40 minuten met simpele oefeningen die echt op taille, heupen en borst gericht zijn. De work-out kan je op één vierkante meter uitvoeren. Ideaal voor reizende modellen! De dvd is binnenkort te koop via mijn site, we zijn nu bezig met de laatste loodjes!

FM: Kun je misschien vast wat oefeningen met ons delen?
M: Als je op reis bent, neem je natuurlijk niet je gewichtjes mee. Je kunt dan squats doen met behulp van een waterflesje gevuld met water. Da’s een halve kilo, dus daar krijg je echt geen enorme spieren van.

IMG_4444
Maak een beweging alsof je gaat zitten, en kom weer overeind. Herhaal dit 3 x 15 keer.

Een heel goede oefening voor je heupen is een oefening waarbij je op je zij ligt en een “kick”-achtige beweging maakt. Dat is een aparte beweging en erg effectief. Zelf geef ik deze trainingen in mijn achtertuin, maar een hotelkamer voldoet ook prima!

IMG_4437
Leg je been iets hoger dan het onderste been, en kick! Herhaal een minuut, en dan de andere kant!

De beste tip voor modellen: eet verantwoord en blijf sporten! Sporten is een goede uitlaatklep en kan ook super gezellig zijn samen met andere meiden. Modellenwerk is niet alleen werk, maar eigenlijk een echte levensstijl. •

Meer informatie over Modelsinshape vind je op de website. Wil jij ook eens zo’n training bij Marjolein meemaken? Dat kan! Je kunt namelijk een sessie van een uur winnen! Wat je daarvoor moet doen? Like Fashionmilk en Modelsinshape op Facebook, en laat hieronder weten waarom jíj deze sessie graag zou willen winnen. Maandag 4 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

17 reacties op “Interview: Modelsinshape traint modellen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *