Hoi, ik ben Toeps en ik maak websites

Ik deed het al een tijdje. Websites maken. Meer dan tien jaar geleden, toen web-streepje-log nog een ding was, prutste ik uren aan de layout van mijn blog. Ik verzon workarounds om tóch dat ene icoontje voor mijn favoriete blogpost te krijgen, ondanks de beperkingen van het web-log stylingpaneel. Eerder al bouwde ik als tiener mijn eerste Geocities-website. En enkele jaren later, toen ik had besloten toch geen accountant te willen worden, schreef ik me in voor de studie Communicatie en Multimedia Design.

We bouwden websites in Flash. (Aiii.) Schreven onveilige PHP. Hadden docenten die zelf eigenlijk ook niet wisten wat ze aan het doen waren. En ik? Ik wilde gaan fotograferen. Dus ik stapte over naar de kunstacademie.

Toeps de Bouwer

Ik ben nooit gestopt met het bouwen van websites. Zo’n beetje elk jaar had ik een splinternieuw fotografie-portfolio, met echt bladerende boekjes, een horizontale slider, een grid met vier rijen foto’s of whatever nu weer in fashion was.

Mijn portfolio back in 2008/2009

Heel soms bouwde ik iets voor iemand anders. Maar ik wist nog niks van WordPress, of van andere management-systemen, dus makkelijk foto’s uploaden was er voor de klant niet bij. Je moest toch minstens zelf een regeltje kunnen kopiëren, en een ftp-programma kunnen gebruiken. Als de klant een > of { vergat, was de site stuk.

De website van Models in Company (inmiddels opgegaan in Ulla Models) onderhield ik zelf. Geloof me, zulke websites waren hip in 2009.

Het Fashionmilk-tijdperk

Enter Fashionmilk. Toen ik de site overnam, draaide deze al op WordPress. Het was een steile leercurve; er moest een nieuwe layout, oude blogs moesten worden opgeschoond… In eerste instantie werkte ik met child themes. Lang niet alles deed wat ik wilde, en ik wilde ook vaak nét die dingen waar het theme niet voor gemaakt was. Twee foto’s naast elkaar, bijvoorbeeld. Hoewel het een kleine moeite zou zijn geweest om ze in Photoshop aan elkaar te plakken, moest en zou het theme-technisch kunnen. Fashionmilk-stagiaires kregen een waslijst met tips mee: “doe dit niet, doe dat niet, anders breek je de layout!”

Fashionmilk in een van de laatste layouts; een child theme op WordPress TwentyFourteen

Fool-proof webdesign

Natuurlijk brak de layout, meerdere malen. Dat moest anders. Dat moest beter. Dat moest zo fool-proof mogelijk. Dus ik leerde over het bouwen van eigen themes, over page en post templates, over responsive design, en (dank Charis!) over het geweldige Advanced Custom Fields, waarmee de achterkant van een blog heel overzichtelijk gemaakt kan worden.

Coden in Tokio

Meestal bouwde ik in Japan. Dan had ik tijd. Ik bouwde het minimalistische portfolio voor Hannah en leerde over Slick Slider. Bouwde online magazine Alien Mag. Gaf mijn blog (weer eens) een nieuwe layout. Ik bouwde mijn eigen portfolio in html/php, en opnieuw in WordPress, omdat ik dan makkelijker met de foto’s zou kunnen schuiven. Ik bouwde Charlottes portfolio. En ik vond het heerlijk!

It starts *Lion King music starts playing*

Op een gegeven moment besloot ik dat het tijd was. Dus ik bouwde nog een site. Aanschouw toepsmedia.nl.

Dus, wil jij ook een nieuwe website? Let me know! Ik ben te mailen op nerd@toeps.nl.

5 reacties op “Hoi, ik ben Toeps en ik maak websites”

 1. Anne schreef:

  Hahaha Lion King muziek, ik hoorde het ook meteen in mijn hoofd 😂 Ik vind dat die oude websites er echt te gek uitzien eigenlijk!

 2. Toeps schreef:

  Thanks! Was voornamelijk gemaakt in Photoshop, collage, en dan in stukjes gesneden. Mooi, maar helaas totaal niet responsive. Ben benieuwd hoe vreselijk het eruit had gezien op mobiel, hahaha! (Al had je toen nog amper internet op je mobiel anyway…)

 3. Anne schreef:

  Weet niet zeker maar kon je er dan niet een Vector bestand ofzo van maken? Of kan dat niet met foto’s maar alleen met digitaal gemaakte afbeeldingen? Echt een leuke stijl, dat prikbord-achtige!

  En nu vind ik het leuk dat de letters in je menubalk van kleur veranderen als je er met je muis op staat :)

  1. Toeps schreef:

   Nee vector kan alleen met dingen met lijnenwerk, een vector is een beschrijving van die lijnen. En thanks!

 4. Marjon schreef:

  hahaha nerd@toeps.nl hahahahahhahahahaha

  leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.