Kritiek leveren op de mode-industrie: Do’s and don’ts

Wie Facebook en Twitter een beetje heeft gevolgd de afgelopen dagen, heeft twee dingen voorbij zien komen met betrekking tot de mode-industrie. Eerst was daar het relaas van model Ulrikke Hoyer, die wreed werd weggestuurd bij Louis Vuitton. Vervolgens zocht Saskia Noort een bikini op de website van Zara, waarna ze deze tweet plaatste.

Screen-Shot-2017-05-21-at-19.26.36

0501013800_2_5_1

0594007050_2_1_1

Wegwerpmodellen

Laat ik beginnen met Ulrikke. Die krijgt van mij een tien met een griffel voor haar stuk op Facebook. Het behandelen van modellen als stukken stront is een bekend probleem, waar tot nu toe maar weinig mensen zich tegen durven uit te spreken, uit angst om werk te verliezen. Eerder dit jaar trok casting director James Scully aan de bel, na verhalen van modellen die uren in het donker hadden moeten wachten tijdens de Balenciaga-casting. En nu is het Ulrikke, die overigens aangeeft te begrijpen dat een model een “product” is dat aan bepaalde eisen moet voldoen, maar het niet pikt dat ze aanvankelijk oké bevonden was, vervolgens toch weer niet, en daarop werd verteld de komende 24 uur enkel water te drinken, omdat ze er zo “opgeblazen” uitzag. Een belachelijk, ongezond advies.

18485838_10211363794962286_1735317854999586493_n

Daarbij komt het feit dat de samples vaak wel érg klein zijn. Ik snap het argument van handwerk en de kosten van elke centimeter stof, maar dat geldt niet voor élke look die op de catwalk voorbij komt. De roep om diversiteit is al jaren hoorbaar, en ik vind dan ook dat ontwerpers daar gehoor aan moeten geven.

Dan Saskia Noort. Daar heb ik meer moeite mee. Het model is erg dun, dat ben ik met haar eens. Maar met een post als de hare gooi je alleen maar het meisje onder de bus, want de reacties laten zich raden. Ik vind het prima als je misstanden in de mode-industrie wil aankaarten, maar doe het dan als Ulrikke. En vooral níet zo:

De concentratiekamp-vergelijking

dachau

Haha. Wat lollig zeg. Een concentratiekamp-grap. Een grove belediging aan het adres van alle slachtoffers en overlevenden van concentratiekampen – die er overigens echt wel een tandje magerder uitzagen – en hun familie/nabestaanden. Daarnaast bijzonder kwetsend voor het model waar het over gaat.

De geveinsde bezorgdheid

fakebezorgd

Vaak in combinatie met bovengenoemde concentratiekampgrap. Wij toeschouwers op internet weten níks over het model in kwestie, over hoe gezond ze is, lichamelijk danwel mentaal. Misschien is ze wel haar halve leven gepest omdat ze zo dun is, en niet kan aankomen. Weet jij veel.

We kunnen vinden dat ze er te mager uitziet, dat Zara haar niet had moeten boeken voor de campagne, maar hey, dat deden ze wél, en voor dit meisje is het gewoon haar werk. Val haar er niet op aan, oké?

De echte vrouw

ektevrouw

Gaaaaaap.

De niet-zo-subtiele homohaat

homohaat1 homohaat2

Alle ontwerpers zijn homo, en alle homo’s vallen op “schandkaperige jongetjes”. Daarnaast kan een ontwerper die homo is natuurlijk niet verder kijken dan zijn eigen seksuele voorkeur, in zijn werk als professioneel designer.

Het vervangen van het ene schoonheidsideaal door het andere

anderideaal

Dit lijkt zo sympathiek, maar feitelijk vervangen we gewoon het ene “ideaalbeeld” voor het andere. Als je het dan zo kwalijk vindt dat Zara een bepaald lichaamsbeeld “voorschrijft”, ga ons dan niet een ander lichaamsbeeld voorschrijven. Het linkerbeeld is voor sommige meiden onhaalbaar, het rechterbeeld net zo goed. Het rechterbeeld kan net zo goed een ongezond ideaal zijn, voor iemand die van zichzelf vijftien kilo zwaarder is. Daarnaast weten we níks over de gezondheid of de eetgewoontes van de dame rechts – misschien is ze wel bulimic as fuck.

Ik heb mensen in deze discussie ook foto’s van Marilyn Monroe zien posten. Dat vind ik altijd bijzonder ironisch – ik zou haar lifestyle nou niet echt als ideaal willen bestempelen.

It’s getting personal

persoonlijk perssonlijk2

Oké, jij past niks bij Zara, dus het is een nare winkel, want de hele wereld draait om jou. Joe, newsflash: Zara is een Spaanse keten. Spaanse meisjes zijn doorgaans een stuk kleiner dan Nederlandse. Daarbij richt Zara zich bij bepaalde collecties nadrukkelijk op tieners; die hebben als het goed is een ander figuur dan jij.

En als je in een depressie raakt van twee fotootjes op internet, kan ik je één ding vertellen: dan is er wel wat meer met je aan de hand.

Hoe dan wel?

Stel, je wil iets zeggen over het schoonheidsideaal. Je wil dat er iets verandert. Prima! Maar denk alsjeblieft even na voordat je iets op internet pleurt. Zou je hetzelfde schrijven, als je wist dat het meisje in kwestie je post kon lezen? Want met zoveel Nederlandse topmodellen, is dat waarschijnlijker dan je denkt. Zegt je post stiekem meer over jezelf en je eigen opgekropte frustraties? Hou je woorden dan voor je.

Kan je je boodschap zó formuleren, dat je er geen andere vrouwen mee naar beneden haalt? Goed. Succes met posten!

22 reacties op “Kritiek leveren op de mode-industrie: Do’s and don’ts”

 1. Rosita schreef:

  Mooi geschreven, het schoonheidsideaal bestaat niet. Of zou niet moeten bestaan. Iedereen is mooi op zijn of haar manier. Ik ben heel tenger, maar een beetje van de hunkemoller pas ik niet. Ik koop die dus ergens anders.

 2. Anne schreef:

  Top blog weer Toeps! Helemaal met je eens!

 3. Robin schreef:

  mooi en duidelijk geschreven! ik snap ook nog steeds niet dat mensen het zooo normaal vinden om slanke ‘skinny’ vrouwen kapot the bashen maar oweeee als er wat over de.. vollere vrouw gezegd word lol.

 4. Amber schreef:

  Spot on weer Toeps, nice.

 5. Nadia schreef:

  Eigenlijk vat ik de post van de bikini heel anders op. Ze zoekt een bikini, foto 1 is een badpak en op foto 2 kun je de bikinitop niet eens zien, lastig bikini winkelen.. De reacties kan Saskia toch niets aan doen en wellicht had ze het dus niet over de modellen hun lichaam?

  1. Toeps schreef:

   Dan moet je haar vervolgreacties op Twitter ook even lezen. Eerst post ze “killerbodies” en vervolgens lacht ze om een concentratiekamp-grap.

 6. Lydia schreef:

  Eens dat body shaming, in welke vorm ook, niet oké is.

  Maar dat Zara een Spaanse keten is en het dus oké is dat ze gericht zijn op kleinere meisjes en vrouwen vind ik geen goed argument. Ze vestigen zich in Nederland, dan moeten ze hun assortiment hier ook beter aanpassen aan de doelgroep. Ook voor tieners, want die zijn vaak net zo divers qua lichaamsvormen als volwassen vrouwen.

  1. Aca schreef:

   Bodyshaming is idd nergens voor nodig en nooit oké.

   Maar persoonlijk ben ik wel blij met het ‘onaangepaste aanbod’ van Zara in Nederland.
   Er wonen heel veel kleinere vrouwen en meisjes in Nederland die niet slagen bij de modezaken die zich aangepast hebben aan ‘De doelgroep.’
   Zo fijn dat ik ook kleren kan kopen die bij mijn lengte passen ;-)

 7. Ksenija N schreef:

  Amen.

 8. Aca schreef:

  Goed blogje weer Toeps, ben het helemaal met je eens!

 9. Maddy schreef:

  Nog geen 2 weken later overleed ze aan de gevolgen van anorexia. Gewicht 27 kg lengte 1.78m .
  Vanaf BMI < 18,5 heb je ondergewicht
  Haar BMI was 8,5
  Maar verder was ze heel gezond hoor!

  1. Toeps schreef:

   Over wie heb je het nu? Want het meisje op deze foto weegt écht geen 27 kilo hoor, dat ziet er heeeeel anders uit!

 10. Hail hail Toeps, once again 🙏🙌
  Al moet ik zeggen wat Ulrikke betreft: idd goed dat ze zichzelf uit en het is uiteraard ronduit belachelijk hoe ze behandeld is, maar ik vind het ook niet erg netjes van Ulrikke dat zij foto’s post van de (benen van de) meiden uit de show van LV met het de bijgevoegde aannames, met als gevolg daarvan de te verwachte reacties daarop… Ik krijg bij elk van die foto’s de neiging te reageren met ‘this is bodyshaming too’. En ook een aantal reacties van mensen hier… Ik ben inderdaad zo iemand die al haar hele leven dun is, té dun in de ogen van zo’n beetje de hele wereld. Ja, ik heb ondergewicht, al mijn hele leven. En nee, ik heb geen eetprobleem. Wel een probleem met aankomen (heel frustrerend, geloof mij) en gevaarlijk snel afvallen bij ziekte en stress. Ook al mijn hele leven en tot grote zorgen van mijn moeder. Ja, gezond eten doe ik over het algemeen wel want daar word ik blij van, je bent tenslotte wat je eet, maar ik eet menig persoon eruit en ‘ongezond’ eten doe ik zeker ook! Ik weet waar ik mee bezig ben met eten want ik studeer Voeding en Diëtetiek, dus achterlijk of onwetend ben ik ook niet. Ik ben gezond, ik laat mijn bloedwaarden en andere zaken regelmatig checken en alles is altijd dik in orde. Sterker nog, ik ben bijna nooit ziek, en ik heb energie voor tien, ik stuiter iedereen de kamer uit, tot vervelends aan toe. En ja, ik ben er zeker mee gepest toen ik jonger was. ‘Ben je soms een jongetje?’, ‘bonestaak’, ‘grasspriet’… klinkt onschuldig maar is echt niet leuk. Zeker niet als je dan als tienermeisje ziet hoe de meiden om je heen langzaam in mooie curvy vrouwen veranderen en jij eruit blijft zien als een elfjarige. Of als je zeven jaar jongere zusje standaard ouder geschat wordt dan jij, omdat zij er wel vrouwelijk uit ziet, met een prachtig zandloper figuur, heerlijke billen, mooie heupen en een decolleté om in te verdrinken. Inmiddels heb ik vrede met mezelf; ik ben wie ik ben. Ik sport om ervoor te zorgen dat ik geen skin en bones ben maar body heb dankzij spieren en ben dan best trots op mijn lichaam, lenig en soms bijna wel atletisch. Maar ook ik (net als mensen die sporten om af te vallen cq strak te blijven) kan daar laks in zijn en dat zie je meteen: terug naar skin and bones. Ondanks mijn verworven zelfverzekerdheid is het nog steeds absoluut niet leuk om over straat te lopen en nagekeken te worden, gefluister te horen en zelfs nageroepen te worden met ‘anorexia!!!’. Nare reacties te krijgen op de foto’s die je post (omdat mensen er inderdaad niet bij stilstaan dat het model zelf de reacties misschien wel kan lezen). Op sociale aangelegenheden aangesproken te worden of het wel goed met je gaat en of je wel eet… Of waar dan ook commentaren van onwetenden te lezen over andere mensen die dun zijn. En buiten dit alles: wat dan als de persoon in kwestie op de foto wel een eetstoornis heeft? Wat schieten we er dan mee op om nare reacties te geven of er überhaupt commentaar op te leveren? Ik kan er niet bij met mijn hoofd. Mensen moeten eens stoppen zoveel commentaar te leveren op alles en iedereen, naar zichzelf gaan kijken en respect tonen.
  Lieve Toeps, sorry voor dit relaas in deze (late) reactie, maar het maakte even wat in mij los en ik moest dit blijkbaar even kwijt.
  Veel liefde aan jou, je blogs en jouw bijdrage in de strijd tegen bodyshaming en vóór diversiteit en begrip 🙏❤

 11. Julia schreef:

  Ik ben het niet met je eens over Zara. Ik bestempel mezelf echt niet als dik. Ik zou best 5 kilo lichter willen zijn sinds ik moeder ben… Ik ben best happy met mezelf.

  Maar iedere keer als ik bij de Zara kleding pas ga ik naar huis met het gevoel dat ik echt HUGE ben. Ik vind de kleding prachtig, de stijl, de kleuren. Maar met 1.75m, brede schouders en heupen en cup E75 pas ik echt nauwelijks iets. Als ik in de paskamer staat en de XL gaat niet dicht kan ik wel janken. Als ik Extra Large niet pas, hoe HUGE ben ik dan wel niet? Bodyshaming komt blijkbaar in allerlei vormen.

  1. Toeps schreef:

   Waarom betrek je het zo op jezelf? Dat hoeft toch niet? Je zou ook kunnen denken (zoals ik ook doe, ben 183 en pas niks bij Zara): dit is niet mijn winkel. En dan lekker naar Weekday, wat Scandinavisch is en waar alles mega groot valt. Als ik in Japan kleren ga kopen, pas ik ook de meeste dingen niet. Ben ik dan dik? Nee, natuurlijk niet. Zijn gewoon andere maten. Hun schoenmaat “large” is 37…

   1. Julia schreef:

    Bij Zara in Nederland iets kopen is niet te vergelijken met iets kopen in Japan. Zara maakt kleding gewoon voor de Nederlandse markt.

    En waarom ik dit op mezelf betrek. Omdat door te zeggen “als je Zara niet past, deal with it, ga je lekker ergens anders heen” kwets je mensen zoals mij. Is net zo kort door de bocht het zeggen dat die magere modellen kritiek over zichzelf afroepen. Ze hadden immers ook een ander beroep kunnen kiezen en de spotlight is nu eenmaal keihard.

    Ik denk dat de tweets in kwestie kritisch zijn op de modeindustrie die het onmogelijke vragen, en niet perse op de vrouwen zelf.

    1. Toeps schreef:

     Je weet dat Zara Spaans is hè. Ze maken dus niet specifiek kleding voor de Nederlandse markt. In Spanje zijn de mensen gemiddeld een stuk kleiner dan hier.

     En ik snap echt niet hoe je een te klein item wél als een persoonlijke aanval kunt opvatten, maar “Jezus, die komt recht uit een concentratiekamp!!!” ziet als enkel kritiek op Zara. Echt hoor.

    2. Toeps schreef:

     Ik vind het trouwens ook echt prima als mensen Zara vragen om ook grotere maten te produceren. Is je goed recht. Maar waaaaaarom die aanval op mensen met een smal figuur?

     1. Julia schreef:

      Ik wil slanke mensen echt niet aanvallen. Ben tot mn 16e ook gepest met mijn toen ondergewicht. Ik wens niemand anders dat toe.

      Maar Zara is een Spaans bedrijf. Weet ik. Maar ze maken echt wel kleding los voor de Nederlandse markt, doen alle grote merken.
      Maar wereldwijd is er een trend te zien. Wat vroeger M was is nu L, of zelfs XL. Je zou denken dat Medium de gemiddelde maat is, maar helaas is de realiteit anders. Gemiddeld zijn krijgt het stempel groot of extra groot. Dat is echt verschrikkelijk voor iemands zelfbeeld. En dat is waar je betoog in eerste instantie toch om ging?

      En over de modellen van Zara. Ja de opmerkingen gaan ver, maar de modeindustrie ook. Er zijn charmante manieren om hier tegenin te gaan, maar het benoemen; nee dit vind ik als vrouw niet ok, en je uitspreken tegen de betreffende merken vind ik al winst.

 12. Marijke schreef:

  Hé Toeps, kom net je blog tegen en vind het onwijs goed! Leuke schrijfstijl heb je, leuke inhoud! Dus..ehm…als je op google analytics al die page views van één persoon op zaterdagochtend ziet. Ja, dat was ik ;-)

  Leuk ook dat je inhoud met een knipoog afwisselt met serieuzere stukken!

  Waarom ik reageer op dit stuk? Ik vind dat je toch wat kort door de bocht gaat. Zo’n tweet van Sakia Noort zie ik eigenlijk niet als aanval op het model, ze reageert volgens mij juist op Zara en waar zij voor kiezen. Het gaat juist niet over een persoonlijke aanval op het model, maar over de eenzijdigheid van hoe Zara zich profileert.

  Zara is een zeer grote keten die fast fashion aanbiedt, dus reken maar dat zij zich ook specifiek richten op de NLse markt. Voor zo’n grote keten kan je echt niet zeggen ‘het is voor Spanjaarden gemaakt en die zijn kleiner’.

  Een belangrijkere discussie in deze vind ik wat je stimuleert als je bij Zara koopt en dat is zeer slechte arbeidsomstandigheden in de mode-industrie, uitbuiting van kwetsbare mensen en nul aandacht voor het milieu. Verdrietig. Ik ben klein van stuk en Zara past mij wel, ik vind het mooi, maar ik wil meer diversiteit in modellen en ik zal nooit achter hun zucht naar geld en verkoop ten koste van kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden staan.

  Zo, ik liet me even gaan, kom nu van mijn soap box af ;-)

  Maar heel leuke blog, ik blijf je lezen!

  Marijke

  1. Toeps schreef:

   Ik vind dat je zeer valide punten hebt, echt, en Zara zou ook echt wat met die kritiek moeten doen, maar dingen als “concentratiekampslachtoffer” en zo, sorry, maar hoe kun je dat níet zien als een aanval op het model? En haar lichaam? Dat is niet oké. Als je kritiek wil leveren, be my guest, maar verwoord het dan nét even anders. Het is niet nodig om dan maar bepaalde body types omlaag te halen, echt niet.

 13. Marijk schreef:

  Ja, sorry, ik doelde op de originele tweet van Saskia, zoals ik schreef, maar jij doelde op het geheel met reacties. Misschien heb ik ook te kort door de bocht gelezen. De reactie van Sylvia Witteman vind ik walgelijk, en bij de ‘echte vrouwen’ tweet dacht ik ook ‘gaaaaap’. En toen scrolde ik verder en las ik precies ‘Gaaaaaap.’ Ja. Maar als ik zelf zo’n tweet zou zien, zouden mijn gedachten gaan naar diversiteit in modellen en keuzes van Zara. Misschien zit daar een verschil in hoe ik naar zo’n tweet en plaatje kijk. Komt niet eens in me op om zo’n misplaatste ‘grap’ te maken of het model geen ‘echte vrouw’ te noemen. Triest.

  Ohja en late reactie, ja ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *