Fashionmilk op bezoek bij: iD Model Management

Het is duidelijk dat ons koude polderlandje prachtige modellen levert. Maar achter elke schoonheid gaat een modellenbureau schuil. Wie zijn de gezichten van deze bureaus? Waar zoeken ze naar in modellen? Deze en allerlei andere vragen beantwoordt Fashionmilk in onze tour door Nederland waarin wij modellenbureaus bezoeken!

We waren op bezoek bij iD Model Management, in een gezellig kantoortje in het centrum van Rotterdam. Eigenaresse Penny Lee Hartsuijker en haar schattige chihuahua verwelkomden ons hartelijk met een kop thee en een moorkop. Echt waar, we kregen moorkoppen bij een modellenbureau.

IMG_3666-1

Fashionmilk: Je bent pas verhuisd hè, met je kantoortje?
Penny: “Ja, ik zat eerst ergens anders, ik zit hier sinds september. Vanuit hier kan ik makkelijk de stad in om meisjes te scouten. Vorige week vond ik bijvoorbeeld een prachtig meisje! Ik zit nog steeds te wachten op een reactie van haar. Maar ik scout eigenlijk overal: Ik woon zelf in een dorp en daar wonen twee heel mooie, nog heel jonge meiden van negen en twaalf. Ik zeg altijd tegen ze: Als je oud genoeg bent, dan kom je even langs hè! Dan word je model!”

Fashionmilk: Vertel eens hoe je bent begonnen?
Penny: “Ik ben begonnen in 2006, met één meisje. Dat meisje kwam ik tegen op een verjaardag en ze vroeg me of ik haar kon helpen, omdat ze graag model wilde worden. Het leek me leuk om te doen en ik had er op dat moment ook tijd voor. Er kwam nog een meisje bij en daarna ben ik ook op straat gaan scouten. Op die manier is het uitgegroeid tot wat het nu is.”

Fashionmilk: Je bent commercieel begonnen, toch?
Penny: “Dat klopt, ik had een tijd een fashionafdeling en commerciële afdeling. Een tijdje heb ik ook met mannen gewerkt, maar uiteindelijk kom ik altijd terug bij meisjes in fashion. Daar ben ik ook gewoon goed in. Dat komt denk ik doordat het bij me past en mijn passie daar ligt. Als je iets doet waar je hart niet ligt, dan zal je daar ook geen succes in hebben.”

Fashionmilk: Je hebt op een gegeven moment je naam veranderd, van Models in Company naar iD Model Management. Waarom dat?
Penny: “Dat heb ik gedaan omdat ik, op het moment dat ik begon, een veel commerciëlere en nationale doelstelling voor ogen had. Toen ik begon had ik de intentie om in Nederland te werken, maar ik merkte al snel dat je jezelf internationaal op de kaart moet zetten om in Nederland voet aan de grond te krijgen. De naam Models in Company was in het Engels niet correct en daarom heb ik gekozen om er iD Model Management van te maken. Ik heb er ook nog even over gedacht om er Penny Models van te maken, maar da’s ook een beetje gek, haha! iD Model Management is clean, transparant en duidelijk.”

IMG_3668

Fashionmilk: Stel ons eens voor aan je modellen?
Penny: “Ik heb bewust een klein bestand. Het kost heel veel tijd en energie om een meisje klaar te maken voor modellenwerk, zeker als een meisje dertien of veertien is. Ik doe dit werk alleen, daarom is het gewoon niet mogelijk om dertig meisjes in mijn bestand te hebben. Ik vind het belangrijk dat alle meiden genoeg individuele aandacht krijgen. Om die reden neem ik ook maar een of twee meisjes per jaar aan. De meisjes die het langst bij mij zitten, zijn Veroni, Ilona en Michelle. Dat zijn ook de meisjes die al het langst internationaal werken. Michelle is nu officieel verhuisd naar New York, zij gaat vanuit  daar werken. Voor elk model dat internationaal wil werken is New York dé plek om je te vestigen.

ilona21
Ilona voor de Turkse Harper’s Bazaar, door Koray Birand

Een nieuw meisje is Sara Lucassen. Zij heeft in mijn ogen heel veel potentie. Pasgeleden heb ik haar wereldwijd bij Women geplaatst, en in London zit ze bij Models1. Sinds afgelopen zomer is ze klaar met het gymnasium, dus nu heeft ze veel tijd om te gaan werken. Karlijn is ook nieuw, die heb ik net bij Muse in New York geplaatst. Daar gaat ze vanaf januari fulltime werken.

Een dan heb ik nog een andere Sara! Ze kwam bij mij toen ze twaalf was, ze is nu veertien en dat vind ik eigenlijk een ideale leeftijd om te beginnen. Als ze vijftien is, gaat ze misschien naar Japan. Ze heeft nu een nog een beugel en het is even afwachten wanneer die eruit mag. Van haar verwacht ik in de toekomst heel veel. Verschillende internationale bureaus hebben ook al laten weten dat ze haar in de gaten willen houden.

Madeleine is mijn allernieuwste meisje, heel schattig. En dan is er ook nog Daniëlle, zij is net terug uit Taiwan. Zij heeft niet alleen talent als model, maar ook talent om te schrijven. Ik vind echt dat ze daar wat mee moet doen. (Daniëlle heeft ook voor Fashionmilk heel leuk geblogd!) Daniëlle is een meisje dat er heel nuchter in staat. En dan is er nog Amy, zij is op dit moment veel aan het testen.”

danielle1 danielle2
Daniëlle door David Bellemere

Fashionmilk: Hoe sta jij tegenover heel jonge modellen, van twaalf bijvoorbeeld? Sommige mensen vinden dat namelijk te jong. Hoe zie jij dat?
Penny: “Ik vind eigenlijk dat de minimale leeftijd om te beginnen veertien is. Toch laat ik een meisje van twaalf of dertien jaar niet lopen als ik een ster in haar zie. Ik haal haar dan wel bij het bureau, maar doe het heel rustig aan. We beginnen dan met een of twee tests, zodat we kunnen zien hoe ze overkomt op camera. Daarnaast komt ze om de vier of vijf weken eventjes hier langs om te kijken hoe het met haar maten gaat en om even een praatje maken. Dat doen we dan een aantal jaar, totdat ze ongeveer vijftien is. Op die leeftijd kan een meisje dan haar eerste tripje naar het buitenland maken, met haar moeder of met mij.”

Fashionmilk: Ben je niet bang dat die meisjes vinden dat ze te weinig doen en dan bij je weggaan?
Penny: “In het begin was ik daar heel erg bang voor. Dat komt ook doordat één van mijn eerste modellen toen is weggegaan naar een ander bureau. Toch geloof ik erin dat je niet uit angst moet handelen. Het belangrijkst is dat je transparant bent naar je modellen toe. Dat je ze alles uitlegt: hoe het komt dat ze nog niet werkt, en dat het bij een ander bureau hetzelfde zal zijn. Als er een leuke aanvraag binnenkomt voor bijvoorbeeld Cosmogirl, dan kan dat wel eens tijdens school. Maar de prioriteit ligt bij het afmaken van haar opleiding. Hoe eerder ze dat doet, zonder te blijven zitten, hoe eerder ze als model kan gaan werken. Die prioriteit moet bij elk bureau bovenaan staan. Ouders moeten de meiden ook stimuleren om hun opleiding eerst af te maken. En als een meisje toch besluit om bij me weg te gaan, dan zal ze dat ook doen als ze zestien is. Het is fijner om samen te werken met meisjes die graag bij jóuw bureau zitten en dat fijn vinden. Daar kun je ook op bouwen.”

IMG_3682

Fashionmilk: Wat is jouw achtergrond?
Penny: “Ik heb toerisme gestudeerd, omdat ik niet wist welke richting ik uit wilde. Ik ben er nu achter dat dit echt mijn passie is. Ik zie dit ook niet als werken. Als je iets doet wat je passie is, dan voelt het niet als werk. Je maakt altijd wel wat mee. Ik werk natuurlijk met puberende meisjes. Er zijn meisjes die uit een dorp komen en dan in één keer naar een grote stad gaan. Dan verdwalen ze soms wel eens, maar uiteindelijk komt dat altijd wel goed. Het leukste aan dit werk is dat sommige meisjes die je scout nog best wereldvreemd zijn. Dan zie je ze langzaamaan opgroeien en veranderen. Een meisje dat eerst nog nooit met de trein was geweest, woont nu in een wereldstad en kan jou dan vertellen hoe dingen werken. Dat is heel bijzonder. Ik heb ondertussen wel het idee dat ik alles van puberende meisjes weet. Ik ben er zoveel mee bezig.

veroni1 veroni2
Veroni voor Christopher Appleton door Elizabeth Gibson (links) en voor Elle Turkije door Umit Savaci (rechts)

Het is ook heel dankbaar als een meisje een leuk mailtje stuurt om te zeggen hoe blij ze is met jou als moederbureau. Dat is ook wel waarom ik het doe. Je moet dit werk niet gaan doen als je alleen maar heel veel geld wil verdienen. De modellenbureaus schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond, als een soort goudzoekers. Zij denken dat je even een Doutzen kan vinden en dan veel geld kan verdienen. Dat vind ik echt de verkeerde instelling. Het is in mijn optiek ook beter om geld dat je verdient te investeren in je bureau en in je modellen, in plaats van alles in je eigen zak te steken. Als je het alleen doet om het geld, kun je beter wat anders doen. Het is ook niet zo dat, als je een “Doutzen” vindt, ze per definitie meteen succesvol wordt. Daar gaat gewoon heel veel tijd, energie en geld in zitten. Je doet dit werk omdat je het leuk vindt, anders hou je het niet vol.”

Fashionmilk: Vind jij het niet heel moeilijk om een slank pubermeisje te vertellen dat ze moet afvallen?
Penny: “Ten eerste denk ik dat het allerbelangrijkst is dat je als bureau weet wat de kenmerken zijn van een eetstoornis, zodat je dat altijd kan herkennen. Toch is een meisje met modellenmaten over het algemeen geen meisje met een eetstoornis. Die meiden zijn meestal aangeboren slank. Als je dat niet bent en je moet constant afvallen, dan hou je het niet vol. Als je van nature slank bent, is het veel minder lastig. Ik vind het heel belangrijk dat meisjes goed begeleid worden. Het menselijke moet altijd boven het zakelijke blijven staan. Je moet aan het eind van de dag wel naar jezelf kunnen kijken in de spiegel.

Als ik scout, let ik ook op het figuur van een meisje. Je ziet wanneer een lichaam ongezond dun is, dat is ook niet mooi. Er zijn een paar excentrieke ontwerpers die dat wel mooi vinden, maar daar hoef ik mijn modellen niet naartoe te sturen. Het is ook heel belangrijk dat je een meisje op een goede manier vertelt dat ze moet afvallen, dus niet door te zeggen dat ze dik is. Je moet een plan maken en haar de tijd geven. Bijvoorbeeld vier maanden elke maand een kilo. Niet vier kilo in een week. Het is me ook opgevallen dat veel meiden die model worden, gepest worden op school omdat ze anders zijn: lang en mooi. Vaak zijn die meisjes al een beetje onzeker, dus je moet er als bureau voor zorgen dat je dat niet erger maakt.”

Fashionmilk: Is er iets waarop je het meest trots bent, wat één van je modellen heeft bereikt?
Penny: “Nee, elk model werkt op haar eigen niveau. Ze doen dus allemaal verschillende dingen. Ik ben op elk meisje even trots. Maar toen ik hoorde dat Michelle voor de Italiaanse Vogue werd geboekt, stond ik wel even te springen! Ik wil nog heel veel bereiken. Mijn droom is het creëren van een wereldster.”

michellevogueit1 michellevogieit21
Michelle in Vogue Italia, door Franco Curletto

Vlak voordat we weggingen, speelden we nog even met Penny’s chihuahua. Ze vertelde ons dat ze ook nog een grote labrador heeft waarmee ze elke week naar een psychiatrische inrichting gaat. Ze doet daar vrijwilligerswerk. “De mensen in een inrichting komen bijna nooit buiten, daarom ga ik met mijn hond bij ze langs en mogen ze met haar spelen. Ik merk dat ze daar echt wat aan hebben. Het laat me weer even zien dat er belangrijkere dingen zijn dan het hebben van maatje 34.”

IMG_3673

Meer weten over iD Model Management? Check de site. En houd Fashionmilk in de gaten voor onze verdere bezoekjes aan modellenbureaus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *