Aan de makers van Holland’s Next Top Model

Beste producenten, hoi. Ik weet dat jullie mijn recaps lezen, dus ik ga er even voor het gemak vanuit dat dit schrijfsel jullie ook onder ogen komt. Inmiddels zijn jullie waarschijnlijk druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, en in dat kader heb ik wat tips voor jullie.

Back to basic

Niet al te lang geleden keken Riemer en ik het eerste seizoen van America’s Next Top Model terug. Ik vond de files op een oude harde schijf, en omdat ik nog altijd fan ben van de heerlijk gevatte Elyse Sewell, zwengelde ik de laptop aan.

tumblr_mee131Y2VL1r1okmxo2_500

My homegirl Elyse

Wat gelijk opvalt, is de hoeveelheid shoots in de studio. Een beautyshoot. Een bikinishoot. Een sportswear-shoot. Oké, oké, de beautyshoot is met een slang, maar weinig hysterische taferelen. (Die komen in seizoen 3 wel aan bod, als Eva the Diva met een vogelspin moet poseren. Remember?)

We zien in de uitzending relatief veel van de shoots terug. Niet alleen “dis is jor best shot!”, maar ook beeld van de monitor, Mr. Jay die aanwijzingen geeft, en de fotograaf die na afloop feedback geeft over de veelzijdigheid van het model.

Bungeejumpen

In de jaren dat “tapmaddel” op tv is, zijn de shoots gekker en gekker geworden. Bungeejumpen, wandklimmen, een shoot onder water… Ik snap het, het geeft sensatie, maar is het realistisch? Hoe vaak moet een model nou in een watertank poseren, en wat zegt dat nu helemaal over haar capaciteiten als model? “Ja, nee, het toont haar dóórzettingsvermogen!” Doorzettingsvermogen heb je zeker nodig als model, maar zijn zulke extreme shoots niet een béétje een zwaktebod?

FashionmilkHNTM9_21

FashionmilkHNTM9_19

Bungeejumpen is zó goed voor je port-o-folio!

Een écht portfolio

Over back to basic gesproken: die persfoto’s hè. Je weet wel, de allereerste shoot in aflevering 1, waarin ze de leader opnemen, en de foto’s schieten die op de website komen. Moeten die écht zo over de top? Vergelijk eens de castfoto’s van seizoen 1 en seizoen 10.

Is het niet veel leuker voor ons, de kijker, als we de meiden zien transformeren? Als we zien hoe ze binnenkomen als prachtige, maar blanco canvasjes? Als ik denk aan een écht modellenportfolio, hoe zien dan haar eerste tests eruit? Clean. Zonder (al te veel) make-up. Gewoon het meisje zoals ze is. Kunnen we dat niet als eerste HNTM-shoot doen? Ik weet nog wel een fotograaf. Huehuehue.

hssze0

Het eerste seizoen, waarvan de hélft trouwens nog steeds als model werkt!

1445883500_Topmodel2015Groepsfoto

En het laatste seizoen GTST, eh, HNTM

De digitale revolutie

Het tapmaddel-format is nu al sinds 2003 op de buis, en sindsdien is er nogal wat veranderd in de wereld. Ik wil niet zeggen dat er in 2003 nog geen internet was, maar toen ik vijf jaar daarna voor het eerst Japan bezocht, kon mijn antieke Nokia er nog niet eens béllen.

Tegenwoordig is een model niks meer zonder haar mobiel. Navigatie, appjes van het bureau over de volgende casting, een noodlijn met het thuisfront en natuurlijk social media, want zonder 10.000 volgers mag je bij sommige merken niet eens op casting komen! (Toch, May-Britt?)

Desondanks mogen de modelletjes in spé geen telefoon gebruiken. Dit levert bizarre situaties op, waarin de meiden in de ochtend een video met een iPad moeten maken om “hun persoonlijkheid” te laten zien, waarna ze in de middag “vijf minuten naar huis bellen!” kunnen winnen. Ehm. Skype. WhatsApp. FaceTime.

fashionmilkHNTM6-28

fashionmilkHNTM6-32

…maar ja, die kan ze dus niet lezen!

Natuurlijk, je wil die kandidaten een beetje afzonderen, en natuurlijk, je wil niet dat de afvallers al direct bekend zijn. Ik heb even zitten denken, en ik ben tot het volgende geniale idee gekomen:

De modellen moeten gaan vloggen!

Huh, wat, hoezo? Nou ja, ten eerste, vloggen is hot. “Maar is dat dan wel boeiend?” Jazeker! Half puber-Nederland stemt elke ochtend af op beautyvloggers die met een kraakstem wakker worden en dan een boterhammetje gaan smeren. Vraag mij niet waarom, maar men kijkt ernaar.

En twee, let op RTL, dit is money talk hiero: het scheelt enorm veel geld! Je hoeft namelijk niet met elk meisje een camerateam mee te sturen, als ze allemaal kris-kras door stad X op casting gaan. Je neemt gewoon even contact op met Canon, regelt een tiental G7x-jes (dé vlogcamera van het moment, jawohl) en hop, daar is je footage.

De foto’s kun je later, real-time met de uitzending, gebruiken voor Instagram (jaaah, daar is je social media), en de video’s laten heel “echt” het gedrag van de kandidates zien. I’m telling you, dit is een geweldig plan. (Zó geweldig, dat menig reality-ster ná de show zelf maar is begonnen met vloggen. De eerste duizend subscribers heb je al binnen, ja toch, Yara Fay?)

The real deal

Oh en, nog een laatste ding: kunnen we alsjeblieft eens échte modellen gaan zoeken? Met échte modellenpotentie? Kom op, er komen duizenden meiden op die casting, en nog zitten wij opgescheept met te oude, te commerciële meiden die al een B-carrière achter de rug hebben. Zelfs clown Fisher is het gelukt om goede meisjes te vinden, dus hey. Go for it.

FashionmilkHNTM2_60

Misschien zijn jullie bang dat dit een heel saai programma wordt. Denken jullie dat het, zonder haardrama’s en obvious bitches, niet leuk is om naar te kijken. Maar dan onderschatten jullie jezelf. Ik daag jullie uit: Maak er nu eens een écht modellenprogramma van. Ik zou er graag naar kijken.

PS: Zin om nog eens terug te blikken? Check het recap-archief voor drie seizoenen HNTM en twee seizoenen ICMYAS! Daar gaat je productieve dagje…

3 reacties op “Aan de makers van Holland’s Next Top Model”

  1. Lauren schreef:

    Inderdaad nu is het programma helemaal niet realistisch.Ik zou ook veel liever kijken naar hoe het nou echt gaat in de modelllenwereld.
    Ik hoop dat de mensen van HNTM er wat mee gaan doen!
    Top artikel! xx

  2. Eva schreef:

    Ontzettend leuk geschreven !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *