Le stash

Meestal als mensen hun “stash” laten zien, is het een bak met make-up. Maar als fotograaf bestaat mijn stash uit iets anders: camera’s, lenzen, flitsers en andere gadgets. Wanna see? Hier komen ze!

Le workstation

IMG_9536

Zo zit ik altijd te werken. Dit is op kantoor, maar thuis heb ik een soortgelijke opstelling staan. Handig: het scherm is los, ofwel, het is geen computer maar echt een scherm. Thuis heb ik een modelletje ouder, maar het idee is hetzelfde: je plugt de kabels in de laptop, en hop, beeld! Zo heb ik altijd mijn bestanden bij me, én ik kan heel fancy heen en weer schuiven van het ene scherm naar het andere scherm!

Wat je nog meer ziet op deze foto: mijn Duitse toetsenbord. Ik was ooit in CentrO aan het shoppen, toen ik impulsief een nieuw toetsenbord kocht. Moest ik toch nog hebben. Pas toen ik het ding uitpakte kwam ik tot de ontdekking dat ze in Duitsland heel andere toetsenborden hebben. Ik stelde het ding in op Nederlands en plakte wat stickers op verkeerde knopjes, maar ideaal is anders.

En daaronder, bijna verstopt: mijn Wacom. Het goedkoopste model ever, maar dat geeft niet. Ik neem het ding altijd mee, en het verbaast me een beetje dat ‘ie het nog doet. Voor de niet-fotografen: een Wacom is een tekentablet met pen. Zo kun je veel makkelijker Photoshoppen, want van zo’n muis krijgt iedereen rsi.

Les caméras

IMG_0314

Deze grote vriend is mijn main camera. Het is een Canon 5D Mark II, zoals iedereen die ongeveer wel heeft. Tenzij je een Nikon-persoon bent, natuurlijk. Maar ik heb al Canons sinds mijn eerste powershot in 2004, en sja, dan blijf je erbij. De lens die erop zit is de 24-70 2.8L en daar schiet ik eigenlijk alles mee.

IMG_9571

Ook heb ik deze: de EOS 650. Jep, een analoge camera. Ooit voor een prikkie gekocht op Marktplaats, en het ding maakt me toch mooie foto’s! En de lenzen van mijn 5D passen hier ook op, dus da’s ideaal. Ik heb al veel te lang niet meer gefotografeerd met dit ding, trouwens.

0004 0011

Gemaakt met de EOS 650, uit den ouden doosch: mooie Jacomien. En een lampje.

IMG_9579

IMG_9581

En dan nog deze baby. Ik heb ‘m nog niet zo lang, maar hij is fijn! En niet zo enorm groot als de 5D, dus handtas-proof. Het is een PowerShot G15 van Canon, waarop alles ook handmatig in te stellen is. En vooral dat wieltje bovenop, waarmee je de belichtingscompensatie kunt instellen, is handig!

Lenzen!

IMG_9556

Deze lens is heul duur. En ik gebruik ‘m zelden. Is dat niet zonde? Ja en nee. Gelukkig kocht ik ‘m tweedehands, voor “maar” 900 euro. Het is de 70-200 2.8L USM IS (of zo). Je kunt er heel goed van een afstand mee fotograferen, vogeltjes, of modellen die op straat lopen. In dat geval wordt de achtergrond mooi onscherp, zoals hier:

IMG_2534

In Tokio, voor Girlz. De achtergrond met kleurtjes en lichtjes krijg je er niet zo bij trouwens hoor. Die komen gewoon uit Photoshop.

IMG_9564

Zie hierboven mijn baby 50mm 1.8, de goedkoopste lens die er maar is. Nog geen 100 euro, maar door die 1.8 is ‘ie erg fijn voor portretten. Daarnaast staan een stel ringen, die mij ooit zijn aangeraden in de fotozaak. Ik wilde eigenlijk een macrolens kopen, maar dit was veel goedkoper. De ringen zet je tussen de camera en je lens in, waardoor de brandpuntsafstand verandert. Wat je er onder andere mee kan? Heel dichtbij komen, en een prachtige scherptediepte creëren. Ik maakte deze foto’s ermee:

IMG_9724 IMG_9741

Oké, oké, toen had ik de ringen tussen de tilt-shiftlens van Ruud gezet, en Dominque Samuel deed de prachtige make-up… Maar dus, dat kun je ermee.

En er was licht…

IMG_9549

Ik hou van deze Elinchrom 190 Octa. Enige minpuntje was dat ik er twee had kunnen hebben: ik huurde dit ding zo vaak, dat ik mezelf een boel geld had kunnen uitsparen als ik ‘m gewoon in één keer gekocht had. Fris licht, maar niet plat. En je kunt er gewoon voor gaan staan. U vraagt zich af wat dat sneue stuk plakband daar doet? Nou ja, het bijgeleverde statief was duur, maar oogt niet erg betrouwbaar. Geen idee of die tape iets uit zal richten, maar toch. Het voelt beter zo.

Ik heb trouwens ook nog een kleinere Deep Octa, die geeft beauty-achtig licht, maar is eigenlijk net te klein voor totaalshots.

IMG_9537

Binnenin de octa: mijn Elinchrom Style RX 600. De enige studioflitser die ik heb. Ik wil er graag nog twee, voor leuke effectjes. Maar ja, duur hè. Aan de flitser hangt mijn nieuwe, bijna-draadloze flitsding. Op mijn camera zit een bijbehorend zendertje, en zo kan ik zonder draad flitsen. Als de batterijen opgeladen zijn, that is. En als je nu denkt: “Huh, waarom hangt ‘ie zo, er waren toch ook gewoon inplugbare zenders?” Klopt, maar dit ding kan zelfs aan mijn losse flitser! Als ik dat zou willen, ooit.

Had op zich wel een uitkomst geweest in Zweden, toen ik met een lange sluitertijd werkte en tegen de visagiste riep: “FLITS!”, waarna zij op het knopje drukte. Krijg je overigens best mooi beeld van:

IMG_2989

Hier drukte ze dan dus twee keer op het flitsknopje. Heerlijk, alternatieve technieken.

IMG_9544

Ook heb ik nog de ARRI. Een filmlamp, ofwel een continue lichtbron. Lekker warm, maar ook moeilijk fel.

shoot3-3

Oeh-wie! Deze is oldskool! Lois en River voor Summertime Magazine, ongeveer drie jaar geleden denk ik. Met de ARRI.

IMG_9575

En dan heb ik nog deze opzetflitser. Gebruik ik echt zelden. Ik hou helemaal niet van flitsen, zelfs bij evenementen in donkere hallen gebruik ik nog liever ISO 1600. Maar goed, soms sta je in een loods kinderkleding te schieten, en dan past het wel. Zoals hier:

IMG_5872c

Ik heb trouwens geen flauw idee wat er met dit merk gebeurd is. Het zou gelanceerd worden op de Kleine Fabriek, maar dat is volgens mij uiteindelijk niet doorgegaan. De foto’s hebben twee jaar op de plank gelegen, maar ik vind bovenstaand beeld zo leuk… Ik post ‘m gewoon!

Le rugzak

IMG_0316

IMG_0317

En last but not least: de cameratas! Ik heb dit ding al, euh… Ik denk al wel acht jaar! Hij is perfect. Alles past erin: camera, lenzen, opladers, laptop… En het ding heeft een sluiting aan de achterkant, zodat nooit iemand stiekem je tas kan openmaken. Alleen de vakjes op de voorkant zijn waardeloos, maar ach. De tas is van Crumpler en kwam uit Amerika (sorry, Kim-grap) kostte iets van 150 euro geloof ik. Megaduur, maar hij is het waard!

Nou, dit was mijn spreekbeurt stash. Ik ben benieuwd welk speelgoed jullie allemaal hebben, en tips zijn ook welkom! Let me know!

Een reactie op “Le stash”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *