Moeten alle vrouwen op Krav Maga?

Er is een kleine revolutie gaande op internet. Na de val van Harvey Weinstein komen uit alle hoeken verhalen naar boven, gedeeld met de hashtag #metoo. “Ja, ik heb ook iets grensoverschrijdends meegemaakt”, zeggen duizenden vrouwen.

Een veelgehoorde reactie daarop, van goedbedoelende mannen en vrouwen, is dat vrouwen “weerbaarder moeten worden”. Buiten het feit dat dat vaak totaal niet helpt – ga jij je docent een karatetrap voor z’n bek geven, als ‘ie per-ongeluk-expres je borsten aanraakt? – is er nog een reden dat ik die “oplossing” kwalijk vind: het normaliseert seksueel geweld.

Hoezo? Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van een iets minder beladen voorbeeld.

Een iPhone op een tafeltje

Ik kom graag en vaak in Japan. Meestal werk ik vanuit koffietentjes, en zelfs in hartje Tokio kennen ze daar het volgende gebruik om een plaatsje te reserveren: Men legt een paraplu, tas of smartphone op tafel, en gaat vervolgens in de rij staan om te bestellen. Moet iemand naar de wc? Dan laat ‘ie gerust z’n laptop achter. Er wordt niks gestolen.

Het schijnt dat Japanners die naar Europa reizen, door hun reisorganisatie moeten worden “opgevoed”. Dat je zulke dingen in Amsterdam niet kun doen. Dat je dan bestolen wordt. De gemiddelde Nederlander heeft weinig medelijden met de Japanner: wie z’n spullen zo open en bloot laat liggen, vraagt erom.

Natuurlijk vraagt zo’n Japanse toerist helemaal nergens om. In Tokio hóef je gewoon niet de hele tijd schichtig om je heen te kijken. En eerlijk is eerlijk, dat is wel zo fijn.

krav maga

Terug naar seksueel geweld. De meeste mensen weten wel dat “ze vroeg erom” een debiele opmerking is, maar wie na het aanhoren van een slachtoffer begint over Krav Maga en pepperspray, doet indirect misschien wel precies hetzelfde.

Ik wíl niet als volleerd ninja de deur uit hoeven, met pepperspray in mijn zak en mijn vinger op de noodknop. Ik wíl niet bij elke semi-bekende die me een lift aanbiedt nadenken over de kans dat ‘ie me op een afgelegen parkeerplaats zal verkrachten. Ik wíl niet dat angst onze samenleving regeert.

Ik wil dat onze cultuur verandert. Dat mannen die grensoverschrijdend gedrag vertonen, worden aangepakt. Direct, door hun peers. Seksueel geweld is een glijdende schaal, en nog veel te vaak worden kleine vergrijpen door de vingers gezien. “Hij legde zijn hand op je kont, nou en…” Mensen lijken niet te begrijpen dat juist deze acties de cultuur bepalen.

Het lijkt misschien de simpelste oplossing: tien lessen zelfverdediging en je hebt je schijnveiligheid. Maar heb je dan de maatschappij die je graag zou willen zien? Nee.

Laten we werken aan onze cultuur, de normen en waarden in onze samenleving. Laten we vechten tegen “boys will be boys”, en tegen het idee dat je, door je uit te spreken, “iemands leven verpest” of “een heksenjacht begint”. Laten we dát vooropstellen. Dan mag je van mij daarna naar hartelust krav maga-en.

Oh en please, kom hieronder niet commenten met: “Ja maar, niet alle mannen zijn zo! En er zijn ook vrouwen die mannen misbruiken!” Zeker. Is zo. Maar wat óók waar is, is dat er duizenden vrouwen zijn die nu naar voren komen, en die vertellen over hun ervaring met grensoverschrijdende mannen. Door de nadruk te willen verschuiven, ontken je het probleem. Dat maakt je onderdeel van het systeem waar we nu net vanaf willen.

4 reacties op “Moeten alle vrouwen op Krav Maga?”

 1. LiveRebelMaui schreef:

  Helemaal voor een maatschappij waar grenzen en rechten gerespecteerd worden. (Kun je ipv verdedigen en bang zijn tijd steken in lief zijn voor jezelf en anderen;-))

  1. Toeps schreef:

   Precies! Ik vind sowieso dat mensen hier vaak een basis negatieve houding hebben tov anderen. Soms zie ik iemand met een bijzondere outfit en dan nét als je zoiets wil zeggen, reageert die persoon hatelijk met: “wat mot je?!” of zo. Ze gaan er direct vanuit dat je het slecht bedoelt, vast door nare ervaringen uit het verleden. Zo zonde is dat.

 2. An schreef:

  Alweer zo sterk verwoord waar ik al dagen mee zit.

  Al dagen in discussie met een man die vindt dat je als jonge vrouw wel erg naïef en dom bent om te liften. ‘Je moet realistisch zijn’ en ‘als je naar een nationaal park vol grizzlyberen gaat, neem je ook je voorzorgen’ (echt, zei ie).

  Godver, NEE, mannen moeten gewoon van je lijf blijven als je er niet om vraagt. Letterlijk, om vraagt.

 3. Ingrid schreef:

  Ik doe aan Krav Maga maar niet omdat ik het wil hoeven te gebruiken. Iemand heeft gewoon van je af te blijven, klaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *