Het einde van de recaps

Het was augustus, 38 graden celsius en Nederland lag op z’n gat. Ik verveelde me zo dat ik een heel nep-modellenbureau bouwde in WordPress, gewoon om te oefenen, en om het thema eventueel later, al dan niet in aangepaste versie, door te verkopen. Ik maakte me zorgen. De ingeplande fotoshoots liepen nog niet echt storm, en hoewel iedereen me verzekerde dat dat na de zomervakantie wel weer goed zou komen, wist ik het nog zo net niet.

recapklanten

Ik zocht naar andere verklaringen. “Zou het komen doordat minder mensen mijn blog lezen, en mij dus gewoon helemaal niet kénnen?” Ik dacht terug aan de Fashionmilk-tijd, en de periode kort daarna. “Ik ken je blog van de recaps!”, hoorde ik geregeld van een klant. De recaps. Oh ja. Er kwam weer een nieuw seizoen HNTM aan, en hoewel ik de recaps het vorige seizoen had overgeslagen wegens reizen, drukte en geen zin, leek het me nu wel weer een goed idee. Ik had toch tijd.

Totdat halverwege augustus de mailbox plots weer roodgloeiend stond, en de ene job na de andere binnenstroomde. Ik heb as we speak drie gigantisch heftige shootweken en een pittig website-project achter de rug, moet nog een heleboel bewerken en oeps, moet ik eind van deze maand niet het derde deel van mijn boek inleveren? Er staat nog geen letter op papier!

Voor de views?

De recaps maakte ik wel. Ik begon met goede moed, maar gewend aan het succes van de vorige keren, vielen de pageviews me een beetje tegen. Ik besef dat dit nu heel erg overkomt alsof ik het enkel voor de views doe… En ergens is dat misschien ook wel een beetje zo.

Maar dat werkt natuurlijk niet. Mijn motivatie zakte met de week, en inmiddels is het zondag en staat er morgen nog steeds een blok van vier uur in mijn agenda, getiteld “recap”. Vier uur. In plaats van de drie recaps van de afgelopen drie weken, had ik twaalf uur aan mijn boek kunnen schrijven.

Al een paar weken vroeg ik me af waarom de recaps niet meer zo goed lopen als voorheen. Zijn het de kijkcijfers van tapmaddel zelf, die gedaald zijn? Ben ik niet meer grappig? Deze week gebeurden er een aantal dingen die me deden denken aan “projecten” (ja, lekker vaag) uit het verleden, en plots drong het tot me door: HNTM, dat bén ik niet meer.

een nieuwe Toeps

Ik ben veranderd, en mijn blog is meeveranderd. Ik schrijf nu over autisme, over Japan. Ik ben niet meer Toeps van Fashionmilk. Mijn publiek is veranderd, met me meegegroeid en -ontwikkeld. De recaps zijn iets uit het verleden, uit de tijd dat ik nog diep in de modewereld zat, mijn volgers modellen en hun aanhang waren, en ik voornamelijk fashion fotografeerde.

Deze week rondde ik een groot fotoproject voor de Nederlandse Vereniging voor Autisme af. Mijn boek, ook over autisme, komt in april uit. Ik vertrek over drie weken weer voor een dikke maand naar Tokio. Het is goed zo. “Maar Toeps, je kunt toch niet zomaar halverwege het seizoen stoppen?!”, zegt het onaardige monstertje op mijn schouder. “Eh, want?” Ik denk terug aan de projecten waar ik het eerder over had. Achteraf zei ik altijd: “Ik had veel eerder moeten stoppen.” Dus dit was het, wat recaps betreft. Sorry aan alle mensen die ervan genoten, maandag mijn blog bezoeken en in plaats van een grappig verslag van ep. 4 dit verhaal aantreffen. Maar het is goed zo. Vind ik.

14 reacties op “Het einde van de recaps”

 1. Margreet schreef:

  Hi Bianca, ik heb je recaps met plezier gelezen. HNTM boeit me steeds minder, meer van hetzelfde. Ik begrijp helemaal dat je je tijd aan zinniger zaken wilt besteden. Bedankt voor je uitleg, dat is lief, maar je hoeft je niet te verantwoorden wat mij betreft.

  1. Toeps schreef:

   Dankjewel <3

 2. Irene schreef:

  Leuk om te lezen. Ik volg juist je blog om te kunnen lezen over autisme en Japan. Ik herken veel van je, al zit ik nu nog in het traject van de diagnose. Ik herken wel dat je juist te lang dingen doet waar je eigenlijk mee had moeten stoppen. Maar weetje, zelfs de interesses van autisten kunnen veranderen.

  1. Toeps schreef:

   Dat klopt! Ik merk trouwens ook dat mijn Disneyparken-obsessie aan het minderen is. Vroeger ging ik zo 5x per jaar naar Parijs. Sinds ik Disney-bingo heb, lijkt dat een beetje afgevinkt. Je doet me er nog steeds een plezier mee natuurlijk, maar kweenie. Het is minder. (Wel goed ook, anders wordt het alleen maar steeds meer en dat is ook niet te doen, haha!)

 3. Marc Otte schreef:

  Als je fiepsgewijs werkt is de volgende stap logisch.

 4. Fenneke schreef:

  Ik volg je inderdaad ook voor je posts over autisme en Japan. Ik heb een half blog over die modellenshow gelezen maar in tegenstelling tot bijv. tweets over Ik Vertrek moet je denk ik de serie zelf ook kijken om het blog leuk te vinden. Anyway, ik kijk uit naar je blogs over Japan over een paar weken :)

 5. Anne schreef:

  Dappere beslissing, zoals je het omschrijft was het maken van de recaps geen ‘Hell yes!’ ;)

 6. Noortje schreef:

  Wauw wat dapper en goed beschreven! Het gaat mij niet echt vaak over welke onderwerpen je schrijft maar op welke manier. Onwijs fan van je schrijven dus ik lees alles sowieso wel!

 7. Natasja schreef:

  Ja maar Toeps, wat vind je van het feit dat Ramanda er nu uit is? (T_T) Ik dacht meteen:’Voor mij houdt Hollands Next Top Moddol hier op’. Heel veel succes met alle opdrachten en het schrijven van hoofdstukken. Ik lees graag weer over je belevenissen in Japan.

 8. Mjan schreef:

  Dank je wel voor je openhartige stuk over het einde van de recaps. Ik vind het mooi te lezen hoe je bezig bent en dat je hierin voor jezelf kiest.
  Door mijn dochter en de recaps van HNTM heb ik je leren kennen en ging je blog ook voor je andere verhalen lezen.
  Ik wens je veel geluk, liefde en inspiratie met al je activiteiten!

 9. Saskia Savage schreef:

  De enige twee redenen waarom ik kan bedenken dat er minder views zijn op je blog over de Recaps:
  1) je hebt geen FB meer met vrienden, alleen de business page
  2) HNTM trekt steeds minder kijkers

  Ik heb trouwens zelf een site aangemaakt op WordPress en ik ga je followen <3

  1. Toeps schreef:

   Denk dat je gelijk hebt. De Facebook-page trekt ook steeds minder views, Facebook knijpt iedereen af en wil vervolgens geld om mensen te bereiken. Verder hebben ook steeds minder mensen Facebook.

 10. Jessica schreef:

  Jammer, ik las ze altijd met veel plezier! De recaps waren altijd super om te lezen, fijn dat je er nog drie hebt geschreven. Begrijpelijk dat je aan andere projecten wilt werken.

 11. Floor schreef:

  Hi Bianca! Ik keek ook altijd uit naar je recaps…. heel erg jammer dat je ermee bent gestopt, maar begrijpelijk. HNTM heb ik aanstaan maar alleen maar op de achtergond, ik kan het niet meer geboeid kijken. Het niveau is zo gedaald!! Ook missen zoveel kansen om Te laten zien hoe het modellenwerk echt is!! Gezond eten is dit seizoen een NO GO (ik weet wat de modellen te eten kregen en dat ze moesten smeken een keer naar de sportschool te mogen) En ook lekker in je vel zitten en “jezelf” zijn mag niet meer, er moet aan een social media plaatje worden voldaan…een goed model heeft veel volger. Dat is de enige boodschap die ik eruit haal. Groot gelijk dat je er klaar mee bent. Tot snel voor een shoot weer eens! Groetjes, Floor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.