Een berichtje over Emma

Beste Grace. Bedankt voor het berichtje dat ik ontving via het contactformulier van mijn blog. Aan het mailadres dat je hebt achtergelaten zie ik dat je voor het UMC Groningen werkt, al vermoed ik niet als arts. Een arts zou beter weten, hoop ik.

Je begint je bericht met de opmerking: “Te triest voor woorden dat jullie Emma als kandidaat hebben.” Emma uit Holland’s Next Top Model, bedoel je natuurlijk. Laat ik allereerst wat ophelderen: Je hebt het nu tegen mij, Toeps, de onafhankelijke blogger die samenvattingen schrijft over de show. Ik heb helemaal niemand als kandidaat.

Steeds magerder

Je beklaagt je over Emma: Ze is te mager en lijkt steeds magerder te worden. Ik ben enigszins verbaasd dat iemand die in een ziekenhuis lijkt te werken zó snel oordeelt. Je kent Emma helemaal niet; je hebt haar niet onderzocht, je weet níks over haar. Ja, behalve hoe ze eruitziet. Je hebt niet gekeken wat ze eet, je hebt haar bloedwaarden niet gezien, niks. Ze lijkt steeds magerder te worden zeg je, maar wat nu als ik je vertel dat tussen aflevering 1 en aflevering 3 maar zo’n zes dagen zitten?

“Ik dacht dat dit not done was in de modellenwereld”, zeg je. Echt, hoe komen mensen toch steeds op dit rare idee? Een Dove-reclame te veel gezien? Het postuur van Emma komt juist ontzettend vaak voor in de modellenwereld. Dat hoeft van mij ook niet per sé, maar “not done“? Verre van dat.

imagescaled

Emma door Alek Bruessing

“Geen borsten en geen billen meer, lijkt me erg ongezond”, zo ga je verder. Je zegt “meer”, alsof je ervan uitgaat dat Emma die ooit wél had. In deze video vertelt Emma dat ze juist ontzettend graag wat meer borsten zou hebben, maar dat het haar gewoon niet lukt. Zulke mensen bestaan. Ik vraag me af of je daarover hebt nagedacht Grace. Misschien is jouw opmerking wel heel pijnlijk. Ik begin me af te vragen hoe jij dat doet in het ziekenhuis.

Het goede voorbeeld

Je besluit je mail met je opmerking dat je dit geen voorbeeld vindt voor jonge meisjes, “die al zo onzeker zijn”. Ik zou het inderdaad geen goed idee vinden als jonge meisjes met een voller figuur een voorbeeld nemen aan het lijfje van Emma. Iedereen is anders gebouwd, en het zou fijn zijn als iedereen (dus óók de skinny meiden) zich goed kon voelen over zijn of haar lichaam.

Nog even terugkomend op die onzekerheid: In dat kader lijkt Emma me juist een súper voorbeeld. Onverschrokken, zelfverzekerd, zichzelf. HNTM staat dit seizoen meer dan ooit in het teken van personality, dus kijk dáár eens naar. In plaats van altijd maar te vallen over dat gewicht, alsof een meisje als Emma niet méér is dan dat. Ik heb daar één woord voor: oppervlakkig.

9 reacties op “Een berichtje over Emma”

  1. Floor schreef:

    Wou, Toeps, je bent top!!!!! Ik ben heel blij om te lezen dat een populaire blogger zoals jij dit schrijft. Te veel mensen zijn kortzichtig op dit gebied. Nogmaals dank dat je hier over geschreven hebt en het gelijk duidelijk is voor de hele wereld (hopelijk) dat modellen super hard trainen en veel disciplinen hebben, en dus zeker NIET ongezond zijn!

  2. Tamara TS schreef:

    Emma is juist mijn favoriet. Ja, ze is inderdaad een size zero en ik zou haar met wat extra kilo’s nog mooier vinden (dat vind ik van alle modellen), maar ze is nu eenmaal zoals ze is. En ze is goed zoals ze is. Ze heeft een hartstikke goed hoofd, doet haar best en zo te zien heeft ze ook een heel tof karakter. Van mij mag ze dit seizoen winnen. Niet iedereen hoeft een voorbeeld te zijn voor de hele wereld. Ze hoeven er alleen maar te zijn en zichzelf prettig te voelen. Als iedereen dat eens deed, dan waren er misschien wat meer vrouwen gelukkig en hadden ze wat minder tijd om op andere vrouwen te letten.

  3. Lil schreef:

    Top dat je een lans breekt voor slanke mensen…misschien kan Grace in haar ziekenhuis schoolboeken eens zoeken naar het ectomorf lichaamstype!

  4. Toeps, geweldig verwoord ! Een mening hebben lijkt tegenwoordig meer belangrijk te zijn dat de kwakiteit van de inhoud.

  5. Ah zo goed geschreven dit! Mee eens.

  6. Jane Doe schreef:

    Laten we eerlijk zijn, geen enkel model is een goed voorbeeld. Maar 2% van de vrouwelijke wereldbevolking ziet eruit als een topmodel. Zelfs topmodellen zien er niet uit zoals op de foto’s omdat er veel later bijgewerkt wordt. Alle bladen, reclamefolders, glossy’s, tijdschriften staan vol met modellen die er niet uitzien zoals de overige 98%. Dan heb ik het nog niet over reclames op tv en internet. Tegen de tijd dat een meisje 18 jaar is heeft ze 250.000 afbeeldingen gezien van meiden die eruit zien zoals zij er nooit uit zal zien. 250.000 keer zo’n afbeelding wordt zonder dat je dit bewust in de gaten hebt ingeprent in je hersenen. Niks ten nadele van Emma, maar besef goed dat ook zij een product is van hoe media graag een vrouw
    Bekijk onderstaande clip maar eens en zie hoe onbewust het “ideaalbeeld” van de vrouw door de media aan ons wordt opgedrongen.

    https://youtu.be/3yxbKYj1d_U

    1. Toeps schreef:

      Het lijkt me dan ook een goed idee mensen te leren dat wat ze in de media zien niet hetzelfde is als de echte wereld. Jezelf te veel met anderen vergelijken is sowieso niet goed, zelfs al kijk je naar je klasgenoten. Iedereen zal z’n negatieve punten verbergen en de positieve punten uitvergroten, waardoor elk jong persoon het idee krijgt de enige te zijn met een bepaald probleem. Lang leve kunst, drama, boeken, en ja, zelfs social media, waarin jongeren te zien krijgen dat ze niet de enige zijn in een bepaalde positie.

  7. Danella schreef:

    Haha mijn hemel, die Grace heeft goed opgelet. Goed artikel heb je ervan gemaakt! We moeten niet zo snel oordelen over iemand anders.

  8. Nadia schreef:

    Mensen moeten zichzelf gewoon niet zo vergelijken met anderen… En waarom gaan we steeds zitten klappen voor alle dames met curves die ‘zichzelf durven zijn’ blabla maar is dun zijn nog steeds slecht? Misschien kan ze wel niet aankomen en eet ze elke dag van alles en nog wat, maar is haar lichaam gewoon zo? Je weet het niet, dus oordeel dan niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *