Jayne van WhyModels is beroemd op Instagram

This post is also available in English

Een vermelding op dit Instagram-account bracht model Robin Hölzken onder de aandacht van Victoria’s Secret. Andere modellen krijgen er honderden volgers bij, als er op @whymodels aandacht aan ze wordt besteed. Het account heeft as we speak 120.000 volgers en groeit. Wie zit er achter deze Insta? Het is de zestienjarige Jayne Harmsen uit Wieringerwerf.

FM: Hoe ben je ooit begonnen?
Jayne: Anderhalf jaar geleden, op een druilerige zaterdagochtend, zat ik me te vervelen. Ik zat te kijken op van die Tumblr-achtige Instagram-accounts en toen dacht ik, dat kan ik ook wel gaan doen. Ik postte wat foto’s van Doutzen, Adriana Lima… En toen kreeg ik daar ineens best veel likes op! Hmm, dacht ik, misschien moet ik die vaker gaan posten!

Eerst heette het account iets van “fashionpics1”, maar dat vond ik niet zo catchy. Toen dacht ik, ik maak er WhyModels van. Waarom? Kwam zomaar in me op!

IMG_1556c

FM: Wanneer is het echt groot geworden?
Jayne: Ik had iets van Chelsey Weimar (Future Faces Model Management) gepost, en toen ging zij me volgen. Door haar kreeg ik er heel veel volgers bij ineens, toen dacht ik wel van, wow! Dat waren toen ook best grote modellen, voor Nederlandse begrippen. Op een gegeven moment gaat het gewoon… Ik weet niet, het groeit gewoon!

Wat ook heel grappig was: Ik ging op intake bij het AMFI (modeopleiding in Amsterdam) en toen vertelde ik over WhyModels. Het meisje dat bij het gesprek zat, zei: “Ja, dat is best wel bekend toch?” Heel veel mensen kennen het gewoon! Ik ken hen niet, maar zij weten wel van WhyModels, dat is best gek.

IMG_1595c

FM: Noem eens een paar van je bekende volgers?
Jayne: Nadine Leopold (Victoria’s Secret-model), Jerome Duran (fotograaf), Thylane Blondeau (nu 14-jarig model dat al op haar tiende op de cover van Vogue stond), Maud Welzen, Ymre Stiekema…

FM: Hoe beslis je wat je post?
Jayne: Ik kijk vaak op Tumblr en Pinterest, of ik zoek echt gericht op een bepaald model. Ook volg ik veel modellen op Instagram.

FM: Vragen mensen ook wel eens of je hen wil posten?
Jayne: Ja, regelmatig. Soms denk ik, nou, weet je… Ik reageer meestal wel op DM’s, anders staat het ook zo stom, maar dan zeg ik: “Ik kijk wel even…”

IMG_1768c

FM: Wil je zelf ook iets in de modellenwereld doen?
Jayne: Ik ben in contact met twee modellenbureaus, maar dat loopt allemaal nog niet zo’n vaart. Over twee weken begin ik aan de opleiding Fashion en Management aan het AMFI, dus iets met mode wordt het sowieso!

FM: Wat vind je leuk aan de meiden die je post?
Jayne: Ze inspireren heel veel mensen, mensen kijken tegen ze op en zien ze als rolmodel.

FM: Kijk jij ook op tegen de modellen?
Jayne: Ja, ik denk het wel. Ik vind het bijvoorbeeld echt knap hoe Doutzen Kroes haar werk en haar gezin combineert. En Romee Strijd, die vind ik ook leuk. Ze heeft altijd mooie foto’s en ze ziet er heel aardig uit, heel down to earth.

IMG_1627c

FM: Je zou best wel een complex kunnen krijgen als je naar al die perfecte meiden kijkt. Heb je daar geen last van?
Jayne: Nee, je moet altijd rekening houden met Photoshop en – Jayne wijst naar de foto van een perfect opgemaakte Taylor Hill – zo komt zij ook niet uit d’r bed rollen!

FM: Wat is de meest gelikete foto ooit?
Jayne zoekt in Iconosquare: Twee van Taylor Hill, die hebben beiden ruim zevenduizend likes. Cara Delevingne, ook ruim zevenduizend, en meer dan zesduizend voor Doutzen en Sunnery in Vogue Nederland.

Toen bekend werd dat Doutzen stopte als Angel bij Victoria’s Secret, leverde dat meer dan driehonderd reacties op. Een record!

IMG_1586c

FM: Zijn er ook nadelen aan het hebben van zo’n populair account?
Jayne: Het is jammer hoe mensen elkaar kunnen afkatten. Soms haal ik het ook wel weg, bijvoorbeeld als ze zeggen: “Die is veel te dun, wat een gratenpakhuis!”

En hoewel ik mijn best doe, is het soms lastig te achterhalen wie de fotograaf van een foto is. Dan wordt er ineens weer zo’n fotograaf helemaal boos op mij…

FM: En levert het je wel eens iets op?
Jayne: Ik heb twee keer met Daniel Wellington samengewerkt, daarvoor heb ik twee horloges gekregen in ruil voor drie posts. En een keer met een Italiaanse modewebsite, toen kreeg ik 200 euro shoptegoed.

Maar ik heb ook vriendinnetjes ontmoet via Instagram, dat is eigenlijk nog wel het leukst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *