Is deze foto racistisch?

Eergisteren zag ik iets leuks: één van de foto’s die ik van Mara maakte, werd gedeeld door Dolls Kill, een Instagram-account met meer dan 880.000 volgers. Ze hadden me nog getagd ook. Al snel werd dat leuke echter een beetje overschaduwd door een woeste horde, de horde waar Mara vaker last van heeft: de cultural appropriation-roepers.

Voor wie nu denkt, cultural watte? Cultural appropriation is een term die (in dit geval) wordt gebruikt door voornamelijk donkere mensen, die vinden dat hun cultuur misbruikt wordt door hun blanke medeburgers. De blanke persoon maakt de sier met uiterlijkheden die oorspronkelijk door donkere personen gedragen werden, zoals bijvoorbeeld dreads, met als verschil dat de donkere personen er geen erkenning voor kregen, en de blanke wel. En dat terwijl de blanke persoon totaal geen oog heeft voor de struggles die de donkere bevolking heeft moeten doorstaan.

MaraFashionmilk-1c

Breder genomen kunnen trouwens ook indianentooien en henna-tattoos onder cultural appropriation vallen – dat laatste wordt Beyoncé verweten naar aanleiding van de videoclip van Hymn for the Weekend.

Onprofessioneel

Gezien de geschiedenis is de controverse omtrent cultural appropriation vooral in de Verenigde Staten een hot topic. Zo werd donkere mensen verboden dreads te dragen op de werkvloer, omdat dat “niet professioneel” zou zijn. Zie bijvoorbeeld deze comment onder de foto van Mara:

IMG_9784

Andere commenters gaan helaas nog een stukje verder:

IMG_9789 IMG_9787 IMG_9785 IMG_9783

Ik heb lang nagedacht over waarom dit me zo boos maakt. Inmiddels denk ik dat ik het weet: het is zo polariserend.

Wat @brea.br hierboven zegt, dat is vreselijk. Donkere mensen hebben, vooral in Amerika, een tijd van discriminatie en racisme meegemaakt waar de honden geen brood van lusten. En nog steeds worden ze vaak als minderwaardig behandeld. Dat is verschrikkelijk, daar mag geen twijfel over bestaan.

Tweedeling

Maar dan, júist dan, begrijp ik deze reacties niet. Waar hun voorouders hebben gevochten voor gelijke rechten, voor een einde aan racisme en buitensluiting, lijken deze boze dames terug te willen naar een tijd van wij-versus-zij. De rollen worden omgedraaid, en nu zijn zíj degenen die zich racistisch uiten: “White bitch” dit, “white trash” dat… Hun standpunt: “Wij mochten geen dreads, dus dan jij ook niet!”

Zou het niet een veel beter streven zijn om toe te werken naar een wereld waar iedereen zichzelf mag zijn? Waarin iedereen wordt geaccepteerd zoals ‘ie is? Waarin donkere mensen geen bullshit krijgen vanwege hun dreads, maar blanke mensen dus óók niet?

Subcultuur

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat dreads al sinds vóór Christus werden gedragen door volkeren van over heel de aardbol. En het feit dat Mara’s dreads, gekleurde draden wol, in de verste verte niet lijken op ook maar íets dat ze in Afrika dragen, maar juist onderdeel zijn van háár cultuur, de goth-cultuur.

MaraFashionmilk-4c2_1

Vrijheid

Maar goed, daar gaat het me eigenlijk niet eens om. De logica lijkt me als volgt: Als jíj vrijheid wil, dan geldt dat voor een ander ook. Als jíj dreads wil dragen, dan mag iemand als Mara dat ook. Laten we alsjeblieft niet de wereld gaan onderverdelen in twee kampen, donker versus blank. Ik dacht dat we daar nu juist vanaf wilden.

22 reacties op “Is deze foto racistisch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *