Ik las een column van Saskia Noort

Hoera, ik sta in de LINDA. Althans, mijn naam wordt genoemd, en mijn blog wordt geciteerd in een vier pagina’s tellend artikel over skinny shaming. De schrijfster van het artikel legt uit waarom skinny shaming slecht is, en haalt daarbij mijn artikel “Kritiek leveren op de mode-industrie, Do’s and don’ts” aan. Fijn! Goed!

Een beetje jammer dat ik even verderop in het blad een column van Saskia Noort tegenkwam, die dat hele verhaal weer grandioos teniet doet.

Krijg de schijt

Saskia is lijf-moe. En gaat met heel rare mensen uit eten, die vinden dat dikheid verboden zou moeten worden. Even twijfel ik of die mensen echt bestaan. Of ze niet gewoon uit de dikke duim van Saskia zijn gezogen. Maar dan realiseer ik me dat Saskia misschien wel de vrienden aantrekt die ze verdient. Vrienden die, met hun voedselintoleranties, maar gewoon de tyfus van Saskia kunnen krijgen. Diarree? Jammer dan. Val Saskia niet lastig met je imperfecte gezondheid, wil je?

vier handen

Hoewel ik het natuurlijk met Saskia eens ben dat de vrouw met borstkanker zich nergens schuldig over hoeft te voelen, is het ook niet zo dat onze gezondheid énkel is overgeleverd aan pech en willekeur. Uit recent onderzoek blijkt inderdaad dat alcohol boven een bepaald niveau het risico op kanker verhoogt, en da’s nuttig om te weten. We gaan toch ook niet doen alsof rokende moeders geen schade toebrengen aan hun ongeboren kinderen? Dat ze niet hoeven te stoppen, want dat geeft “stress”? Ik waan me even in een aflevering van “Vier handen op één buik”.

ja hoor, Nog effe

Ah kijk. De hellend vlak-drogreden. Er is geen enkele onderbouwing voor deze beweringen, geen enkele aanwijzing dat dit staat te gebeuren, maar goed, als de feiten je onderbouwing niet staven, dan moet je wat.

dubbel slecht

Lijven. Mensen die sporten zijn geen mensen meer, het zijn lijven. En die lijven zijn hypocriet!

Hoewel ze een punt heeft, als ze vertelt hoe schadelijk plastic en geïmporteerde superfoods zijn, geloof ik voor geen seconde dat dít dan de reden is dat Saskia zelf niet meedoet aan de hype. Ze wil het ons graag doen geloven: de anderen zijn oppervlakkig, maar ik, ík ben bewust. I’m not buying it. Dit is een situatie waarin je eigen luiheid toevallig voor je spreekt.

Dan nog even een eenvoudige les wiskunde. Vervuilde lucht is slecht. Roken is slecht. Vervuilde lucht + roken = dubbel zo slecht.

oorlogstaal

PARDON WAT?! Heeft deze dame dan niks geleerd, na het lachen om een “Dachau-pyjamajasje” op een in haar ogen te dun model, in een Twitter-conversatie met Sylvia Witteman? Hongerwinter ja? IS-trainingskamp? Oh, wat moet Saskia Noort toch een heerlijk geprivilegeerd leventje hebben, als ze werkelijk denkt dat mensen er in de hongerwinter uitzagen als afgetrainde sporters, en IS traint alsof ze bbb-bootcamp in het Vondelpark staan te doen.

frustratietriggers

Door de bril van Saskia is elke sporter verbeten. Er is woede, baby’s janken en wielrenners schuimbekken. Dat deze mensen ook gewoon plezier kunnen beleven aan hun activiteit, komt niet bij Saskia op. Zou dat wellicht komen door Saskia’s eigen frustratie?

Ah ja. De social media hebben het weer gedaan. Zou Saskia weten dat je mensen die je triggeren ook kunt ontvolgen? Is er iemand die je at gunpoint (ik hou de IS-retoriek er maar even in) dwingt YouTube-video’s van influencers te kijken?

Verder mag je van Saskia naast allergieën dus ook geen burnout hebben. Zéker niet als je influencer bent. Mentale problemen hoeft Saskia niet van je te zien. Doe even een beetje leuk, oké?

“HAHAHA jullie hebben allemaal stress en dat is vet ongezond en je krijgt er rimpels van en rimpels zijn LELIJK! En ik heb lekker een goed seksleven! Zo! Puh!”

Eh.

Oké.

Schuldig

Weet je wat ik denk? Dat Saskia de persoon is die het meest gebukt gaat onder schuldgevoel. Een schuldgevoel dat zó sterk is, dat ze iedereen die haar gedachten doet afdwalen naar de donkere hoeken van haar brein, direct een veeg uit de pan krijgt. Iemand sport? “Dat kán niet goed zijn!” Iemand volgt een diëet? “Ontzettend ongezond!” Iemand voelt zich schuldig over bepaalde gewoonten? “Weg jij! Of nee, wacht, kom eens terug? Ga daar eens staan? Aaah, heerlijk. Een prachtig voorbeeld van hoe het níet moet.”

Weet je wat mooi zou zijn, Saskia? Als je eens leerde van jezelf te houden, zonder in dat proces een stuk of tien anderen naar beneden te trappen. Ik weet niet of het goed is voor je rimpels, of voor je seksleven, maar het is zeker goed voor je hart.

Een reactie op “Ik las een column van Saskia Noort”

  1. Marijke schreef:

    Haha ik las het ook. Alles in het extreme. Zegt denk ik meer over hoe Saskia zich voelt over haar eigen lijf en haar eigen onzekerheden. Jammer dat ze de wereld vervolgens ook zo inkleurt, nu krijgt ze de kans niet eens om te zien dat het anders is of kan dan haar eigen negatieve invulling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.