Laat je horen tegen haat!

Het zal jullie niet ontgaan zijn: Sinds Trump vorige week zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, is de pleuris uitgebroken. Wetenschappers wordt het zwijgen opgelegd, die oliepijpleiding door Sioux-gebied komt er tóch, en als klap op de vuurpijl worden sinds gisteren burgers uit zeven (grotendeels) Islamitische landen geweerd. Óók als ze gewoon een green card hebben en al jaren in de VS wonen en werken.

Iedereen is woest, en dat is logisch. Maar het is ook wel een beetje laat. Heel lang heeft men gezegd: “Ach joh, die Trump, het zal allemaal wel meevallen.” Maar het valt niet mee, en iedereen is in shock.

Deporteren

Toch staat het ons misschien ook te wachten. Waar Wilders eerst nog het lachertje van de politiek was, heeft inmiddels voor een klimaat gezorgd waarin debatteren over het deporteren van Moslims gewoon kan in een openbare gelegenheid als De Balie. Hij weet feilloos de grens te verleggen, stukje bij beetje, tot op het punt waarop we andere mensen niet meer als mensen zien, en haat de boventoon gaat voeren.

En nee, je mag niet met Hitler vergelijken, want dat is een zwaktebod. Maar zelfs als ‘ie met een klein, zwart snorretje en z’n arm gestrekt in de lucht de menigte zou toeschreeuwen, zouden er mensen zijn die de vergelijking niet willen maken. Het aanhalen van de Wet van Godwin in inmiddels zelf een Godwin geworden. Ik wil jullie er allemaal eventjes aan herinneren dat Hitler in 1933 óók niet op campagne ging met een blauwdruk van gaskamers en een groot plan om zes miljoen Joden uit te moorden. Dat was het einde van het verhaal. Dit is het begin.

Als Wilders aan de macht komt, en de plannen in zijn programma ook daadwerkelijk zou gaan uitvoeren, dan worden er Moslims vervolgd om het in de kást hebben van een Koran. Dan worden er mensen als Ami uitgezet, omdat ze in plaats van een paspoort een verblijfsvergunning hebben. Ja, ook Ami. Als je nu nog steeds denkt dat Wilders dat “heus niet zou doen”, dan verwijs ik je nog even terug naar de eerste twee alinea’s van dit stuk.

En nu denk je misschien: “Ja, maar, wat moet ik daar nou aan doen?” GA STEMMEN. “Ja maar, op wie dan?”

Op wie dan

Na mijn vorige stuk vroegen veel mensen dat. Op wie ze dan wél zouden moeten stemmen. En weet je, dat maakt me niet eens zoveel uit. In 2010 ging 41 procent van de jongeren tussen de 18 en de 25 helemáál niet naar de stembus. Dus wie van zijn lazy ass af komt, voegt sowieso wat toe.

Maar op wie dan? Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Jesse Klaver van GroenLinks. Hij is pas 30, maar hij draait al een flinke tijd mee in de landelijke politiek. En juist doordat hij jong is, heeft hij meer raakvlakken met de jonge kiezer dan de gemiddelde politicus. Jesse staat voor verbinding, voor samenwerking, en voor niet alles altijd maar in geld uitdrukken. Sommige dingen zijn gewoon belangrijk; zorg, het milieu. Meer over de standpunten van GroenLinks vind je hier.

Waar je ook voor zou kunnen kiezen, is D66. Onderwijs is altijd een van hun grootste speerpunten geweest, en is dat nog steeds. Ook zijn ze voorstander van samenwerken in Europa. D66 gaat uit van de eigen kracht van mensen; ze geven verantwoordelijkheid en vrijheid, houden niet van pamperen, maar willen ook niemand links laten liggen. Meer over het programma van D66 vind je hier.

Mocht je vooral erg veel waarde hechten aan gelijke behandeling en de voorkoming van discriminatie, kijk dan eens naar de partij van Sylvana Simons: Artikel1. Je zou ook op haar kunnen stemmen omdat je wat meer diversiteit in de Kamer wil. Sylvana zal, mits gekozen, waarschijnlijk de enige donkere vrouw zijn in de hele Tweede Kamer.

Vind je het belangrijk dat ons internet vrij blijft? Kijk dan eens naar de Piratenpartij. Het klinkt misschien als een grapje, maar de mensen achter de Piratenpartij menen het wel degelijk serieus. Als je CitizenFour kijkt, de docu over Edward Snowden, krijg je wellicht een beetje een idee. Meer over de Piratenpartij vind je hier.

Weet je het écht niet, maar hou je van dieren? Overweeg dan eens de Partij voor de Dieren. Duurzaamheid en diervriendelijkheid staan logischerwijs hoog in het vaandel, maar dat is niet het enige waar de partij zich mee bezig houdt. Lees het hele programma hier.

En dan heb je natuurlijk ook nog de SP, het CDA, de PvdA, de VVD… 50plus kan ik wel buiten beschouwing laten voor mijn lezerspubliek denk ik, haha. Oh ja, en DENK. En die rechtse GeenStijl-partijtjes. En de Christenen met een harde G van de SGP en de ChristenUnie.

En ja, die influencers…

Nog wat. Ik wil nu eindelijk die bloggers en vloggers wel eens horen. Nee, niet een makkelijk retweetje hier en daar. Ik wil meningen. Van Anna Nooshin bijvoorbeeld, die hoogstwaarschijnlijk op dit moment niet meer naar Amerika kan vliegen omdat je nu eenmaal geen afstand kunt doen van je Iraanse nationaliteit. Van Mascha, omdat zij weet hoe het is om als vreemdeling in een nieuw land te komen. En van de rest, omdat, nou gewoon, omdat dit ontzettend belangrijk is voor de toekomst van ons land, het land van je toekomstige kinderen, van je vrienden waarvan je misschien nog niet eens wéét wat hun story is. Het maakt niet uit wat je link is, wat je invalshoek is. Ik wil jullie horen!

“Ja maar, ik ben maar een vlogger, wat weet ík nou?!” Genoeg. Genoeg om straks op 15 maart in dat stemhokje een bolletje rood te kleuren, net als ál die andere mensen. Je hebt écht wel een mening. Daarbij heb je een ongekend bereik, dat je tot nu toe vooral inzet om je eigen leven relaxter te maken. Het wordt tijd dat je die power gebruikt voor iets dat écht belangrijk is.

Doe het! Doe het, zodat wij het voorbeeld van Oostenrijk volgen, en niet dat van Amerika. Doe het, zodat wij laten zien wat Nederland voor een land is. Een land dat altijd voorop heeft gelopen op het gebied van vrouwenrechten, op het gebied van LGBT-wetgeving, op het gebied van tolerantie. Laten we zorgen dat Nederland dat land blijft. Laten we zorgen dat de haat niet wint.

Edit, zondag 29 januari, 8:54:

Ik zie dat zowel Anna als Mascha op twitter inmiddels een aantal tweets hebben geplaatst over het gebeuren in Amerika. Daar ben ik heel blij mee, en ik hoop dat ze die lijn ook doorzetten naar Nederland. Het is zó belangrijk!

22 reacties op “Laat je horen tegen haat!”

 1. Marguerita schreef:

  Wat heb je een mooi stuk geschreven! En je hebt gelijk Hitler schoot wel direct te binnen met al die acties van Trump in Amerika. Ik vond hem al griezelig, maar dit gaat verder dan griezelig :-(

 2. Blacky W Swart schreef:

  Goed zo Toeps
  Ik ben wel een 50, zelfs een 60 plusser en met belangstelling volg ik je frisse mening. Ga door, met je goede ideeën, ik hoop dat iedereen die deze oproep van je leest de moeite neemt te gaan stemmen. In mijn jonge jaren heb ook ik niet gestemd en op de politiek gekotst. Nu weet ik dat naast op hen kotsen je stem uitbrengen in ieder geval een ietsje pietsje bijdraagt. In ieder geval het gevaar zoals wat je nu zo goed hebt omschreven in de wielen te rijden.

 3. Noortje schreef:

  Denk inderdaad dat Wilders veel van zijn ideeën zou willen realiseren maar heb ook het gevoel dat dat wat anders ligt dan in Amerika. Trump is een president over een enorm land. Een minister hier moet iedereen met zich mee hebben anders gebeurd het niet. Of zie ik dit nou verkeerd? Want veel is er niet veranderd de afgelopen jaren hier. Dan zat die weer te zeiken, dan wilde die ineens niet meer mee doen.

  Dit is een democratie, meeste stemmen gelden. Daar is het wie de meeste kiesmannetjes voor zich heeft.

  Maar goed, ik stem de laatste jaren op de dieren partij. Die doen tenminste nog wat :D.

  1. Toeps schreef:

   Dat is zeker zo, wij hebben gelukkig een meerpartijensysteem, maar laten we niet achteroverleunen. Dit proces gaat stapje voor stapje, steeds weer zoekt Wilders de grenzen op, tot het moment dat hij gewoon een hele bevolkingsgroep hun rechten kan afpakken omdat het inmiddels bon ton geworden is om dat gewoon te doen.

  2. René Hageman schreef:

   Het woord haat is een uiterste, net als de aanhangers van Trump ook uitersten hanteren. Dat er problemen zijn met Moslims is iedereen duidelijk. De fanatieken onder hen verzetten zich tegen en verwerpen de Westerse cultuur. Zij willen een staat waarin religie (de Islam) de lakens uitdeelt. Dat hebben wij vroeger ook wel gehad, toen er kerkelijk recht bestond.
   Dit strookt echter niet met de manier waarop wij nu gewend zijn te leven.
   Daarom blijft dit een bron van conflicten en Trump of Wilders hebben daar hun eigen oplossing voor. Toentertijd toen de eerste gastarbeiders kwamen, konden wij ons niet voorstellen dat deze mensen zich niet aan onze cultuur zouden aanpassen.
   Wat is nu wel de oplossing?

   Alles wat bestaat heeft een reden, anders zou het niet bestaan, aldus de filosoof Hegel en dat geldt voor Wilders, Trump en ook voor IS.

 4. Elly schreef:

  Mooi stuk Toeps. Je lezerspubliek bestaat uit in ieder geval twee vijftigplussers. De reactie hierboven en ondergetekende. Het is mooi om jouw passie in het stuk terug te lezen! Ik hoop dat je nog lang zo door gaat

  1. Toeps schreef:

   Haha zo leer ik nog eens wat over mijn lezerspubliek! Dankjewel!

 5. Ilse schreef:

  Wat een goed stuk, dankjewel! Ik hoop dat veel mensen (jongeren) dit lezen en hierdoor besluiten om tóch te gaan stemmen.

 6. Siska Kuizenga schreef:

  Hoi Toeps,
  Hier ook een bijna vijftiger die je stukjes erg leuk vindt. Je ideeën zijn precies mijn gedachten.
  Laten we hopen dat iedereen 15 maart zijn verstand gebruikt!
  Groeten Siska

 7. Evelien schreef:

  Goed bezig Bianca! Ik ga altijd stemmen (of machtig iemand om dat voor mij te doen) maar ben inderdaad een beetje bang wat er gaat gebeuren als mensen denken ‘dat het wel goed zal komen’…

 8. Willem Visser schreef:

  Dank je voor je artikel. Je boodschap is duidelijk. En stimulerend. De links naar de partijprogramma’s? Top!
  Een aanvullende opmerking mijnerzijds, als 66 jarige vader en grootvader ben ik meer dan ooit betrokken bij de internationale politiek. Voor de kinderen en kleinkinderen. Voor een veilige en leefbare wereld. De ouderen partij is daarom geen optie. Noch de club van W. Onderschat de politieke kracht van de ouderen niet.

 9. Peter68 schreef:

  De oliepijpleiding gaat helemaal niet door het Sioux gebied maar wordt 70 mijl verderop aangelegd. | https://www.redflagnews.com/headlines-2017/what-they-tell-you-trump-is-restarting-the-pipeline-what-they-dont-tell-you-its-70-miles-from-standing-rock-and-made-with-american-steal | Mensen blaten elkaar graag na zonder überhaupt verder te willen kijken of onderzoek te doen laat staan zelf na te denken. De media hier is oppermachtig of het nu om Trump gaat of over het Rusland van Poetin. En nee ik ben geen fan van Trump maar hij is wel the kick in the butt die de wereld nu nodig heeft. Of wilde we liever doormodderen met die schoften en slavendrijvers in Brussel en de Clintons die al verschillende oorlogen klaar hadden staan? Ik niet. Laat Trump maar lekker de boel overhoop trekken.

 10. Rosie schreef:

  Super stuk heb je geschreven Toeps! Ik schreef afgelopen week ook een artikel over de vrouwenmars en mijn ongeloof dat geen enkele ‘online influencer’ daar aandacht aan besteed heeft. Ongelofelijk. Tof dat je een heleboel uitgezocht hebt van de partijen, ik denk dat veel mensen daar iets aan kunnen hebben. Ik ga je artikel delen, topper ben je!

 11. Leonie schreef:

  Je hebt helemaal gelijk, kan niks meer aan toevoegen. Goed stuk!

 12. Jacqueline schreef:

  Ik zie mezelf op mijn blog niet heel erg als een influencer, maar vind dit soort dingen wel belangrijk om aan mijn studenten mee te geven. Vind het soms wel shocking om te horen hoe divers de meningen van mijn studenten zijn en hoop ze een beetje aan het denken te zetten over wat die politieke partijen nu echt willen. Niet dat ik het ze voorkauw, maar wel aanzet om het verder te onderzoeken en niet alleen op basis van gevoel ergens op te stemmen.
  En ik hoop toch echt dat die Trump-praktijken niet overwaaien naar hier. Van de week kwam een zenuwachtige student me vragen of ze wel aan een examen deel mocht nemen, want haar verblijfsvergunning was verlopen. Alsof ze nog niet genoeg heeft om zich druk om te maken…

  1. Toeps schreef:

   Ach jeetje, wat sneu! En dan doet zo’n iemand zo haar best met een studie en alles…

 13. Jacintha schreef:

  Ga door, ga door met dit soort blogs. We vallen van de ene verbazing in de andere als we naar de USA kijken, maar we stonden erbij en keken ernaar is meestal niet de handigste manier. Ik hoop dat de gebeurtenissen de ingedutte politiek weer opschudt en wakker maakt. Het gaat niet om mooie promotiepraatjes, maar om menselijke waarden en bestaanszekerheid. Het gebruik van het democratische recht waar mijn grootouders voor vochten. Ja ook ik ben 60 en vind het geweldig dat je dit op deze manier schrijft.

  1. Toeps schreef:

   Dankjewel!

 14. Manu schreef:

  Ik ben nu 21 en heb 1 keer mogen stemmen. De gemeenteverkiezingen dan. Want 4 jaar geleden was ik nog te jong. Ik vind mezelf wel eerder links dan rechts. Maar toch vind ik het erg moeilijk om een beslissing te maken. Veel partijen hechten waarde aan dingen die ik belangrijk vind: duurzaamheid, zorg en welzijn en onderwijs. Maar ze doen ook uitspraken over zaken die ik (nog) niet helemaal begrijp. Ik vind het moeilijk om daar iets over te zeggen en voel me dan niet zeker genoeg om een goede keuze te maken! Bijvoorbeeld over subsidies in het buitenland, vluchtelingen crisis e.d. Ik weet wel dat ik sowieso ga stemmen en mijn leeftijdsgenoten ook ga motiveren! Mijn mening: als je zeurt op de politiek, mag dat alleen als je zelf ook daadwerkelijk verschil maakt door te stemmen! Anders mag je niet zeuren haha.

  1. Toeps schreef:

   Je zou nog kunnen overwegen om met een stel vrienden een stembondje te maken. Als Riemer en ik twijfelen tussen twee partijen, dan verdelen we het: Hij op de ene partij, ik op de andere. Zo krijgt elke partij een stem, en hebben we dus in feite gespreid.

 15. Luna schreef:

  Weer een prima stuk Bianca. Alleen ik snap niet helemaal wat je bedoelt met de christelijke partijen met een grote G. Hoe bedoel je dat?

 16. Martha schreef:

  Precies!! Goede blog!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *