Vijf lijsttrekkers waarop je vandaag zou kunnen gaan stemmen!

Want als het voor “de zes tricks om je hal op te vrolijken!” werkt, dan moet dit toch ook wel wat clicks trekken.

Ja, vandaag moet het dan toch echt gaan gebeuren. Je moet gaan stemmen. Of nou ja, het móet niet, maar als je het niet doet vinden we je allemaal wel een beetje dom, en moet je de komende vier jaar al je gemekker voor je houden. Afijn, ga maar gewoon stemmen dus. Op wie? Hieronder wat suggesties.

Jesse Klaver (GroenLinks)

2017-affiche

Er zijn best veel goede redenen om op GroenLinks te stemmen, maar wat mij over de streep trok was Jesses boodschap van verbondenheid. Want we kunnen wel hopen dat de woningnood vanzelf een keer wordt opgelost, en ondertussen alle vluchtelingen (onterecht!) de schuld geven, maar daardoor gaan ze zich ook niet thuis en welkom voelen natuurlijk. En we kunnen wel de aanslagen in België en Frankrijk in de schoenen van álle moslims schuiven, maar daar wordt het leven van de hardwerkende, en toevallig ook religieuze, Mohammed Modaal niet beter van.

We weten allemaal dat er een partij is die het graag lekker zwart-wit ziet, en dat er andere partijen zijn die zulke taal nu ook gaan bezigen omdat dat nu eenmaal scoort, maar de vraag blijft: wat schieten we ermee op? Zoals Jesse Klaver laatst in een interview zei: Veel mensen klagen over buitenlanders, maar als je dan doorvraagt, blijkt het meestal te gaan om geldproblemen, woningnood en vreselijk hoge zorgkosten.

Natuurlijk is het vervelend om te zien dat een vluchteling een huurwoning krijgt, terwijl jij al zeven jaar op de wachtlijst staat. Maar is er dan iets mis met die vluchteling, of met de woningbouwcorporatie die die wachtlijst laat ontstaan? (Als je dat laatste antwoordde – dingdingding! – win je een Maserati. Net als de directeur van woningbouwvereniging Rochdale, trouwens. En jij je maar afvragen waar die betaalbare huizen blijven.)

Daarnaast vind ik het groen van GroenLinks ook belangrijk. We hebben maar één aardbol, en daar moeten we zuinig op zijn.

Alexander Pechtold (D66)

C6lqs1tWgAE8Ij2

Jammer hè, dat je maar op één persoon mag stemmen? En dat je je stem niet in tweeën mag delen? Nou ja, dat laatste kan met een omweg wel. Zoek een vriend of vriendin met hetzelfde probleem en vorm een stembondje. Een soort Wie is de Mol, maar dan anders. Zo stemt Riemer van ons tweetjes op D66 – ook een beetje voor mij. (Tenzij hij de mol is en stiekem op GeenPeil stemt, natuurlijk.)

Pechtold lijkt me een fijne, intelligente man, en ik vind het heerlijk om te zien hoe hij Wilders van repliek dient in de Tweede Kamer. Daarbij is D66 een partij die zich in het bijzonder richt op goed onderwijs, iets dat wij als kenniseconomie hard nodig hebben.

Sylvana Simons (Art1kel)

223_817bc16f09058e5e_1280box-2

Hoewel ik het sinds Zondag met Lubach niet meer anders kan lezen dan art-één-kel, vind ik inhoudelijk dat deze partij ertoe doet. Ik gun ze minstens een zetel, omdat het belangrijk is dat het geluid van Art1kel gehoord wordt. Even simpel gezegd: Als we willen dat de Tweede Kamer er is voor héél het volk, dan is het belangrijk dat er ook een afspiegeling van héél dat volk op de stoeltjes zit. Want een oude, witte man kan wel proberen in te denken hoe een jonge, zwarte vrouw zich voelt, maar in hoeverre lukt zoiets?

Ancilla van de Leest (Piratenpartij)

PPNL-Campagneposter-2017-Ancilla-A4

Let op: Een andere haarkleur dan in de header, maar het is ‘r nog steeds!

Ik ben het niet 100% eens met de Piratenpartij, daarom stem ik zelf ook niet op ze. Via Twitter heb ik Ancilla wat vragen gesteld over auteursrecht, iets wat voor mij als fotograaf erg belangrijk is, en de antwoorden stelden mij niet helemaal gerust.

Maar! Verder vind ik dat de partij goede punten heeft, en daarom gun ik Ancilla een plekje in de kamer. Om die oude, grijze mannetjes (denk even aan Wim Kok in 1994, die niet weet hoe een muis werkt) te waarschuwen voor alles wat er mis kan gaan met onze data.

En dan kun je wel denken, ach, ik heb niks te verbergen… Ja, da’s leuk, maar wie zegt dat er niet een of andere tiran aan de macht komt, die je laat opsluiten als je besluit kritische blogs over hem te schijven? Het kan ineens snel gaan.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

C28Y-BlW8AIkR4L

Nog een partij die ik graag een hoop zetels gun, is de Partij voor de Dieren. Want wees eerlijk, het is toch eigenlijk te wreed voor woorden, hoe wij tegenwoordig met dieren omgaan? “Oh maar da’s de natuur, mensen hebben altijd al dieren gegeten!” Ja, gegeten, klopt. Maar vroeger moest je die dieren dan ook vangen. Of hun hele leven verzorgen, op je kleine boerderij. Tegenwoordig zijn dieren vaak niks meer dan fabriekswaar, en daarbij is die massale kweek van dieren ook nog eens ontzettend slecht voor het milieu. Kortom, de Partij voor de Dieren kan je stem altijd gebruiken.

Iemand anders

Want ja, ik noem nu wel steeds de bovenste mensen van het lijstje, maar soms wil je misschien dat iemand van verder onderaan in de kamer komt. Omdat die persoon uit je buurt komt, iets met je overeen heeft, omdat je meer vrouwen in de kamer wil of omdat je die persoon gewoon een super getalenteerde fijne politicus vindt. Kan ook.

Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar na de verkiezingen slaan ze aan het rekenen. Het totale aantal stemmen, gedeeld door het aantal zetels, is de kiesdeler: het is het aantal stemmen dat je nodig hebt voor één zetel. Maar als iemand onderaan de lijst nou hoogstpersoonlijk een kwart van dat aantal heeft behaald, en dat is méér dan wat de persoon die éigenlijk op dat stoeltje zou komen gescoord heeft, dan is het helaas pindakaas voor die laatste, en hoera voor de persoon met de voorkeursstemmen!

Voorbeeld: Teske de Schepper, zangeres en internetceleb, vroeger ook wel bekend als Teskuh, staat op nummer 45 bij de Partij voor de Dieren. Gaat ‘m nooit worden natuurlijk, laten we een stellen dat de Partij voor de Dieren straks vijf zetels haalt, maar wat nou als er (even uitgaande van de cijfers van vorige keer) 16.000 mensen op Teske stemmen? Dan is het doei nummer vijf, hallo Teske!

fn

“Teske de wie?!” – Wim Kok, maart 2017

(Nu gaan we zien hoe invloedrijk die influencers écht zijn. En hoe oud hun kijkers.) (Oh enne, ik denk trouwens niet dat Teske écht in de kamer zou gaan hoor, mocht dit gebeuren. Je mag altijd nog vriendelijk bedanken voor je plekje en doorgaan met muziek en filmpjes maken.)

Goed, genoeg tussen haakjes, tijd om met je luie ass van de bank te komen, die stempas te pakken en te gáán. Niet te veel stressen over je keuze, want bedenk: elke stem op een ándere partij is er eentje minder op Wilders.

Mededeling van de afdeling Klachten en Haatcomments

Deze post is niet objectief, en beoogt dat ook niet te zijn. Dit zijn mijn persoonlijke adviezen. Ja, ik weet het, er zijn nog meer partijen. Nee, die heb ik niet allemaal genoemd. Nee, ik heb geen oogkleppen op, ik word niet graag verkracht door een buitenlander (ook niet door een Nederlander overigens, hoe graag jullie soms ook scanderen dat er een piemel in zou moeten) en ik zou ook liever niet in een vrouwonvriendelijk Islamitisch land als Saoedi-Arabië leven.

Nederland is een vrij land. En Geerts partij mag dan de Partij voor de Vrijheid heten, maar in een vrij land geldt die vrijheid voor iedereen. Ook voor de mensen waarmee je het níet eens bent. Ook voor de mensen waarmee jij persoonlijk helemaal niets hebt. Want nu zijn het de moslims, of de transgenders. Straks gaat het een keer over jóuw vrijheid, wie komt je dan beschemen?

Een reactie op “Vijf lijsttrekkers waarop je vandaag zou kunnen gaan stemmen!”

  1. Anne schreef:

    Jaaaaaa! Fijn Toeps! Dit had ik nodig. Ik ben eruit! GroenLinks it is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *