Interview: Sophievstheuniverse

Toen ik met het nieuwe Fashionmilk begon, en dus plots niet meer alleen de modellencommunity had om te interviewen, wist ik meteen wie ik voor mijn camera wilde hebben: Sophie. Ik volgde haar al een tijdje op Instagram, vanwege haar mooie foto’s en hippe illustraties. Hoe ik haar ooit ben gaan volgen? Ik had geen idee. Toen ze bij me in de studio was, bleek Sophie het wel te weten. Het antwoord verbaasde me…

Sophie: Ik volgde jou eerst! Ik kwam op jouw account via NikkieTutorials. Zij postte een backstage video, daardoor kwam ik op Fashionmilk en daarna ging ik jou ook persoonlijk volgen. Toen ik zag dat je me terugvolgde, had ik wel even een mini fangirl-momentje!

Oké, daar zaten we dan, twee fangirls tegenover elkaar. Ik was nieuwsgierig: Hoe is Sophie ooit begonnen met die sfeervolle selfies?

11887252_1642758522676309_1123780052_n

11881614_893163800738000_91381934_n

11925884_902208763181240_2020404327_n

S: Eerst maakte ik vooral veel portretfoto’s van andere mensen. Op een gegeven moment was er een selfiewedstrijd bij ons in de buurt, en het leek me wel tof om daaraan mee te doen. Dus toen ging ik selfies maken met mijn camera; zwart-wit, een beetje artsy… Ik won de wedstrijd, en dacht: Ooooh! Dit kan ik dus wel een beetje! Ik postte de selfies op mijn fotografie-Instagram, waarop mensen zeiden: Waarom maak je geen persoonlijk account? Dat werd @sophievstheuniverse.

De naam komt van mijn Lievelingsfilm, Scott Pilgrim vs. the World. Maar “vstheworld” was al bezet, dus doen werd het “vstheuniverse”. Soms reageren mensen iets te serieus op mijn naam: “Oh meisje, je weet toch wel dat het universum niet écht tegen je is hè? Als het even tegenzit…” Maar zo negatief bedoel ik het helemaal niet!

SophieFashionmilk-2c

Sophie vs. Vintage

T: Op je account zien we je vaak in leuke tweedehands looks. Waar komt je voorliefde voor vintage vandaan?
S: Dat komt vooral door mijn moeder. Zij is zó goed in tweedehands dingen scoren! Dan komen we zo’n winkel binnen waarvan ik denk: dit wordt nooit wat. En dan komt zij ineens aan met zo’n berg leuke kleren, dan denk ik, hoe?! Het is én veel goedkoper, én niemand anders heeft hetzelfde aan, wat ik ook wel leuk vind. Nadeel is dat je miljoen vragen krijgt: “Waar heb je dat vandaan?” Ja, tweedehands…

Sophie vs. Fotografie

T: Hoe ben jij ooit begonnen met fotograferen?
S: Mijn ouders hebben ooit een camera gekocht voor betere vakantiefoto’s. Toen dacht ik, dat vind ik leuk! Ik begon een blog, met foto’s met lelijke Picmonkey filters eroverheen, haha! Ik nam de camera overal mee naartoe en het werd echt mijn ding.

T: Je zit nu in je examenjaar, wat zou je hierna willen doen?
S: Eigenlijk weet ik het nog niet. Hopelijk kunstacademie, als ze me willen!

T: Als ze jou niet willen, dan zijn ze echt stom hoor.
S: Ik vind heel veel dingen leuk, daarom vind ik het moeilijk om te kiezen. Misschien grafische vormgeving… In het eerste jaar krijg je wel van alles, maar daarna moet je toch een richting kiezen. En ik doe alles een béétje!

SophieFashionmilk-4c

Sophie vs. Illustraties

T: Ik vind je illustraties ook zo vet! Waarmee werk je vooral?
S: Als ik teken, gebruik ik gewoon spulletjes van de Action. Pennen en papier. Maar soms bedruk ik ook tassen of notitieboekjes, dat is wel wat moeilijker. Ik moet het helemaal stempelen, daar ben ik altijd erg lang mee bezig. In het begin is dat natuurlijk vet leuk, want oh, mensen willen mijn spullen kopen! Maar als ik weer eens vijf uur zit te stempelen, denk ik: Het zou wel fijn zijn als dat iets makkelijker zou kunnen…

11374255_1061463993866291_2019448111_n

11349291_508997682609627_191751791_n

11262598_698039937006726_386355044_n

T: Toen ik op St. Joost zat hadden ze daar een zeefdrukkerij, die kon je gewoon gebruiken voor je privé-projecten. Oké, als je honderd T-shirts ging maken voor je hockeyfeest, dan werden ze niet al te blij van je, maar verder kon je ‘m gewoon gebruiken!
S: Dat heb ik nodig! Maarre… Nu is het nog uniek, omdat ik het echt met de hand heb gemaakt. Da’s een beetje dubbel. Ik persoonlijk hecht meer waarde aan het handgemaakte, maar sommige mensen vinden het dan juist minder waarde hebben, omdat het niet zo perfect is als gekochte dingen. Je kunt zo’n tas of notitieboekje niet echt veel duurder maken dan dingen in de winkel, maar het is wel meer waard… Of is het juist mínder waard?

En wat ook lastig is: Stel, ik koop tien notitieboekjes om te bedrukken, dan zullen er vast wel tien verkocht worden. Maar als ik er meer koop, dan zit ik straks met een hele voorraad notitieboekjes! Nou ja, in het geval van notitieboekjes vind ik dat niet erg, hihi, want ik hou van notitieboekjes. Ik heb er al heel veel, een beetje té veel… Want altijd als ik aan een nieuw boekje begin, is ‘ie nog helemaal mooi. Maar dan moet ik even snel iets opschrijven, en fuck, dan is ‘ie lelijk! Eigenlijk wil ik dan alweer een nieuw boekje, haha. Je hebt zoveel mooie notitieboekjes, ze kosten nog geen tien euro en dan denk ik, ja! Maar als iemand dan vraagt waar al mijn geld naartoe is… “Ehm, notitieboekjes?”

SophieFashionmilk-3c

Sophie VS. Instagram

T: Je hebt zo’n 10.000 volgers op Instagram. Hoe is dat zo gekomen?
S: Da’s best gek gelopen. De eerste anderhalf tot twee jaar had ik gewoon net als iedereen zo’n driehonderd volgers, en toen ineens kwamen er allemaal mensen bij die ik niet ken!

T: Wat voor reacties krijg je?
S: Óf ze vinden me best wel leuk, sommige mensen zelfs een beetje té leuk, dat ik denk, wow, rustig aan, je kent me helemaal niet…! En je hebt mensen die me op een of andere manier niet kunnen uitstaan. Het meest gehaat zijn mijn wenkbrauwen. Nou ja, geliefd én gehaat. Er zijn ook mensen die mij mails sturen in de trant van: “OMG, ik zou mijn ziel verkopen voor jouw wenkbrauwen!”, dan denk ik ook, ehm… En er zijn andere mensen, daarvan krijg ik reacties als: “Je bent op zich best wel mooi, op zich, maar door die wenkbrauwen zie je eruit als een onverzorgde man!”

Er is een film waarin ze zeggen: “You are the sunshine to my rainy day!” Dat reageer ik nu maar naar zulke mensen. Ik hou ook van jou. En dan zeggen ze: “Ja, ik geef alleen maar mijn mening!”

SophieFashionmilk-6

T: Wat ik het aller-irritantst vind, zijn die bitches, die zeggen verder niks, maar die reageren “@randomvriendin: smiley smiley smiley”
S: Dat heb ik heel vaak!

Ik: En dan komt dat andere wijf: “@eerstemeisje: lachsmiley met traantjes”
S: ik snap precies wat je bedoelt! Dan reageer ik maar met een vraagteken. En dan krijg ik ineens een reactie in het Spaans of zo, meestal niet iets heel positiefs. Ik snap het ook écht niet, waarom zou je dat doen? Het irriteert me enorm. Als ik op Instagram zit, chat ik wat met mensen en kijk ik leuke foto’s. En wat doen die mensen? “Ja, we taggen lelijke foto’s en dan kunnen mijn vrienden ook die lelijke foto zien! Hahaha!” Terwijl ik denk: als je de foto lelijk vindt, dan klik je weer weg.

De lijn tussen een mening hebben en gewoon pure evil zijn is soms een beetje weg. Meestal verwijder ik het maar, want als ik het niet verwijder, dan gaan mensen voor mij reageren: “Ja godverdomme, laat Sophie met rust!” of “Jij kutwijf!” En dan denk ik, praat alsjeblieft niet voor mij, want dit wil ik niet onder mijn naam hebben.

T: Oh, ik vind dat heerlijk, dan ga ik lekker met mijn armen over elkaar zitten alsof ik er niet ben, en dan laat ik het ze onderling uitvechten, hehe.
S: In het begin vond ik het wel grappig, maar op een gegeven moment vroegen vrienden me: “Waarom vechten mensen altijd onder jouw foto’s?” Het verpest de sfeer.

Sommige dagen voel ik me best wel zelfverzekerd, maar andere dagen… Zoals op mijn verjaardag, toen kreeg ik die reactie van: “Je bent best wel mooi…”

T: Op zich hè, op zich!
S: “Maar je bent een onverzorgde man!” Dat vond ik echt… Op een of andere manier bleef ‘ie hangen. Meestal gaat het alleen over mijn wenkbrauwen, maar als ze me dan een onverzorgde man noemen…

En het zijn privé-accounts hè. Het zijn nooit eens normale accounts met hun eigen foto erop. Da’s zó makkelijk! Oh, de struggles.

SophieFashionmilk-5c

Internet vs. real life

T: Maar verder is het wel leuk, toch?
S: Jaaa! Ik heb al veel mensen ontmoet, dat vind ik het leukst. Dat je mensen tegenkomt die hetzelfde leuk vinden. Maar het is ook best wel eng. Want die mensen weten niet dat ik uit Limburg kom en met een accent praat. Die mensen weten niet hoe klein ik ben. Op Instagram kun je heel makkelijk alles veranderen. Als ik bij een raam ga staan met goed licht, dan lijkt mijn huid ook helemaal mooi… Maar niet alles is zo perfect aan mij.

T: Denk je dat mensen dat verwachten dan?
S: Er is zo’n quote: “Those who matter don’t mind, and those who mind don’t matter.”

T: Da’s een goeie!
S: Er zijn mensen die ik heb ontmoet, waarbij het was alsof we elkaar al tien jaar kenden. Dat ik dacht: waarom kende ik jou nog niet!

Gemakkelijk gebruikt

S: Vrienden zeggen wel dat ik me te gemakkelijk laat gebruiken. Voorbeeldje: Mensen tekenen mij soms na, en dat vind ik natuurlijk helemaal geweldig! Ze hebben helemaal de moeite genomen om mij na te tekenen, en natuurlijk deel ik dat dan. Maar nu zijn er ook mensen die, oh en dat vind ik echt heel stom om te zeggen, maar euh, nou ja, lelijkere tekeningen maken, en dan zeg ik wel gewoon dankjewel natuurlijk, omdat ik het alsnog heel leuk vind dat ze de moeite hebben genomen, maar dan reageren ze zo van: “Waarom deel je het niet?!” Daar is het ze dus stiekem om te doen.

SophieFashionmilk-1c

Sophie VS. The Universe

S: Niet iedereen begrijpt het internet. Soms zit ik in de trein om mensen te ontmoeten, en dan denk ik: Ik had die mensen nooit ontmoet als ik dit account niet had aangemaakt. Dan was ik hier nu niet geweest… Soms zeggen mensen: “Oooh, je post wel veel op Instagram… Sophie is Instagram-famous!” Als een soort grapje, om het belachelijk te maken. Maar dan denk ik: Ik zit wel hier, waar zitten jullie?
T: Ik heb precies hetzelfde! Ik had laatst een talk over fotografie en bloggen, en toen kwam ik er ook achter dat echt alles in mijn leven uit mijn blog is voortgekomen. Als ik niet was gaan bloggen, was ik nu accountant geweest!
S: Je hebt er zoveel meer aan dan mensen denken. Ook al heb je maar weinig volgers en je gaat maar naar een meeting, dan maak je al vrienden. Ik kom uit een mini-dorp in de buurt van Roermond, qua blogcommunity echt the middle of nowhere. In Amsterdam heeft bijna iedereen een blog, lijkt het, maar bij ons is dat niet zo. Dankzij internet heb ik nu, behalve mijn “thuisvriendinnen”, ook een groep “blogvriendinnen”. Dat is toch superleuk, dat dat kan! •

Alle foto’s met paarse achtergrond zijn door mij gemaakt. Meer van mijn werk is te zien op mijn website. De rest van de foto’s is afkomstig van de Instagram van Sophie: @sophievstheuniverse. Go check it out!

2 reacties op “Interview: Sophievstheuniverse”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *