Bloggen, KVK, belasting en zulks

Omdat ik net op Facebook in een uitgebreid gesprek terecht kwam over belastingen en de KVK, besloot ik er maar een blogje aan te wijden. Heeft iedereen er wat aan. Er is vaak een hoop onduidelijkheid over belastingen. Eén van de meest gehoorde onzin-claims: “Als je onder de duizend euro verdient, hoef je niks op te geven!” Onzin dus, want je moet altijd alles opgeven. Of nou ja, altijd… Ingewikkelde zaken als belastingwetten hebben altijd tientallen uitzonderingen, maar die laat ik nu voor het gemak maar even buiten beschouwing.

Om te beginnen zijn er drie dingen die feitelijk niet zo veel met elkaar te maken hebben: BTW, inkomstenbelasting en de Kamer van Koophandel. Ik zal ze hieronder apart behandelen.

BTW

BTW is een afkorting voor Belasting Toegevoegde Waarde, en heet ook wel omzetbelasting. Het is een belasting van 21% (of 6%, op levensmiddelen en andere essentiële zaken, en soms ook 0%) op het bedrag dat je in rekening brengt. Deze belasting moet je afdragen. Je leveranciers brengen jou ook weer 21% BTW in rekening. Dat mag je juist aftrekken. Dus per saldo betaal je belasting over de toegevoegde waarde – vandaar de naam.

Huh? Snel rekenvoorbeeld: Jij verkoopt een tas voor 300 euro, plus 21% BTW, dus in totaal 363 euro. Die 63 euro zou je dan moeten afdragen. Maar, jij hebt die tas ingekocht voor 100 euro, plus 21% BTW is 121 euro. De 21 euro BTW mag je weer aftrekken van het te betalen bedrag, dus uiteindelijk draag je af: 63 – 21 = 42 euro. Je betaalt dus belasting over de waarde die jij hebt toegevoegd, ofwel de 200 euro die jij bovenop de prijs hebt gedaan.

De Belastingdienst bepaalt of je BTW moet betalen. Ze hebben daar een aantal criteria voor, maar in het algemeen houdt het in dat je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar geld voor krijgt. Dit doe je met een zekere regelmaat. Ofwel: Verkoop jij eenmalig een tas op Marktplaats? Dan ben je niet BTW-plichtig. Heb je een hele shop, waarbij je dozen met tassen uit China laat komen en die weer doorverkoopt (op bijvoorbeeld Marktplaats)? Dan waarschijnlijk wel. Wil je het even uitgebeid nalezen, check dan de site van de Belastingdienst.

Het leukste aan BTW is de kleineondernemersregeling, ofwel de KOR. Deze regeling, bedoeld om kleine ondernemers te stimuleren, houdt in dat je, wanneer je in een jaar minder dan 1.346 euro aan BTW moet afdragen, je alles mag houden! Hoe fijn is dat! Lees alles over de KOR hier. Let op: Dit betekent níet dat je het niet hoeft op te geven!

[LET OP: Dit artikel is oud, de regels voor de KOR zijn inmiddels veranderd.]

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is weer iets heel anders. Het is de belasting die je betaalt over je inkomen. Volledig genomen is het inkomstenbelasting plus de premie voor de volksverzekeringen (AOW bijvoorbeeld). Inkomstenbelasting is inkomensafhankelijk: In de laagste tariefgroep betaal je 37%, voor alles boven de 33.363 euro betaal je 42% en kom je boven de 55.991 euro, dan betaal je over dat deel 52%.

Gelukkig zijn er nog allerlei aftrekposten en kortingen. Dat zijn twee verschillende dingen: Aftrekposten zijn kosten die je van je inkomen af mag trekken, zoals bijvoorbeeld de kosten voor een studie (als je geen stufi krijgt). Kortingen zijn netto, dat houdt in dat je ze van het te betalen bedrag af mag trekken. Zo heb je de algemene heffingskorting, dat is een korting van 2.001 euro, die geldt voor iedereen. De eerste 2.001 euro aan belasting hoef je dus niet te betalen, hoera! Verder is er nog arbeidskorting voor mensen die werken, ouderenkorting voor ouderen, enzovoorts. Deze kortingen zorgen voor veel klok-klepelverhaaltjes, als mensen het hebben over een “belastingvrije voet” of “onder de zoveel euro hoef je niet te betalen”.

Als je inkomsten genereert met bijvoorbeeld je fotografie, blog of knutselwerk, dan kan dat twee kanten op gaan: Resultaat uit overige werkzaamheden (ROW) of winst uit onderneming (WUO). WUO heeft meer voordelen, maar ook meer verplichtingen. Zo moet je een uitgebreidere administratie bijhouden. De Belastingdienst beoordeelt onder welke van de twee je valt. Dit hoeft trouwens niet hetzelfde te zijn als bij de BTW: het kan zijn dat ze je voor de BTW een ondernemer vinden, maar voor de inkomstenbelasting een ROW’er. Hier kun je meer lezen.

– Resultaat uit overige werkzaamheden

Als je je verdiensten opgeeft als resultaat uit overige werkzaamheden, dan is dat resultaat je opbrengsten minus je kosten. Je kunt dit zelf vrij eenvoudig in een excel-bestandje bijhouden. Kosten zijn bijvoorbeeld de hostingkosten van je website, treinkaartjes, inkoopkosten enzovoorts.

– Winst uit onderneming

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, zijn er meer voordeeltjes te halen. Een groot fijn ding is de zelfstandigenaftrek. Dat is een bedrag van 7.280 euro, dat je gewoon hop, van je winst mag aftrekken! Scheelt een hoop! Voorwaarde is wel dat je meer dan 1225 uren per jaar in je onderneming hebt gestoken. Ben je startende ondernemer? Dan mag je nog meer aftrekken! Lees hier meer op de site van de Belastingdienst. Er komt vrij veel kijken bij het ondernemerschap, dus tenzij je écht weet wat je doet, is een boekhouder hier welkom.

Kamer van Koophandel

En dan is er nog de Kamer van Koophandel. Dit is een verplichte instantie waarbij je je bedrijf moet aanmelden. Ik begrijp eigenlijk nog steeds niet waarom de Belastingdienst dit niet gewoon doet, want de KVK is een irritant spam-apparaat, wat ook nog eens je persoonlijke gegevens voor iedereen opvraagbaar maakt. Doodeng. Maar ja, het moet.

Wanneer je je in moet schrijven bij de KVK is doorgaans ongeveer hetzelfde als wanneer je BTW-plichtig bent. Je doet iets tegen betaling, in het economisch verkeer. (Ofwel: als je voor een tientje de auto van je pa wast, telt dat niet. Was je wekelijks de hele straat, dan wordt het al snel een ander verhaal.) Lees het hier op de site van de KVK. Gelukkig is inschrijving tegenwoordig gratis, vroeger moest je er nog voor betalen ook.

Wat wel handig is aan de KVK: Je kunt er andere bedrijven mee opzoeken. Kost wel geld, maar met een account kun je alles inzien. BV’s moeten verplicht hun jaarstukken deponeren, dus in het geval van dubieuze klanten kun je snel zien of ze geldnood hebben. Althans, hadden – de deponeringen liggen er vaak pas na twee jaar.

Hobbies

Op al het bovenstaande is eigenlijk één uitzondering: Soms is iets geen resultaat/onderneming, maar een hobby. Denk niet te makkelijk: “Oooh, dan noem ik mijn blog toch lekker een hobby?” Nope. Als jij er lekker centjes mee aan het verdienen bent, dan ben je gewoon belastingplichtig.

Sommige mensen wíllen juist dat iets een onderneming is: Stel, jij bent een rijke sjaak en je verdient een hoop geld. In je vrije tijd ben je bezig met fotografie, en daar spend je ál je geld aan. Je doet eigenlijk nooit een betaalde klus, dus je onderneming maakt altijd verlies. Dat verlies trek je lekker van je top-inkomen af, zodat je stiekem een hobby hebt met 52% korting! Daar trapt de Belastingdienst natuurlijk niet in. Zij bepalen wie een ondernemer is en wie niet.

Hopelijk was dit een beetje duidelijk voor iedereen! Als ik iets mis heb, zeg het alsjeblieft, dan kan ik het verbeteren. Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat ik bij de fiscus werkte. Wow, de tijd vliegt!

9 reacties op “Bloggen, KVK, belasting en zulks”

  1. boekhoudkantoor schreef:

    Alles waar jij op verdient.. moet de overheid ook op verdienen. Alles waar de overheid niet op kan verdienen terwijl er wel een transactie plaats vindt is illegaal

  2. Emily schreef:

    Wat een super handig artikel voor beginnende bloggers! Veel mensen zijn inderdaad van mening dat een blog een leuke hobby is en als ze geld ontvangen van hun affiliate netwerk denken ze niet aan de belastingdienst. Eigenlijk hetzelfde als startende bedrijven die even vergeten dat ze de helft van de inkomsten als back-up moeten parkeren.

  3. Renske schreef:

    Interessant om te lezen! Inmiddels moet je wel (weer) betalen voor je inschrijving bij de Kvk. Vanochtend gedaan, kost 50 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.