Interview: Psychara

Toen ik een tijdje terug voor Girlz een reportage maakte op het Miss en Mister Alternative-festival, ontmoette ik Mara. Haar zus Lisa had ik toevallig al eerder ontmoet in Tokio, waar ze als model werkte. Terwijl Lisa verdient aan haar commerciële looks, valt Mara, online beter bekend als Psychara, op omdat ze juist het tegenovergestelde is: duister, bijna hekserig.

Mara trok mijn interesse, dus ik besloot haar te vragen voor een shoot. Niet een shoot zoals ze die vaker doet, in een bos, met rook en special effects. Nee, ik vroeg Charlotte van Beusekom (Colourfool Agency) de make-up te doen, zocht mijn doos met stickers en met z’n drieën gingen we los!


Fashionmilk: Hoi! Wie ben jij?
Mara: Ik ben Mara. Ik ben 23 jaar en kom uit Zaandam. Op dit moment woon ik in Breda, omdat ik daar aan de kunstacademie studeer. Illustratie.

Baby gothic

FM: Hoe zou je je stijl omschrijven?
M: Hmm, da’s moeilijk… Een beetje heks-achtig, denk ik. Tegenwoordig dan. Voorheen noemde ik mezelf een alien goth, toen droeg ik meer gekleurde dingen. Nu ben ik meer heks-achtig, met allemaal flowy items.

12339632_942069435879349_471539265092608675_o

10986459_919788461440780_4911948517233496282_n

Outfitposts à la Mara

FM: Wanneer ben je begonnen je zo te kleden?
M: Toen ik elf was. In het begin was het heel lelijk, haha. Toen leek ik echt een beetje op een jongetje. Ik had een hanekam, ik was altijd al superdun en dan had ik zo’n oversized shirt aan, met een oversized broek… Het zag er niet uit! Echt zo’n baby gothic, hahaha.

Toen ik zo’n veertien jaar oud was, werd het eindelijk wat vrouwelijker. Ik droeg rokjes en had nepdreads. Sinds een paar jaar heb ik eindelijk echte dreads!

FM: Wie of wat heeft je beïnvloed in je stijl?
M: Mijn vader. Ik ben opgegroeid met mijn vaders muziek, gothic metal: Black Sabbath, Iron Maiden, Rammstein… Op een gegeven moment had je ook Within Temptation op TMF, en dan ging ik wel eens met mijn vader een ooms naar concerten. Dat vond ik altijd super mooi, die vrouwen in die jurken, dat duistere…

Ik was altijd al creatief, en nu kon ik dus mijn creativiteit kwijt in mijn uiterlijk.

MaraFashionmilk-2c_1

Foto: Toeps Fotografie – Haar en make-up: Charlotte van Beusekom

Fuck you allemaal

FM: Hoe reageerden mensen?
M: Mijn ouders hebben me altijd wel gesupport, want ik bleef verder gewoon mezelf. Wat andere mensen betreft: In groep 8 begon ik, maar dat was een kleine basisschool en iedereen kende elkaar, dus zij dachten: “Oh, da’s gewoon Mara.” Op de middelbare school ben ik wel heel erg gepest. Ik ben trouw aan mijn stijl gebleven, maar ik werd er wel een beetje hard van. Zo van: ‘Fuck you allemaal!’ Ach, het waren ook maar onzekere mensen denk ik nu.

Voordat ik aan de kunstacademie begon, heb ik nog grafisch vormgeven gedaan in Amsterdam, en toen ik daar begon was ik helemaal verbaasd: ik werd opeens niet gepest! Maar als ik hier in Zaandam door de stad loop, heb ik heel snel dat mensen me naroepen: “Huuu, gothic!”

Ze vinden het ook heel grappig om dan te vragen: “Heuj, waar heb je je schoenen vandaan!” Dan zeg ik, internet. Vervolgens vallen ze stil. Dan denk ik: wat was het doel? Ik ga toch ook niet iemand naroepen: “Hee, blond!”, of: “Voetbalshirt!” Haha, zo dom!

In Breda heb ik dat trouwens helemaal niet, daar ik krijg zelfs complimenten.

MaraFashionmilk-4c2_1

Foto: Toeps Fotografie – Haar en make-up: Charlotte van Beusekom

Stijlicoon

FM: Je hebt best wel een fanbase op internet, hoe komt dat zo?
M: Vroeger, toen Hyves nog bestond, postte ik daar foto’s van fotoshoots en selfies. Heel veel mensen voegden me toe, tot ik de grens van duizend vrienden bereikte. Mensen spoorden me aan om Facebook te gaan gebruiken. Maar Facebook wilde ik eigenlijk liever voor familie en vrienden houden, dus toen adviseerden mensen me een pagina te starten. Dat was in 2011 volgens mij, en nu heb ik 48.000 likes!

Ik krijg veel berichtjes van mensen, en soms ook hele verhalen. Ze noemen mij hun stijlicoon, en soms doen ze me ook echt na. Hetzelfde haar, dezelfde schoenen… Of dan had ik een foto in een bepaalde pose, en dan zag ik daarna andere mensen diezelfde pose doen. En op evenementen als Elfia komen mensen naar me toe, daar word ik echt herkend. Dat vind ik echt ontzettend lief!

12388206_961141647278582_576126494_n

Mara’s outfit voor Elfia

FM: Waar koop je je kleren?
M: Ik heb een paar dingen, bijvoorbeeld mijn schoenen en accessoires, die ik bij alternatieve winkels koop, maar ik kom eigenlijk het meest gewoon bij H&M – vooral nu ze die grey collection hebben! Ik ga ook heel vaak naar de kringloop, want ik heb thuis een naaimachine staan waarmee ik kleding kan vermaken. Maar dit is gewoon – kijkt naar outfit – New Yorker, Primark…

Ik ben wel eens model voor lookbooks en video’s van Attitude Holland, een alternatieve webshop, en dan krijg ik daar ook spulletjes voor.

MaraFashionmilk-1c

Foto: Toeps Fotografie – Haar en make-up: Charlotte van Beusekom

Kunst en knuffels

FM: Je verkoopt zelfgemaakte knuffeltjes, Psypuffs. Waarom ben je daarmee begonnen?
M: Omdat ik op de kunstacademie zit, waar het soms heel druk is en soms wat rustiger, is een normaal bijbaantje onhandig. Vroeger maakte ik al knuffeltjes op de naaimachine, dus het leek me een goede manier om wat bij te verdienen naast mijn studie.

De eerste serie die ik maakte, was direct een groot succes. Ik maak steeds een batch van bijvoorbeeld tien stuks, en die post ik dan online. Ze zijn dan vaak vrijwel direct uitverkocht; mijn record is binnen drie minuten!

Ik neem ook altijd een Puffsy mee in mijn tas, zodat ik een foto kan maken als ik ergens ben. Klanten gaan dat nu ook doen; ik krijg geregeld foto’s toegestuurd. Zo leuk!

IMG_7091

Mara voor Girlz, met haar Psypuffs (Foto: Toeps Fotografie)

FM: Kan je meer vertellen over het werk dat je maakt op de kunstacademie?
M: Veel van mijn inspiratie haal ik uit de natuur. Ik wil later ook een huis in het bos met dieren – dan zie je me nooit meer terug, haha.

Ik ben nu bezig met een installatie; een groot beest, waarop ik ga videomappen om mensen te leren afstand te bewaren ten opzichte van dieren. Mensen vinden dat ze boven dieren staan, ik wil die verhoudingen gelijktrekken. Mijn installatie heeft een bewegingssensor: als mensen te dichtbij komen, dan gaat er met geluid en beeld van alles gebeuren. De titel is dan ook “Back Off!”

Beyoncé

FM: Ben je ook duister qua persoonlijkheid?
M: Mijn vrienden zeggen altijd: ‘jij bent vaak donker gekleed, met doodshoofden en zo, maar je bent de meest blije, optimistische persoon die ik ken!’

Ik luister graag naar Igorrr, Keiharde gitaren met opera erdoorheen, maar ik ben ook een enorme fan van Beyoncé. Dat verwachten mensen niet, haha! •

Meer weten over Mara? Check dan eens haar Facebook, Instagram en YouTube! Psypuffs kopen? Dat kan hier!

2 reacties op “Interview: Psychara”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *