Holland’s Next Top Model 2016 Ep. 5 – HNTM ziet ze vliegen

Speciaal voor alle lieve mensen die HNTM kijken en zich afvragen of dat nou écht zo gaat in de modellenwereld: NEE. Of beter gezegd, HELL TO THE NO. Waar het in 2006 nog begon met een semi-realistische zoektocht naar nieuw modellentalent, is het inmiddels een modevariant van Exteme Ironing geworden. Ik leg het jullie uit.

In de beginjaren van Tapmaddel werden de meisjes opgeleid tot model. Het waren jonkies, guppies, ze moesten het nog leren. Dat leerproces mochten wij als kijker volgen, en dat leverde interessante tv op. Zo zagen we Bastiaan van Schaik uitleggen wat Comme des Garçons was, en wat Balenciaga kenmerkte. We zagen Yfke een hele shoot naast de modellen staan, om ze het poseren bij te brengen.

Inmiddels lijken de makers bang dat dit ons niet meer weet te boeien, en proberen ze op alle mogelijke manieren drama aan te wakkeren. Zo ook deze week.

Kosies

toepshntm5a01

“Heuj jongens, hoe proppen we Zinzi* hierin?!”

We beginnen de aflevering met de modellen-in-spé op de Opel Adam Lookout in Amsterdam. Ze krijgen te horen dat ze op go-sees gaan. Iets wat niet zo’n verrassing bleek als ze deden voorkomen, aangezien zelfs Noor haar huidskleurig ondergoed, hakken én portfolio mee had.

Om deze go-sees succesvol te kunnen doorstaan, gingen ze op pad met een telefoon, 20 euro, een kaart en een Zinzi-horloge*!

ttlu1x

Hé, ho, wacht, stop. Tante Toeps breekt in. Een telefoon, een kaart, én een horloge? Welke twee van die drie items zijn overbodig? Juist.

Het gemiddelde model doet gewoon castings met een telefoon, met daarop Google Maps en een mailtje van The Agency met het adres. En ik weet niet hoe het met die Huaweitjes* zit, maar mijn iPhone geeft gewoon de tijd aan.

ttluna1xk

Fook

Goed, let’s continue. De meisjes mogen langs Vogue, Edwin Oudshoorn en Touché, alwaar ze een casting hebben voor Brunotti*.

Arantxa, Denise en Akke Marije missen de pont, die gelukkig elke vijf minuten gaat. Sarah vertelt dat ze nog nooit in een tram heeft gezeten, iets waar Colette helemaal stuk om gaat. Anne-Wytske, Noor en Emma komen even later aan bij Vogue.

Karin Swerink wil graag horen of de meiden wel écht ambitie hebben. Als Noor vertelt dat ze graag de wereld rond wil reizen, is dat plots fout. “Ga lekker sparen en koop zelf een ticket!”, aldus Karin.

ttlu1x

Ho, wacht, stop. Ben ik weer. De oplettende (lees: bejaarde) kijker weet dat Karin in de eerste drie seizoenen, als bazin van de Glamour, in de jury van HNTM zat. Je weet wel, in de seizoenen dat Yfke Sturm kirt: “Je reist de hele wereld over, je komt in allerlei verschillende landen, je wordt iedere dag getransformeerd tot ander persoon, je reist Business Class, je verblijft in de meest fantastische hotels…” (Filmpje!)

ttluna1xk

Goed, vergeet ook die dagelijkse transformaties maar, volgens Karin moet Anne-Wytske een merk zijn. Eén merk. Fuck versatility, of zo.

Vervolgens is de beurt aan Emma. Karin valt over haar piercing, want Vogue, da’s toch meer classic fesjun. Daar had Emma zich wel even in mogen verdiepen.

toepshntm502

“Je dacht niet, ik haal ‘m er even uit?”

ttlu1x

Ehm, beste Karin. Ik heb me ook even verdiept, en vond onderstaande serie uit het septembernummer van 2015. Gefotografeerd door Ruben de Wilde, gestyled door Hannah van Well, met model Melu Gesto – inclusief neuspiercing.

1
ttluna1xk

Met die bril

De scènes met Edwin Oudshoorn zijn fijn om naar te kijken. Edwin is rustig, aardig en eerlijk. Ja, met 1,74 ís Sarah ook gewoon te klein voor zijn jurken, en met heup 100 ís Colette ook gewoon te breed. Colette lijkt dit echter persoonlijk op te vatten, en bitcht: “Hij vond zichzelf ook best wel wat, met die bril…” Een bril. How dare he.

toepshntm504

Kijk hem zichzelf heel wat zitten vinden dan… Met die bril, en die outfit!

ttlu1x

Nog eventjes voordat de boze Facebookdames me komen lynchen: Nee, Edwin kan die jurken niet “even” wat groter of korter maken. Het zijn couturestukken, daar zit wéken handwerk in. Die jurken zijn allemaal op maatje model gemaakt, wat inhoudt een taille van 60cm en een heup van 90cm. Hij zoekt modellen bij zijn jurken, niet andersom. Dit is precies waarom modellen “de maatjes” moeten hebben. Dat die maat nu op 90 staat, en niet op 92 of 94 of 100, dat maakt niet eens zoveel uit. Wie model wil zijn, moet de kleding passen. Waarom ze Colette überhaupt bij Edwin langs hebben gestuurd, is beyond me.

ttluna1xk

Geen nagelknip voor de neus waard

Verder met de go-sees. Arantxa, Denise en Akke Marije zijn aangekomen bij Touché, alwaar Freek ze zodadelijk gaat voorstellen aan de mensen van Brunotti*. Althans…

Eerst een check. “Hoe lang zijn jullie nagels?” Arantxa’s nagels verschillen in lengte, en op haar tenen zit roze nagellak. “Dan laat ik jou niet doorgaan naar deze kaasting”, aldus Freek.

toepshntm505

toepshntm506

Kan. Niet. Jonge.

ttlu1x

Zucht. Wat is dit nou weer. Dit is echt een van de meest onzinnige dingen die ik ooit heb gezien. Freek heeft een modellenbureau. De klant heeft – ik speel het verhaaltje even mee – die meiden aangevraagd om op casting te komen. Dat Freek zijn modellen zo goed mogelijk wil verkopen, dat snap ik. Maar dan geef je dat kind toch even een nagelschaartje?!

Hoewel ik het idee begrijp (je gaat niet iemand met twee ontstoken ogen en een mislukte verfbeurt langs een klant sturen), denk ik dat een ongelijk nageltje wel overkomelijk is. Maar goed, er moest wat te zeiken zijn natuurlijk.

ttluna1xk

The I in Team

Na de casting is het humeur van Arantxa er niet veel beter op geworden. De volgende missie van haar groepje is de redactie van Vogue, en ja, die zit ook op een vreselijk onglamoureuze rotlocatie: Ergens op een bedrijventerrein in de buurt van metrostation Overamstel.

Denise stelt voor om te liften. Arantxa vindt het geen goed plan, “tenzij je verkracht wil worden, of vermoord!” Denise blijft doorgaan, waarop Arantxa roept: “Bek houden!” Denise laat weten dat ze écht haar bek niet gaat houden, en lieve Akke Marije fluistert op de achtergrond: “Jongens, we zijn een team…”

toepshntm507

“Vermoord of verkracht worden? Lijkt me wel leuk joh!” – Denise

We zien Anne-Wytske en Emma jurken passen bij Edwin, waar vooral Emma een verrassend goede indruk maakt. Sarah verpest ondertussen haar Brunotti*-casting door te zeggen dat ze he-le-maal niks met watersport heeft, terwijl Colette staat te stralen in het setje dat ze mag passen.

toepshntm508

Emma looking gorgeous in Edwin Oudshoorn

toepshntm509

Colette past perfect bij Brunotti*

#lifegoals

Ondertussen zijn Arantxa en co aangekomen bij Vogue, alwaar voornoemde een niet al te beste beurt maakt: “Via Instagram zie je dat modellen een superleuk leven hebben, dusse, dat lijkt mij ook wel wat!” Hoewel Anna Nooshin© van haar stoel zou glijden van dit antwoord, is Karin niet onder de indruk: “Je leuk-motivatie overtuigt mij niet.”

Ook Akke Marije (ik weet nog niks over fotografen) en Denise (H&M is mijn favo merk) vallen door de mand. Bij Touché krijgt intussen Noor gezeik om haar superhippe rode Adidasjes.

toepshntm510

Ik vind ze leuk én hip, Noor!

Denise krijgt onderweg van Vogue naar Edwin toch semi haar zin: Ze regelen een taxi terug naar het centrum en komen zo nét op tijd. Dat lukte Colette en Sarah helaas niet: zij komen te laat bij Vogue. Karin is boos, want damn, elke seconde in haar leven telt!

ttlu1x

Kleine side-note: Is die planning dan niet gewoon te strak? Ik bedoel, als jij een go-see moet doen bij Touché om 15:00, en bij Vogue om 15:30… Dan lukt dat niet. Had Touché, de verantwoordelijke voor de planning, daar niet wat meer rekening mee kunnen houden? “Nee, pas nog maar een setje, neem je tijd, extragratis sensatie!”

ttluna1xk

Terug bij Anouk krijgen de meiden een preek: Waar was die energie?! Emma krijgt te horen dat ze het het beste gedaan heeft, en wint de prijs: het lopen van de coutureshow van Edwin Oudshoorn in Parijs!

image

Ben niet gek, ben een vliegtuig

Na deze vermoeiende dag staat er nóg iets op het programma: dansles. Ene Dario, die later ook fotograaf blijkt, gaat de modellen-in-spé leren om emoties te tonen. Maar eerst mogen ze wel even wat energieker binnenkomen. Na een entree als het animatieteam op een kindercamping mogen de meiden allereerst rondrennen als een vliegtuig. Ik hou van Noor, die als enige een buikschuiver-landing maakte toen Dario stop zei.

toepshntm517 toepshntm516 toepshntm518

Tijd voor de emoties. Arantxa vind het allemaal maar onzin: “Ik ben een model, ik hoef niet mijn emoties te tonen!” Eh, meid, ehm.

toepshntm521 toepshntm520

toepshntm519

Helaas, deze belofte hield nog geen 24 uur stand…

Fahn op de savanne

Het is shootdag! De Opel Adammetjes* komen aan bij Safaripark Beekse Bergen*, alwaar ze via een videoboodschap worden toegesproken door Mascha van Beautygloss. Ze geeft de modellen de opdracht een vlog van hun dag te maken, met als thema “Unleash The Beast”. Ik hoopte even dat Mascha nog iets zou gaan vertellen over de Reclame Code Commissie en sluikreclame, maar hey, who am I kidding.

toepshntm522

“Goeiemorregeeee… Fluffy fahn peachy meowz!”

Afijn. De modellen zijn ondertussen natuurlijk erg benieuwd geworden wélk beest ze moeten “unleashen”. “Als het maar geen spin is!”, roept Akke Marije.

Terwijl ze in een safari-truck over de savanne rijden, tussen de giraffen en andere wilde beesten, horen we Arantxa ons vertellen dat dat níks voor negers is. Ik vraag me inmiddels af of de productie zulke uitspraken ontlokt door te vragen: “Die savanne, daar voelden jullie je wel thuis zeker?”

toepshntm523

Poldergiraffen

Bestialiteiten

Oh, en dat beest? Da’s natuurlijk de Opel Adam*. Akke Marije was de beste tijdens de dansles, dus zij wint een ritje in de racewagen. Om zich in te leven, of zo.

Fotografenduo Dario (de dansleraar) en Misja schieten de meiden. De set: Een Opel Adam*. Waar de meiden tegen moeten racen als wilde beesten. In tribal-outfits. Met Afrikaanse beschilderingen. En startblokken. En hakken. Of niet.

toepshntm524

“Lekker tribal”

toepshntm526

Mét hakken…

toepshntm5b01

…of zonder!

toepshntm528

Niet geschikt voor tv dit…

ttlu1x

Normaal gesproken zou ik hier nu een stuk tekst tikken over hoe de meiden het deden op hun fotoshoot, maar deze week lukt dat me gewoon niet: het is allemaal even belachelijk.

Ten eerste: WAAROM krijgen de modellen maar tien shots? We kunnen allemaal zien dat die tjap daar met z’n digitale spiegelreflex staat, dus hij kan wel hónderd foto’s maken in een paar minuten. Het programma zal wel iets kletsen over “tijdsdruk”, maar come on, je werkt voor een klant, je wil een goede foto, toch?! Zelfs in vijf minuten kun je nog meer foto’s maken dan tien.

Daarbij is het maken van springfoto’s gewoon lastig. Als fotograaf moet je op het juiste moment klikken, en het duurt altijd even voordat model en fotograaf samen het juiste ritme gevonden hebben. Verder moeten kleding en haar nét goed wapperen, en dan kun je nog zo’n goed model zijn, dat is soms niet te sturen.

Viel het jullie trouwens ook op dat de eerste twee modellen op hakken moesten springen, waarna de rest op blote voeten of platte schoenen mocht? Oneerlijk! Ook Sarah was de sjaak: haar strakke rok belemmerde haar ontzettend in haar beweging.

Het fotografenduo bekritiseert Emma (“Is ze weg? Ja, ik denk dat er niks tussen zit!”) en het enige wat ik denk is: MAAK DAN MEER BEELD! We zien Emma allerlei verschillende, awesome sprongen maken – daar móet iets bij zitten. “Je kijkt zo d’r broekje in!”, moppert de fotograaf. Op één foto. Omdat dat kind van alles probeert.

En dan heb ik het nog niet eens over het idiote concept. Weten jullie nog, die bizarre shoot-ideeën onderaan de recap van vorige week? De programmamakers hebben zichzelf overtroffen, want dit had ik écht niet kunnen bedenken.

ttluna1xk

De foto’s

image-7

Akke Marije

image-3

Arantxa

image-4

Denise

image

Noor

image-8

Colette

image-2

Emma

image-5

Anne-Wytske

image-6

Sarah

Noortje wilde een “100% cheetah” uitbeelden, maar zag er volgens Alek uit als “een soort hallucinerende hippie”. Zat ik toch close met mijn matige emoe. “De fotograaf kreeg het niet uit je, maar vertelde dat ‘ie het wel ín je ziet.” Wiens schuld is dat dan? Dit was een retorische vraag.

Arantxa krijgt de klacht dat ze op de foto maar één been heeft. Dat klopt, haar andere been valt weg in de jurk. Maar is dat haar schuld? Alek vraagt zich af of Arantxa het wel in zich heeft een topmodel te zijn. Want ja, die hebben doorgaans twee benen natuurlijk.

Colette krijgt van de jury te horen dat ze de opdracht van Mascha het beste heeft uitgevoerd: haar vlog was het leukst, en zal door Opel* gepost worden!

ttlu1x

Ho. Stop. Dit is regelrechte #spon. Als we die meiden dan toch gaan opleiden tot socialmediasterren, vergeet dan niet het belangrijkste: voor zulke acties moet een Opel dík betalen! Waar zijn Colettes tweeduizend ekkies?!

ttluna1xk

Denise, Sarah en Arantxa belanden in de gevarenzone. Denise, die daar naar mijn mening geheel onterecht stond, mag blijven. De andere twee moeten naar huis. Wat een shocker! Oh grapje, dit stond al láng in het draaiboek. Tickets naar Ibiza zijn duur, weet je.

screen-shot-2016-09-26-at-11-55-17-2

Lijstje

Favoriet van de week: Akke Marije
Beste foto: Denise
Vond zichzelf heel wat: Arantxa, Freek, Karin S., de bril van Edwin Oudshoorn
Slechtst uitgesproken woord van deze episode (stemmen kan in de comments):

 1. FOOK
 2. KOSIES
 3. BEAUTYFLOKKER
 4. KAASTING

Niets voor negers: Kou, bos, giraffen op de savanne
Wél iets voor negers: ???
Heeft me eindelijk ontblocked op Instagram: Lena
Wat is dat sterretje bij sommige woorden: #spon

19 reacties op “Holland’s Next Top Model 2016 Ep. 5 – HNTM ziet ze vliegen”

 1. Suzanne schreef:

  Hij is goed!! Heel leuk gedaan met die stukjes tussendoor, haha. Alhoewel, ik lach wel, eigenlijk is het om te huilen zo bedroevend! ;)
  Verheug me al weer op volgende week!

 2. Laura schreef:

  Heerlijk🙌🏻
  Ik volg HNTM al vanaf het eerste seizoen en ik had het idee dat ik het ontgroeid was. Maar door jouw recaps snap ik wat mijn probleem met het programma is! Het is één grote grap geworden.
  Jouw recaps zijn leuker dan de show zelf, bedankt!

 3. Marijke schreef:

  Het leukste is toch wel steeds jouw recap. Verder is het een waardeloos seizoen. Van mij mag ANTM weer komen, vind ik echt leuker of een ander land. Allemaal beter dan dit vermoedelijk.
  Maar wat Laura ook al opmerkt. Het ligt dus niet aan mij, maar aan het niveau van het programma.
  RTL mag jou wel inhuren volgend jaar ;)

 4. Clark Higgins schreef:

  Mee-bie een post met vergelijking maken tussen HNTM en Australia’s NTM. Zou grappig zijn om alle aspecten (jurering, uitwerking shoots, keuze modellen, etc) van die 2 naast elkaar te zien.

 5. Tamara TS schreef:

  Pff, dit hele seizoen is zo triest! Het is dat ik team Emma ben, anders was ik er al klaar mee geweest.

 6. Eline schreef:

  Wat ontzettend verfrissend om jou recaps te lezen. Mijn frustraties lopen zo hoog op met dit programma, je schrijft echt precies wat er in mijn hoofd omgaat als ik kijk ;)

 7. Nic schreef:

  Dankje Toeps dat je mij weer elke week aan het lachen maakt met de recaps! Hartjes voor jou dat je ze elk seizoen weer maakt!

 8. Sos schreef:

  Haha wat heb ik genoten van deze blog. Je tikt de spijker op z’n kop, zoals ze dat geloof ik zeggen.
  Ga je volgen, keep up the good work!
  X sos

 9. Franka schreef:

  Ik hoop dat ze ook nog wat extra normale portretten maken met de gave make-up & styling… Want aan de foto’s met die auto heb je helemaal niets voor in je modellenportefolio. Zó zonde!!!

 10. Danella schreef:

  Heerlijk! Tante Toeps mag vaker inbreken.

 11. juud schreef:

  K heb gehuild van het lachen

 12. Robin de Boer schreef:

  Ge-ni-aaaaal ik ga stuk hier

 13. Marie schreef:

  Hij is weer Faaaahn!! En Tante Toeps moet blijven!

 14. Lise schreef:

  Hihihi, ik hou echt van jouw commentaar. Kunnen ze jou niet inhuren om al die tekstjes live in het programma te zeggen?

 15. Sharon schreef:

  Komt er vanavond weer een verslag? Ik ben kapot van het lachen :’)

  1. Toeps schreef:

   Jazeker! Hij staat al grotendeels klaar, ik druk vanavond na de uitzending meteen op “Publiceren”!

 16. Merel schreef:

  Go Tante Toeps!!

 17. Annanass schreef:

  Dit is echt de leukste blog ever over HNTM!! Je kijkt het en een paar dagen later lees je het en dan denk je. WTF dinsdag was het allemaal nog zo ‘leuk en cool’ en dan lees je dit en dan is het echt zo van. OMG JAAAAA!! Je hebt echt voor de volle 100% gelijk Toeps! Je doet het echt awesome en dit is de fantastischte blog ever!❤️❤️

 18. Andrea schreef:

  Graag ook na dit seizoen weer een Toeps adviesbrief naar de programma makers… De enige photoshoot die iets met modellenwerk te maken had was de eerste met Alek Bruessing…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *