YouTube-tips om rustig van te worden. Of woke. Of blij.

Als ik moe ben, of boos, of onrustig, dan kijk ik graag filmpjes op YouTube. Filmpjes met feitjes, om rustig van te worden. Of filmpjes met crafts, om blij van te worden. Filmpjes om te lachen, of filmpjes om te leren. Hieronder heb ik een aantal van mijn favorieten voor jullie verzameld. Have fun!

Wendover Productions

De meeste video’s van Wendover Productions gaan over vliegtuigen, of anders toch minstens over andere vormen van vervoer. Zijn tweede kanaal, Half As Interesting, is ontstaan uit een subcategorie op Wendover: That Wikipedia List. Een lijst met merkwaardige Wiki-artikelen, die eigenlijk stiekem óók best vaak over vervoer gaan. Enige nadeel: “This video was made possible by Squarespace.” ALL. THE. TIME.

Annika Victoria

Annika Victoria is een Australische chick die houdt van vintage en DIY. Eén van de categorieën op haar kanaal is “Make Thrift Buy”, waarin ze bizarre fashion items probeert na te maken. Hoewel de video hieronder niet echt arbeidsintensief is, zijn haar andere video’s vaak leerzaam en inspirerend. Haar projecten zijn ook voor beginners vaak goed te volgen, en dat is niet bij alle YouTubers het geval.

Coolirpa

De DIY-projecten van Coolirpa bijvoorbeeld zijn een stuk ingewikkelder. Toch vind ik het heerlijk rustgevend om haar video’s te kijken, vooral omdat ik weet dat ik de outfits toch niet zelf hoef na te maken, hahaha! April van Coolirpa maakt ook geregeld verkleedkleren voor haar kleine nichtje, zoals onderstaande Belle-transformatie. Cuuuute!

Dollightful

Deze Amerikaanse chick, die in Korea woont, geeft op haar kanaal Dollightful standaard poppen fantastische make-overs. In onderstaande aflevering transformeert ze een pop tot decora kei-icoon, geïnspireerd door onder andere Kurebayashi (die ik in Tokio fotografeerde). Kleine side note: het is “kei” als in “kee”, niet als in “kie”. Maar goed, je kunt niet alles weten. De pop ziet er hoe dan ook fantastisch uit!

Rachel & Jun

Japans-Amerikaans koppel Rachel & Jun zijn niet altijd even consequent met het uploaden van content. Maar áls ze dan iets posten, is het vaak van hoge kwaliteit, grappig en/of leerzaam. Zo is “50 Facts About Japan” een video waarin eindelijk eens géén bullshit over Japan wordt verkondigd. En hun “Idiot’s Guide To Japanese Appartements” doet me elke keer weer huilen van het lachen. (Ze hebben er trouwens nog twee, voor Japanse keukens en toiletten. Genieten!)

Jun's Kitchen

We blijven even bij dit koppel, want ook Jun’s kookkanaal, Jun’s Kitchen, is het kijken waard. Ook deze tutorials zal ik niet snel proberen na te doen, maar het kijken alleen al is zó rustgevend.

Strange Parts

De YouTuber achter Strange Parts woont in Shenzhen, China. Hij bouwde er zijn eigen iPhone, gewoon, voor de lol. Ook zijn andere video’s zijn fascinerend. Zo pluist hij uit hoe de RFID-chip van een onbemande supermarkt werkt en bezoekt hij de grootste wholesale market van China. Het is de plek waar handelaars van over de hele wereld inkopen.

Best of Reddit

Dit is geen YouTube-kanaal, maar een type video dat door meerdere kanalen gemaakt wordt: de beste posts uit een of andere subreddit, voorgelezen of voorzien van commentaar. De video’s kunnen gaan over Multi-Level Marketing, “Nice Guys” (ofwel: ontsnapte incels uit de incelkelder), door de mand vallende leugenaars, maar ook dingen als design fails en slechte reclame komen aan bod.

Via de ene best of-video kom je bij de andere uit, en zo ben je rustig een hele avond zoet. Hieronder: Best of r/Crappy Design, en r/niceguys Top Posts of All Time, deel 3.

ContraPoints

Het YouTube-kanaal van ContraPoints is leerzaam en prachtig. In stijlvol geproduceerde, vaak grappige video’s wordt uitgelegd wat de tactieken van extreemrechts zijn, wat er mis is met kapitalisme en waarom Antifa wellicht niet al te effectief is. De video zijn heel politiek, en de maker heeft zeker een mening, maar regelmatig wordt de kijker zélf aan het denken gezet, door twee personages te introduceren die verschillende kanten van het spectrum belichamen. Dat zie je onder andere in onderstaande video over transfobie, waarin een transgender-feministe en een beautyguru met elkaar in discussie gaan.

K3

Om niet met een al te zwaar topic af te sluiten, eindigen we met video’s die eigenlijk niks om het lijf hebben: de vlogs van K3. Het ontbreekt de vlogs vaak aan een verhaallijn, een begin en een eind, maar toch. Stiekem smul ik ervan.

Suggesties?

Dat waren ze! (En voor de tweede keer, want WordPress heeft de eerste versie van mijn blog opgegeten! Onvindbaar, foetsie, alles weg…)

Hebben jullie nog tips? Suggesties? Waar kijken jullie graag naar? Let me know in de comments!

5 reacties op “YouTube-tips om rustig van te worden. Of woke. Of blij.”

 1. Floor schreef:

  Heel leuk! Ik ga zeker een paar van deze kanalen bekijken. Als ik verdrietig ben kijk ik altijd het filmpje “Buzz and the Dandelions” en dan lach ik binnen 1 minuut weer. Ik geniet ook heel erg van soldiers coming home video’s, vooral als mensen herenigd worden met hun honden.

 2. Ukkie schreef:

  Bob Ross (ja die schilder) zijn afleveringen zijn allen op youtube te vinden. Ultiem kijkgenot als ik even geen zin heb in de buitenwereld.

 3. chantal schreef:

  April en Annika volg ik ook, heerlijk om te zien hoe ze kleding in elkaar zetten. Sea Lemon maakt veel diy videos, onder andere boekbinden en home decor. Niet moeilijk om na te maken en heel ontspannend om te kijken, ook als je nooit iets namaakt haha, ze heeft een heel ontspannende stem. Als je wilt lachen: the lizzie bennet diaries. Parodie op Pride and Prejudice

 4. moois van mie schreef:

  o help! Nu geraak ik niet meer in mijn bed!

 5. Rein schreef:

  Jun’s Kitchen en Rachel & Jun kan ik ook zeker aanraden.
  Een tip geef ik je graag!
  Voor als je eens in de collegebanken van Stanford University wil zitten kan ik je deze video aanraden. Een zeer interessante video voor de leergierigen wat gaat over de “Human Behavioral Biology”. De eerste van een serie opgenomen college classes van Robert Sapolsky (bekend van het boek “Behave”).
  https://youtu.be/NNnIGh9g6fA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.