De week van Toeps #36 – Talks About Photography 2016

Als je eigenlijk niks te schrijven hebt, moet je dan wel schrijven? Natuurlijk heb ik genoeg te vertellen, maar dat worden allemaal losse verhalen, met een pakkende, Google-vriendelijke titel en een duidelijk onderwerp. Da’s belangrijk, zo vertelde de eerste spreker op Talks About Photography vandaag.

Projecten

Een jaar na mijn eigen optreden (video hier, tekst hier) was ik uitgenodigd om de nieuwe lichting te komen bekijken. Veertien boeiende sprekers, over uiteenlopende onderwerpen maar met fotografie als verbindende factor. Zo hoorden we de baas van Hollandse Hoogte, maar ook een man die een emotioneel project over kwetsbaarheid oppakte na het overlijden van z’n vrouw.

Jonge fotografe Ilse Wolf deelde haar avontuur op het oersaaie eiland Caldey (28 inwoners), Chris de Bode vertelde op een standup-achtige wijze hoe hij, bijna per ongeluk, de ene na de andere prijs won. Een van mijn favoriete verhalen was dat van Allard de Witte. Zijn ontmoeting met een kindje met FAS (Foetaal Alcohol Syndroom) inspireerde project na project.

Gezellige inwoner van Caldey door Ilse Wolf

2101webapp4bin_docu

Allard de Witte won een Zilveren Camera met deze foto van Mila, een meisje met FAS

Multipotentie

Ik weet nog hoe ik vorig jaar naar TAP ging. Blij vertellend over het bloggen, en minder geïnteresseerd in de fotografie. Althans. Ook vorige keer wisten de mensen met de documentaire projecten mij het meest te boeien. Het verschil met dit jaar is dat er ik nu ook zélf mee bezig ben. Een project over asielkinderen in de Internationale Schakelklassen. Een ontmoeting met een transgender. Ik verander, en mijn fotografie verandert mee.

Even wilde ik typen dat ik een documentair fotograaf aan het worden ben, maar nee, daarmee doe ik mijn andere werk tekort. Ik drukte de backspace-toets in en dacht aan het filmpje dat vriendinnetje Melissa Houben laatst deelde. Een TED-talk, over multipotentialites. Ik denk dat ik er binnenkort nog uitgebreider over ga schrijven, maar dus, feest der herkenning.

Ik volg mijn interesses en daaruit volgen dan weer dingen. Zoals uit het gros van de verhalen vanmiddag ook weer bleek, is zoiets amper te plannen. Het begint bij één foto. Ik vond het prachtig om te zien dat zelfs iets heftigs als het overlijden van je partner kan leiden tot iets moois. En nee Ronald de Jong, daarover hoef je je absoluut niet schuldig te voelen.

Uitgepraat

Nog even kort over de rest van de week: ik had ruzie met Riemer, een zeldzaamheid. Iets futiels over een deur en wie ‘m was vergeten op slot te doen, wat uitliep in een scheldkanonnade. Wat weer uitliep op een retourtje Almere, waar Charlotte me wat afleiding bezorgde. Ik ruimde archieven op, deed pakketjes op de bus, liet mijn huid weer eens frituren (later meer), lag in het gras en deed nog iets met een recap. De ruzie werd gelukkig dezelfde dag nog uitgepraat, al was ik even vergeten hoe verrekte veel energie dat ook al weer kostte.

Volgende week: twee keer nieuw werk, één winactie, een recap, een spannende afspraak en een dagje helpen klussen/verhuizen bij Maan. Maar dat zien jullie dan wel weer! Live volgen? Check dan mijn Instagram (@biancatoeps) en mijn Snapchat (biancatoeps). Fijne week!

Een reactie op “De week van Toeps #36 – Talks About Photography 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *