Aan alle influencers die wel leukere dingen te doen hebben

Het was tien november, de ochtend na Trumps verkiezingsoverwinning. Ik scrollde door mijn twitterfeed en zag een reactie voorbijkomen van vriendinnetje Sabine. Ze reageerde op een berichtje van OnneDi, ofwel Dionne. YouTuber met een RTL-contract. Ook wel genoemd: influencer.

img_5421 img_5422

Mijn chick Aafke schreef er vanmorgen ook al een column over in de Volkskrant, maar dan gericht aan schrijvers. Ik denk dat het onder de bloggers en vloggers van Nederland nog een tandje erger is: wegkijken.

Invloedloze influencers

Dionne heeft wel leukere dingen te doen, en ook Milan Knol zei, toen hij door Rambam werd gevraagd naar zijn verantwoordelijkheid, dat ‘ie “gewoon bezig is met een leuke video neerzetten”. In hoeverre hij bezig was met de invloed van ongezond voedsel op zijn jonge fans? “Eh… Niet?” Met eenzelfde slap excuus proberen meiden als Monica Geuze en Mascha weg te komen met hun gesponsorde lipfillers: “Ik doe dit op persoonlijke titel, ik zeg niet dat mijn kijkertjes van 13 dit ook moeten doen!”

En dat vind ik zo jammer hè. Dat de mensen die “influencer” onder hun naam hebben staan, die invloed als het erop aankomt het liefst ontkennen. Mensen bereiken die de macht hebben? Dionne zegt het alsof het onmogelijk is. Aan de andere kant ontvangt ze duizenden euro’s van adverteerders die haar betalen om precies dat te doen: mensen bereiken. Mensen die, met hun stemgedrag en hun portemonnee, precies die macht hebben waar het hier om gaat.

Wilders

In maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Iets wat mij de nodige zorgen baart, want na Brexit en Trump is niks meer zeker. Gaan wij straks op 16 maart ook allemaal piepen op social media als Wilders als de grote winnaar uit de bus komt? Of gaan we ons nu al uitspreken?

Waarom hoor ik de bloggers en vloggers van Nederland hier zelden over? Is het niet eens tijd om die invloed, die populariteit die zonder enige moeite wordt aangewend om een Primark van zeven verdiepingen onder de aandacht te brengen, in te zetten voor iets goeds?

Ik kan me voorstellen dat het eng is. Dat een vlogger denkt: “Maar hey, wat weet ík nou van politiek?” Aan de andere kant heeft het wat-weet-ik-hier-nou-van-argument Laura Ponticorvo ook niet tegengehouden toen ze het verzoek kreeg een “Metallic”-shirt aan te prijzen. In beide gevallen heb ik dezelfde tip: lees je een beetje in.

Kleedgeld en lipgloss

Bloggers en vloggers van Nederland. Zijn jullie bang om je uit te spreken, omdat je daardoor sponsordeals zou kunnen mislopen? Maakt dat je niet gewoon een marionet van de commercie? Of blijven jullie stil, omdat jullie te oppervlakkig zijn om een mening te hebben?

Ik hoop het niet. Ik hoop dat er influencers zijn die het lef hebben om op te staan. Hun mond open te trekken. Hun fans te vertellen waarom het belangrijk is om je te verdiepen in de wereld, om te stemmen, ook al ben je net achttien en bestond je leven tot voorkort uit kleedgeld en lipgloss. Kom op influencers, ik reken op jullie!

16 reacties op “Aan alle influencers die wel leukere dingen te doen hebben”

 1. homeofdaisies schreef:

  Je slaat de spijker wat mij betreft recht op z’n knar! Maar misschien als politieke partijen zo ‘slim’ zijn om de influencers te betalen dat ze wel hun mening laten blijken. Of dat ook een vorm van zieltjes kopen? ;-) xo Daisy

  1. Toeps schreef:

   Ik kan me niet voorstellen dat dat mag, haha.

 2. Anne-Marie schreef:

  Wow, mooi gezegd en zo waar! Ik heb ook vaak het idee dat deze generatie alleen maar leuke dingen willen doen en een soort van struisvogelpolitiek bedrijven als iets hen niet bevalt.

 3. Dagmar schreef:

  Goeie topic bianc, maar wat betreft de politiek snap ik die ‘wat heeft het voor zin’ mentaliteit wel een beetje.. in amerika hebben de nodige hollywoodsterren zich openlijk uitgesproken over hoe onverstandig het zou zijn om op trump te stemmen, maar dat heeft in the end ook niet geholpen. Je nek uitsteken en erachter komen dat het geen effect heeft, daar wordt je ook moedeloos van. Dus ‘wat heeft het dan voor zin’..? Plus het volgende nadeel.. als die influencers hele betogen houden over hoe dom het zou zijn om op een wilders te stemmen, is de kans groot dat mensen er niet voor uit durven/willen komen dát ze dat doen. Dat maakt zo’n groep ineens onzichtbaar en zo onbereikbaar voor gesprekken. Voor discussies over waarom voor en tegen, wat voor mij de enige oplossing lijkt. In gesprek gaat mét, en dat op een gelijkwaardig niveau, ipv een bom te droppen en mensen in een hoek te duwen wat ze alleen maar nog recalcitranter maakt. Ik denk dat de macht bij de kleine mensen ligt, in het ópen staan voor mensen die anders denken dan jij en ik, en gesprekken te voeren ipv verhitte, en door emoties geleidde discussies. Influencers hebben een verantwoorlijkheid, maar niet meer dan jij, ik, mijn buurvrouw en de bakker..?

  1. Toeps schreef:

   Over dat laatste verschillen we denk ik van mening: ik denk dat influencers wél een grotere verantwoordelijkheid hebben, dat komt mee met het bereik.

 4. Eline schreef:

  Wat een goed stuk! Betreft de politieke situatie snap ik wel een beetje dat men geen sterke mening wil hebben over Amerika, maar tegelijkertijd, waarom juist niet van de gelegenheid gebruik maken om wat meer aandacht te besteden aan verdraagzaamheid en de strijd tegen discriminatie? Al vinden wij als mediaconsumenten het misschien ook wel heerlijk om die oppervlakkige video’s te kijken ter afleiding van de echte niet-zo-perfect-bewerkte-wereld.

 5. Marguerita schreef:

  Ik doe dat zelf vooral op mijn facebookpagina, mijn blog is niet bedoeld voor het maken van politieke statements. Al schreef ik wel een stuk om aandacht voor kankerbehandeling te krijgen en stichting edukans, maar de berichtjes over lamlendige 20ers die hun ouders uitzuigen en die idioten in Amerika die geweldloos protest met traangas en rubberen kogels ‘bestrijden’ – het gaat hier pvd om drinkwater voor miljoenen mensen! – staan op mijn facebookpagina omdat ik daar direct de bron kan weergeven.

 6. Ingelise schreef:

  Ja, hup dit! (Sowieso vind ik het knap dat je jezelf wel influencer noemt maar vervolgens verwacht dat mensen je niet volgen.)

  Overigens vind ik het zelf verdomd lastig aangezien ik in het dagelijks leven gewoon journalist ben, en het soms zo lastig is wat je wel en niet kunt zeggen om wel geloofwaardig te blijven als je naam boven een stuk staat. Dus ik ga hier zeker zelf ook over nadenken.

 7. Marlot schreef:

  Ik zou het eigenlijk vrij gevaarlijk vinden als influencers gaan zeggen dat je vooral niet op Wilders moet gaan stemmen. Of je het leuk vindt of niet, het is een politieke partij waarop je het recht hebt om te stemmen. Het wegzetten van stemmen op Wilders als domme keuze doet juist het tegenovergestelde. Ik betwijfel überhaupt of het een taak van influencers is om het over politiek te hebben. Waarom zouden zij er meer aan moeten doen dan de rest van de samenleving?

  1. Toeps schreef:

   Sorry maar ik word een beetje moe van dat geschrokken “serieus nemen” van de Wilders-kiezer. Dat partijprogramma met besparingen op “Islam” en het afschaffen van Linkse Hobbies als “windmolens, enz.” is knap stupide. Daar kan je het niet mee eens zijn, maar dan vind ik je gewoon oerdom. Dan ben je maar beledigd en boos. Dat was je dan waarschijnlijk toch al.

  2. Mira schreef:

   Wie zegt trouwens dat een politieke ‘discussie’ meteen gepaard moet gaan met het niet serieus nemen van andermans mening? In mijn optiek zou een influencer zich best kunnen uitspreken over zijn of haar mening, zonder daar anderen mee te kwetsen.
   (kan op youtube toch ook? Enige wat je daar hoeft te doen is ‘geen haat’ achter je comment te zetten :P – grapje! – )

   Je kunt best jouw visie geven op onderwerpen – de wereld – zonder daarmee meteen te zeggen dat de ander ‘stom’ is.
   Ik vond Toeps dat in dit stuk heel goed doen – in de comments dan weer niet. Dat is misschien een beetje jammer.
   Ik ben bij lange na geen Wilders stemmer, ik zit toch echt wel vrij links, maar ik vind WEL dat ie goede programmapunten heeft. Met name omtrent de zorg. Alleen de rest van de invulling staat mij niet aan, omdat ik geen moeite heb met onze Islam-medemens. En ik twijfel enigszins aan de financiering ervan (het zorgplan – het hele plan).
   Beledigde ik nu iemand door dit te zeggen? – oprechte interesse, geen sarcasme.

   1. Toeps schreef:

    Het is makkelijk om meer geld voor de zorg te willen (wil iedereen dat niet?) als je geld uit de hoge hoed tovert. De Correspondent legt het hier geweldig uit: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=885175591584373&id=329970907104847&_rdr
    Daarbij beledigt Wilders met z’n kort-door-de-bocht flutprogramma zélf ook genoeg mensen. Zo moet volgens zijn programma mijn vriendinnetje Aminanta het land uit worden gezet. En denk dan niet “och, maar dat zijn grote woorden, dat gebeurt niet…” Hij zegt het, en daar moeten we hard tegenin!

 8. Eva schreef:

  Yes, zo zo enorm mee eens. Goed stuk. Hopelijk zet het sommigen aan het denken, dat zou beslist geen kwaad kunnen. Ik vind het ook altijd erg bijzonder om jezelf ‘influencer’ te noemen maar wanneer het erop aankomt dit in alle toonaarden te ontkennen. Het hoeft ook niet dagelijks en misschien ook niet heel gekleurd, maar je kan zeker aandacht besteden aan dit soort onderwerpen.

 9. Josan schreef:

  Ik blog over mama onderwerpen, maar tegelijkertijd ook over waar ik iets van vindt. Ik ben irritant bijdehand en als ik iets vind, vind ik dat. Ik ga het gesprek zeker niet uit de weg. Dan schuurt het maar….

 10. Lisette schreef:

  Je hebt helemaal gelijk 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *