Editor’s Note #61 – Watten

Wellicht heb je het artikel al wel voorbij zien komen. Veel Nederlandse modellen hebben op Facebook al reacties geplaatst, nadat iemand dit artikel postte met als bijschrift: “dit is de trieste realiteit”. Voor wie geen tijd heeft om het artikel te lezen, of al afknapt bij het woord “fissa”: de realiteit volgens het stuk is dat modellen watten eten (helpt tegen de honger, jawel), antidepressiva als smarties eten, driemaal daags aan de laxeerpillen zitten en eh, “zijn er nog rijke mannen die willen betalen voor seks?”. Nou ja, dat dus.

In welke hoedanigheid de schrijfster van het artikel in het modellenappartement zat is mij even onduidelijk. Naar eigen zeggen als plus-size model, of wellicht was dat sarcastisch. Hoe dan ook, ik had nog nooit van haar gehoord. Het geeft te denken over haar geloofwaardigheid. Maar laten we er eens voor het gemak aannemen dat het allemaal waar is wat ze zegt. Hoe chique is het dan, om dit verhaal met een (oké, oké, geblurde) foto van het meisje online te zetten? Wat zou Ivvy-Chloé hiermee willen bereiken? Eén ding is haar zeker gelukt: ze heeft onze aandacht.

Onder het artikel werd volop gereageerd door modellen. Ik moest gniffelen om de opmerking van één van hen, dat ze zich bijna verslikte in een watje. Zouden er echt mensen watten eten? Beland je dan niet gewoon keihard in het ziekenhuis? En wat zou dan beter zijn, fluffy watjes of demak-up?

Ik heb zelf ook wel eens een paar nachten in een modellenappartement gelogeerd. Veel verder dan een overbelast Skype-netwerk ging het daar niet. De modellen waren blij en aten. We zijn zelfs met z’n allen naar een burgertent geweest, waar we de dikste, grootste Amerikaanse hamburgers ever hebben gegeten. Oh yeah, modellen eten. Sommige modellen moeten op hun lijn letten en eten daarom niet de vette burger maar een lekkere salade. Rennen ’s morgens een rondje. Je weet wel, de gewone dingen die meiden doen als ze in shape willen blijven.

Het verhaal van Ivvy-Chloé irriteert me mateloos. Niet omdat er geen gekke meiden zíjn; zoekt en gij zult vinden. Vooral meiden met een arme achtergrond en een derderangs modellenbureau zullen nét even wat verder gaan dan gezond is. Sommige meiden zijn gewoon batshit crazy. In de modellenwereld, op de middelbare school, overal. En dat is zielig. En erg. Zo’n meisje (nog steeds aannemende dat Ivvy-Chloé’s verhaal niet uit de dikke duim komt) moet geholpen worden, niet te kakken worden gezet voor heel Nederland. En al zéker niet als uithangbord gebruikt worden voor “de modellenwereld”.

Maar ja. Spunk is blij, want zij hebben een flinke berg pageviews op hun artikel. Ivvy-Chloé heeft aandacht. Dat het gemiddelde Nederlandse model zich weer tegenover achternichtjes en tantes moet verdedigen na zo’n artikel, dat interesseert niemand iets. Straks behoort het tot de algemene kennis dat modellen watten naar binnen werken. Totdat er een gek meisje in het ziekenhuis wordt opgenomen om haar maag leeg te laten pompen. Omdat ze het echt heeft geprobeerd; watjes eten.

7 reacties op “Editor’s Note #61 – Watten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *