Waarom Wilders uitsluiten níet ondemocratisch is

Met nog twee dagen tot de verkiezingen is dit een opmerking die ik vaak tegenkom:

“Het feit alleen al dat alle partijen de PVV uitsluiten en daarmee dus potentieel 2+ miljoen stemmers buitensluiten geeft al aan in wat voor “democratie” we eigenlijk leven.”

Ja, dat klínkt logisch, maar ís dat het ook? Het antwoord is nee. En wel hierom.

Waarvoor we naar de stembus gaan

In Nederland stemmen we woensdag voor de Tweede Kamer. Hoewel in debatten de aandacht vooral ligt bij de lijsttrekkers, zijn de verkiezingen van woensdag géén minister-presidentsverkiezingen. Het werkt hier niet zoals in Amerika.

Wij stemmen op partijen. Het aantal uitgebrachte stemmen wordt gedeeld door het aantal beschikbare zetels (150), zodat we weten hoeveel stemmen er nodig zijn om een zetel te behalen.

Als de PVV straks 10% van de stemmen haalt, dan zullen ze ook 10% van de zetels krijgen. Hier wordt dus helemaal niemand uitgesloten, en dit is nou precies het democratische proces waar de wil van de burger wordt gehoord.

Na de verkiezingen

Wat er vervolgens gebeurt, is dat de gekozen partijen een coalitie moeten gaan vormen. Dat is een groep die samen minstens 76 zetels haalt: de meerderheid. Om aan een meerderheid te komen, kunnen er verschillende combinaties gemaakt worden. De succesvol gevormde combinatie mag uiteindelijk de ministers aanwijzen die samen met de koning de regering gaan vormen.

Maar dáár stemmen wij dus niet voor. Als volk geven wij aan welke partijen we steunen, en vervolgens is het aan de partijen om er onderling uit te komen. Dat is hoe onze parlementaire democratie is ingericht, dat zijn de regels.

Natuurlijk willen wij kiezers wel een beetje weten waar we aan toe zijn. Als onze favoriete partij straks een bondje gaat vormen met onze grootste tegenstander, dan vinden we dat wellicht niet zo’n succes. Daarom geven de meeste partijen bij voorbaat vast aan met wie ze graag samenwerken, en met wie niet.

Niemand wil met Geert in het groepje

Dat niemand graag met de PVV samenwerkt, leidt bij Wilders-fans tot woede. Het zou niet democratisch zijn. Maar, zoals je hierboven hebt gelezen, klopt dat dus niet. Het vormen van een coalitie vindt plaats nádat wij onze stem hebben laten horen.

Nu vraag je je misschien af: waaróm sluiten die andere partijen de PVV dan uit? Eén mogelijke reden is dat de inhoudelijke verschillen te groot zijn. Samenwerken wordt vrijwel onmogelijk als de meningen verschillen als dag en nacht. De VVD zou inhoudelijk wellicht nog wel met de PVV door een deur kunnen, maar zij hebben niet zulke goede ervaringen met de PVV. Wilders liet in 2012 de gevormde gedoogconstructie, die nog geen twee jaar bestond, uit elkaar klappen.

Zou jij graag in een groepje samenwerken met een klasgenoot die het altijd met je oneens is? Zou jij willen werken met iemand die de vorige keer halverwege niet meer wilde meedoen? Nee, dat dacht ik al.

“Maar straks wordt Geert de grootste! Het is toch oneerlijk als hij dan niet onze minister-president wordt?!”

Niet per sé. Bedenk je dat er zóveel partijen in Nederland zijn, dat “de grootste” kan betekenen dat er nog geen 20% van het volk voor die partij heeft gekozen. De overige 80% heeft dus níet voor deze partij gekozen, en is misschien wel faliekant tegen. Het is een beetje alsof je met een groepje van tien vrienden op pad gaat, waarvan er twee pizza willen eten, en de rest allemaal wat anders. “Meeste stemmen gelden!”, zeggen die twee, maar het gevolg is dan wel dat er straks acht ontevreden mensen in de pizzatent zitten. Als deze acht de koppen bij elkaar steken en besluiten om pannenkoeken te gaan eten, hebben zij een dikke meerderheid.

Oppositie

Waar blijven de partijen die níet in de coalitie zitten? Gewoon, op hun gewonnen zeteltjes in de Kamer. De partijen die niet meeregeren, vormen de oppositie. Ze stemmen over wetsvoorstellen, kunnen initiatiefwetsvoorstellen indienen en kamervragen stellen. Zo kan zelfs een minipartij met maar één zetel een onderwerp onder de aandacht brengen.

Kortom: Die stemmen op Geert komen niet in de prullenbak terecht. Zijn partij krijgt gewoon het correcte aantal zetels, en hij mag de komende jaren weer vrolijk doorgaan met het stellen van al dan niet nuttige kamervragen. Dus. Weet je dat ook weer.

 

5 reacties op “Waarom Wilders uitsluiten níet ondemocratisch is”

 1. Anne schreef:

  Aah fijne uitleg Toeps! Ik zie echt op tegen het stemmen, weet ook nog niet waarop, en vind het moeilijk te kiezen. Zelfs van stemwijzer word ik niet wijzer, gewoon omdat het van die zwart/wit stellingen zijn over onderwerpen waar ik te weinig van af weet, en ook niet wat de korte en lange termijn gevolgen zijn van bepaalde beslissingen…

  Je mag gerust nog wat meer over politiek schrijven, leest lekker weg en ik leer ervan! (Als je wil, doe het dan voor woensdag, dan kan ik er nog gebruik van maken :D )

  Groetjes!
  Anne

  1. Mira schreef:

   Anne, ik heb me bedacht wat ik belangrijk vind, en over die specifieke standpunten bij wat partijen bekeken wat zij erover zeggen. Niet alleen ja of nee, maar ook de redenering. Is dat wat voor je misschien?
   Of anders de stemwijzer wel invullen, alle vragen waar je niet echt een mening over hebt op onbelangrijk zetten. Dan krijg je een uitslag, en dan kun je evt nog per vraag de standpunten van de partijen (die jij uitkiest, bv de 3 hoogste, of wat jij wil) zien, ook weer met hun beredenering (die voor mij soms van een ja een nee maakte).

   Ik twijfelde over 3 partijen en ben er zo goed uitgekomen. Succes morgen!

   En, goede uitleg Toeps!

 2. Paulien schreef:

  Top stuk weer! Je geeft heel goed aan dat coalitievorming pas plaatsvindt nàdat de stemmen geteld zijn, niet ervoor. En we horen toch al decennia lang tijdens campagnetijd dat partijen hun voorkeuren uitspreken om met de ene partij liever niet, en met de andere wel te willen regeren? Dat is nu niet anders, maar op een of andere manier voelen de Wildersvolgelingen zich tekort gedaan en aan de kant gezet. Tja, dat krijg je als je een partij aan de macht probeert te krijgen die haat en verdeling in ons land probeert te zaaien. Laat Wilders maar weer gewoon vier jaar lang vanuit de bankjes van de Tweede Kamer roeptoeteren, niemand zit te wachten op een leider die wegloopt en zijn mond houdt als er knopen doorgehakt moeten worden.

  1. Toeps schreef:

   Precies!

 3. Ralph schreef:

  Wel jammer dat die stemmen voor Geert niet de prullenbak in gaan, maar verder een puike uitleg met heldere analogieën ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *