Recap! Holland’s Next Top Model 11 ep. 3 – Metamorfosetranen

Ja hoor, het is weer tijd voor jullie favoriete aflevering: de make-overs! Drama gegarandeerd sinds seizoen 1. Je zou denken dat de brave blondine inmiddels wel weet wat haar boven het hoofd hangt, maar niets blijkt minder waar.

Kortpittig of roze

Zoals Anna al had aangegeven, staat er de volgende ochtend een moodboard klaar. Cecilia, Daan en Sara sluipen naar beneden, benieuwd naar hun toekomstige looks. Bij Sara begint het langzaam door te dringen: dat korte bobje… Jep, da’s hoogstwaarschijnlijk voor haar. Ramanda moet overigens nog veel korter, maar daarover later meer.

De kandidaten stappen binnen bij de kapsalon/studio/geenidee, alwaar Anna en Esther Coppoolse van de Elle ze opwachten. “Is er iemand die heel erge angst heeft?”, vraagt Anna. “Ik!”, antwoordt Sara. Esther poogt haar te overtuigen: “We gaan niet voor de dramatische metamorfoses. We willen jullie een image geven waarmee je jezelf goed in de markt kan zetten, zodat je als model goede jobs kan binnenhalen.” Ik denk stiekem dat het geen of/of-scenario is. Drama is altijd goed, am I right?

Cecilia staat niet te springen om haar make-over. Hoewel ik persoonlijk niet geheel onbevooroordeeld ben, vind ik dat roze haar oprecht fantastisch. Cecilia niet. Toch zegt ze tegen Esther en Anna dat het haar tof lijkt, in een halfbakken poging niet als een zeurpiet over te komen.

Soufyan wordt in glitters gestoken, maar hij mag ook Gucci-sokken aan, en daar gaat z’n hartje sneller van kloppen: “Elke Mocro houdt van Gucci!”

Dan Ramanda. Zij krijgt een korte coupe à la Lineisy Montero. “Je bent een vrouw, maar je bent ook super sterk en stoer, en dan wil je ook ergens voor staan”, aldus Esther. Ramanda reageert met een lauwe “ja…” Zoals ik een paar seizoenen geleden ook al schreef: kroeshaar, dat vinden de stylingmensen maar lastig.

Tranen met tuiten

Als Cecilia terugkomt en vertelt dat zij het roze kapsel krijgt, trekt Sara haar conclusies. Inderdaad, ze moet kort. Ze barst in tranen uit. “Ik snap het wel hoor, het is ook echt heel eng”, aldus Anna. “Ik wil het gewoon niet!”, sputtert Sara. Ze is bereid haar plek op te geven.

Dat Sara daadwerkelijk vertrekt, leidt tot grote verbazing bij Rikkie, Ramanda en Danilo: “Het is maar haar, het groeit terug!” Fee zegt het wel te begrijpen; “Lang haar, daar voel je je meisje door!” Een paar andere kandidaten valt haar bij: “Het maakt je vrouw!”

Tijd voor een lesje intersectioneel feminisme
1) Lang haar maakt je geen vrouw. Kort haar maakt je niet minder vrouw. Je genderidentiteit maakt je vrouw, als jij je zo identificeert. Dus Rikkie is een vrouw, Sara is een vrouw, Ramanda is een vrouw. Duidelijk? Duidelijk.

2) Ik wil jullie allemaal even vragen stil te staan bij het verschil in reacties op het korte haar van Ramanda, versus dat van Sara. We vinden Sara allemaal enorm zielig als ze een korte coupe moet, maar Ramanda, die nog maar twee centimeter haar op haar hoofd heeft, wat vinden we daarvan? Waarom vinden modellenprogramma’s het seizoen na seizoen normaal om een meisje met afrohaar te millimeteren, terwijl we nog nooit een blond tondeusekoppie hebben gezien? Waarom denken we dat het normaler is voor zwarte vrouwen, terwijl Ramanda, en Colette een paar seizoenen terug, zelf duidelijk aangeven dit heftig te vinden? Think about it.

She's back!

De productie heeft inmiddels panisch een rondje gebeld, en Naomi bereid gevonden per direct naar Amsterdam af te reizen. De meeste kandidaten zaten daar niet echt op te wachten. Zo oppert Cecilia dat Naomi dan toch minstens groen haar met witte stippen zou moeten krijgen. Ook Rikkie is not amused. Soufyan daarentegen ziet mogelijkheden: “Ja, zij is wel mijn type!”

Meer tranen

Daan en Cecilia zitten middenin het bleekproces, waardoor hun haar op dat moment de bekende modellenshowkleur peed-on-snow-blonde heeft. Cecilia is bang dat het zo blijft, want ze klaagt en huilt en vindt dat ze op Barbie lijkt. Ik vermoed dat ze de Haagse versie bedoelt.

Naomi laat zien dat zij wél alles over heeft voor de topmodel-titel. Ze vindt de korte bob “heel gaaf!”

Heel even leek het erop dat de productie toch nóg een rondje moest gaan bellen, want Cecilia heeft zich in de wc opgesloten en wil ook naar huis. Maar goed, daarmee zou haar gele haar niet plots weer tot leven komen, dus ze besluit door te zetten.

Voor de kandidaten is het moment om zichzelf in de spiegel te bekijken aangebroken. Ramanda schrikt van haar spiegelbeeld, en krijgt tranen in haar ogen. Toch vind ik dat ze er geweldig uitziet. Cecilia is nog steeds niet vrolijk: “Ik zag gewoon My Little Pony, echt vreselijk!” Niemand is het met haar eens. Rikkie is zelfs lichtelijk geïrriteerd: “Je kan toch wel even de tijd nemen om het een plekje te geven?!”

"De shoot was in een tunnel! De mol zit ook altijd...!" - Oh wacht, verkeerde programma

Tijd voor de Grote Belangrijke Fotoshoot: de persfoto’s. Door Feriet Tunc, in een (wind)tunnel. Dat valt vooral Bart zwaar, aangezien z’n tepels eraf vriezen in zijn tuinbroek-met-verder-niks. De fotograaf twijfelt of Soufyan wel de veelzijdigheid heeft die van een model verwacht wordt. Fee is wederom doodsbang. “Het lijkt alsof je niet echt weet wat je doet in die tunnel”, zegt Esther. Dat klopt. In tegenstelling tot de meeste anderen, heeft zij geen ervaring. Misschien moet iemand haar iets leren. Ik zeg maar wat hoor.

Shots fired

De eliminatie is deze week in een nieuw, niet bijzonder overzichtelijk danwel nuttig format gestoken. Eén voor een verschijnen de kandidaten voor de jury, alleen. De rest kijkt mee via een scherm. Alle vier de juryleden geven dan hun oordeel: ja of nee. De kandidaten met de meeste “nee”-beoordelingen moeten terugkomen. De jury bepaalt wie van hen zal moeten vertrekken.

Maar eerst: de foto’s!

Tijdens deze eliminatie lopen Bart en Danilo een flinke deuk in hun ego op: drie keer “nee”. Fee krijgt twee negatieve beoordelingen, net als Soufyan. Naomi krijgt één enkele “nee”.

Ramanda heeft de beste foto van de week. Cecilia krijgt de kans zich te verantwoorden voor haar reactie: Ze is vroeger wegens de vlek op haar wang erg gepest, en is bang dat ze met het roze haar enorm op zal vallen. De jury accepteert haar uitleg en geeft haar vier keer een “ja”.

Soufyan, Bart, Danilo en Fee zijn bottom vier. Soufyan en Bart zijn al snel gered, wat betekent dat de allesbeslissende keuze gemaakt moet worden tussen Danilo en Fee. Het is Fee die het veld moet ruimen. Ik vind het oneerlijk. Maar goed, wie ben ik.

Lijstje!

Beste make-over: Daan, Cecilia, Ramanda
Welke make-over? Rikkie, Danilo
Enige overgebleven kandidaten zonder professionele ervaring: Rikkie, Ramanda, Soufyan
Heerlijkste commentaren: Rikkie
Mag ook wel een deukje in z’n ego: Daan
Mijn favoriete foto: Ramanda
Wat the fuck doe je daar in die tunnel: Ja, nee, weet ik ook niet

8 reacties op “Recap! Holland’s Next Top Model 11 ep. 3 – Metamorfosetranen”

 1. Anne schreef:

  Jij zegt slimme dingen Toeps! Doe maar gerust vaker zo’n lesje tussendoor, want ik sta nooit zo heel erg stil bij die dingen.

  Enne, ik vind het heel vreemd dat er al zo snel een vervangend model klaar stond. Echt heel vreemd. Naomi moet echt binnen een paar uur al haar plannen voor een paar weken hebben afgezegd en naar die locatie zijn gegaan, dat kan toch bijna niet?

  En Tim mag leren zijn schouders te ontspannen, en elke keer als Bart praat denk ik ‘huh?!’.

  Bedankt weer voor de recap :)

  1. Toeps schreef:

   Ik denk dat de top 20 al contractueel beschikbaar moest zijn voor de hele draaiperiode (staat meestal in het contract), en dan is het niet zo gek dat Naomi nog niks had ingepland 1 dag later.

   1. Anne schreef:

    Brr. Blij dat ik geen ambities meer heb op TV-gebied.

 2. Inge schreef:

  Ik vind dat haar van Cecilia echt tof!! Doe mij maar zo’n gratis make-over, haha. En wat goed dat je even stilstaat bij intersectioneel feminisme, ik stoor me daar ook vaak aan, er is wel representatie van zwarte vrouwen, maar er heerst alsnog zo’n dubbele standaard.

 3. Charlotte schreef:

  Ik snap helemaal niks meer van dit seizoen hoor haha. Je make over is een cowboyhoed? Of een tuinpak? En Naomi vond ik iets te fasjun (of ik snap er niks van, kan ook). En waarom hadden de mensen in een afgesloten tunnel veiligheidsvestjes aan? Ik dacht eerst dat ze op de achtergrond oid kwamen… anyways, wil je geen recaps doen van widm? Dat wordt boeiender dan dit seizoen van hntm denk ik zomaar ;) al vond ik dat roze haar wel heel tof inderdaad!

 4. Liza de Graaf schreef:

  Fee heeft toch ookal ervaring? Ik zag op één van haar eerste foto’s op instagram dat ze een shoot had met daarin Wilma Wakker getagd.

  1. Toeps schreef:

   Zowel Fee, Soufyan en Ramanda hebben minstens 1x voor de camera gestaan, maar ze hebben nog nooit echt gewerkt als model.

 5. Stella schreef:

  Het begint zo beetje voorspelbaar te worden dat afro modellen, dus ook Ramanda, steevast een kort koppie krijgen. Vermoeiend dit, alsof zij niet mogen rocken met hun geweldig haar. Leuk dat ‘allochtonen’/POC/etc. bij zo’n show meedoen, maar door dit ook ergens weer niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *